Wat je ook kunt doen is je dier belonen met natuurlijke snacks om hem bezig te houden. Zo kun je je vogel belonen met onder andere palmnoten, suikerriet, pecannoten, walnoten of macadamia noten in dop. Vergeet het wilgenhout niet te plaatsen, zo kan je papegaai altijd aan zijn knaagbehoefte voldoen.
Papegaaien en vogels uit droge gebieden eten vooral verse zaden. Vogels uit tropische gebieden eten naast zaden ook vaak noten, fruit, bloemen of scheuten en in sommige gevallen ook nectar en insecten.
Avocado, Chocolade, champignons, koffiebonen en uien: zijn giftig voor papegaaien. Chocolade kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor de papegaai. Zorg dat de papegaai dus niet bij chocolade en kerstkransjes die in de kerstboom hangen kan en zet schaaltjes met dit lekkers weg, als de papegaai los is.
Wijd uitzetten en uitgezet houden: dit zie je vaak in combinatie met agressie of boosheid. Ook een hard geluid kan vergezeld gaan van het wijd uitzetten van de staart. Bij papegaaien is dit de manier om zich even sterk te laten zien en gelden.
Maak niet te veel geluid.
Door het rustig te houden thuis, kun je een rustigere, stillere vogel krijgen. Praat zacht. Vogels zullen vaak stiller worden om te horen wat je zegt. Probeer witte ruis voor je papegaai, vooral als hij schreeuwt wanneer je niet thuis bent.
Wanneer een vogel met zijn staart kwispelt of omhoog en omlaag flappert, betekent dit dat hij blij is om jou te zien, maar het kan ook betekenen dat hij gaat poepen. Verwar deze gedragingen niet met staartwippen, dit kan namelijk een teken van pijn zijn.
Een papegaai heeft 12 slaapuren per dag nodig
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.
Als er geen soortgenoten in de buurt zijn gaan ze met mensen praten. Een papegaai begint vaak met het nadoen van een geluidje. Mensen vinden dit vaak leuk en reageren erop.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Vogels hebben ook een hekel aan harde, vreemde geluiden. Muziekinstallaties met harde muziek jagen vogels weg, maar ook geïmiteerde geluiden van roofvogels stellen de andere vogels niet op prijs. Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper.
Fruit; Appel, Sinaasappel, Banaan, Druiven, Nectarines, Pruimen, Aardbeien, Allerlei soorten bessen, Mango, Mandarijn, Ananas, Dadels, Papija, Rozijen en Krenten. Voor al het bovengenoemde betekend jong geleerd is oud gedaan! Geen Advocado dit is Giftig en dodelijk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Over het algemeen is een Meyer papegaai een vrij rustige vogel, maar kan net als alle andere papegaai soorten af en toe schreeuwen. De Meyer papegaai is niet echt een prater.
Water, schoon, vers en in ruime mate, is essentieel voor bijna elk proces van het lichaam van jouw papegaai. Aangezien het lichaam van je papegaai voor ongeveer 75% uit water bestaat, is het uiterst belangrijk. Een papegaai kan langer leven zonder voedsel dan zonder water.
Ook groenten zijn geschikt om aan papegaaien te geven. Soms moeten ze er even aan wennen. Een paar voorbeelden van groenten die gegeven kunnen worden zijn wortel, selderij, broccoli, paprika, pepers, maïs en zoete aardappelen.
Papegaaien die snel en goed leren praten zijn de grijze roodstaart, de Amazone en de edelpapegaai. Vooral de mannetjes blinken hierin uit. Toch zullen ook de vrouwtjes van deze soorten goed leren praten. Dit is bij sommige andere vogelsoorten anders.
De makkelijkste manier om je papegaai te leren praten is door te werken in kleine stappen. Begin daarom eerst met het communiceren van klanken. Maak het voor je vogel steeds een beetje moeilijker door de klanken af te wisselen. Aangezien een papegaai een echte imitator is, zal hij woorden roepen die hij vaak hoort.
Een mens kan diep slapen, vogels slapen van naturen licht. Dat heeft te maken met de alertheid van vogel met betrekking op gevaar. Bij gevaar moeten ze snel reageren, wat bij een diepe slaap niet mogelijk is. Daarnaast slapen de meeste vogels maar half.
Tenminste, een papegaai maakt wel spraakgeluiden, maar praten is het niet. Hij kan wel heel goed imiteren. Hij herhaalt gewoon de geluiden die hij hoort. Bijvoorbeeld een woord dat je vaak zegt (oppassen dus met vloeken) of de ringtone van je telefoon.
Laat je vogel regelmatig uit de kooi
De meeste vogelbaasjes zijn natuurlijk veel thuis om hun maatje alle aandacht te geven die nodig is. Zo vliegen zowel de papegaaien, parkieten als kanaries dagelijks lekker door het huis, even uit de kooi. Je zult ook merken dat hoe meer je met je vogel doet, hoe tammer hij wordt.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Kalmeer je vogel wanneer hij angstig is.
Probeer hem onder je shirt te houden, als hij klein genoeg daarvoor is. De toegevoegde warmte en het fysieke contact kan vaak helpen een luidruchtige vogel die van streek is te kalmeren.
Tocht gevaarlijk voor papegaaien? Iets wat we nog vrij regelmatig horen: “Tocht is levensgevaarlijk voor een papegaai.” Niet waar. Ook in de natuurlijke leefomgeving van een papegaai staan er soms flinke briesjes.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
"Het staan op 1 poot heeft onder andere te maken met de temperatuurregeling. Als het koud is, dreigen ze teveel warmte langs de lange, dunne poten te verliezen. Ze stoppen dan 1 poot weg in hun veren en houden zich op de andere netjes in evenwicht.