Op Kreta bezit bijna iedereen olijfbomen. Op 160.000 hectare land vind je zo'n 30 miljoen bomen ouder dan 7 jaar, verdeeld over zo'n 95.000 families. Het aantal bomen per familie kan variëren tussen een paar duizenden of slechts enkele bomen.
De olijfboom is niet weg te denken in Griekenland. Er staan maar liefst 120.000.000 (!) olijfbomen in Griekenland. Niet gek dus dat Griekenland de op één na grootste olijfproducent is.
De oudste olijfboom ter wereld is overigens te vinden op het Griekse eiland Kreta waar in de plaats Ano Vouves een olijfboom staat die ouder is dan 2.000 jaar (volgens sommigen zelfs ouder dan 4.000 jaar) en die nog steeds olijven produceert.
Het oudste exemplaar bleek ongeveer 627 jaar oud. Ondanks dat die leeftijd veel lager uitvalt dan gedacht, gaat de boom nog steeds de boeken in als de 'oudste olijfboom van Europa'. Ook is het één van de oudste olijfbomen wereldwijd.
Zakynthos, een eiland vol olijfbomen! Wist je dat er op Zakynthos zo'n 2 miljoen olijfbomen groeien? Twee miljoen!
Over het algemeen kunnen we zeggen dat een 100 jaar oude olijfboom ergens tussen de 250 en 1.000 euro kost, exclusief transport. Dat is niets vergeleken met 1.000 jaar oude olijfbomen. Die oude olijfbomen kunnen tienduizenden euro's kosten. Ze zijn zeldzaam en veel rijke buitenlanders houden van ze.
In de regio Puglia, in de hak van de laars, vind je wel 60 miljoen olijfbomen. Daartussen staan een paar markante exemplaren. Zo heeft één boom zelfs een naam.
Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro. Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro.
Deze bomen groeien immers op grond waar veel stenen inzitten en die op het eerste zicht uitgedroogd lijkt. Een dergelijke oude olijfboom die je op je vakantie in Spanje hebt gezien heeft wortels die tot wel 6m diep gaan.
Het plantgat dat je uitgraaft voor je olijf moet 2x zo groot zijn dan de kluit. In de diepte moet je maar een beetje dieper gaan dan de hoogte van de kluit. Wel moet je de bodem van het plantgat goed losmaken. Hierdoor krijg je een goede, losse doorlatende ondergrond.
Gemiddeld groeit de olijfboom in de landen rondom het Middellandse zeegebied 1 cm stamomtrek per jaar. Bijvoorbeeld: een olijfboom met stamomtrek 80-100 cm zal tussen de 80 en 100 jaar oud zijn. In Spanje en Italië zijn zelfs exemplaren bekend van duizenden jaren oud.
Reacties. De stamomtrek is gerelateerd aan de leeftijd van de boom. Een olijfboom groeit slechts circa 1 centimeter stamomtrek per jaar, en dat zwakt na een leeftijd van 50 jaar zelfs nog enigzins af. Pas na vijf jaar kan een nieuw olijfboompje vrucht dragen.
De olijfboom staat symbool voor vrede, liefde en trouw. De olijf is een oersterke boom, maar stelt enkele eisen aan haar omgeving.
De herkomst van de olijfboom ligt in de gebieden rond het oostelijke deel van de Middellandse zee. Er is al informatie over deze mooie bomen in 2000 voor Christus. De olijfboom staat symbool voor vrede, wijsheid en geluk. Spanje is momenteel de grootste olijfproducent van Europa.
De bekendste Griekse olijf is de Kalamata olijf. Deze heerlijke tafelolijf is goed van smaak, stevig en te herkennen aan de karakteristieke donkerpaarse kleur en cilindrische vorm. Bij ons vindt u tafel Kalamata en Chalkidiki olijven en olijven tapenade van hoge kwaliteit.
Corfu Olijfbomen
Men schat dat er ongeveer vier miljoen bomen zijn. Dit geeft de statistiek dat elke van de 100.000 inwoners ongeveer 40 olijfbomen bezt. Zowat elk gezin heeft zijn eigen bomen en maakt zijn eigen olijfolie.
De olijfboom is groenblijvend, kan goed tegen droogte en houdt erg van milde winters en warme zomers. Hij kan niet goed tegen vorst, en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt.
Lange scheuten. Als laatste snoei je de langste scheuten terug, zodat de olijf in vorm blijft en voller wordt. Op de allereerste foto zie je een olijfboompje dat een beetje uit vorm is gegroeid.
Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Daar wordt de boom niet mooier van, dus daarom adviseren we elk jaar te snoeien. Wees ook niet bang om teveel af te snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.
Een olijfboom kan wel tegen een stootje dus in principe kan je boom tegen wind, maar liever niet teveel koude wind in de winter.
De Olijfboom, of Olea Europaea, kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Je kan de plant het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Ook is het een plant die veel water verbruikt.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Extra vergine olijfolie is de beste kwaliteit Italiaanse olijfolie. Bijna elke regio in Italië produceert extra olijfolie van eerste persing uit verschillende olijven. Daarom heeft elke olie zijn eigen kenmerken, die bij verschillende toepassingen in de keuken passen.
Hoe herkent u Xylella
Xylella herkent u aan verschroeiing, verdorring of verwelking van de bladeren, en uiteindelijk sterfte van de plant. De ziekte ontwikkelt zich meestal traag en als eerste langs de bladranden. Door Xylella fastidiosa aangetast citrusblad.
Wie aan Puglia denkt, denkt aan een glooiend landschap vol oude olijfbomen. Veel daarvan gaan al honderden jaren mee: een boom van 400 jaar is geen uitzondering. Sterker nog, dit wordt als de jongere generatie beschouwd: sommige bomen, ulivi secolari (eeuwenoude bomen) genoemd, zijn namelijk 2000 tot wel 3000 jaar oud.