Vegetarische gerechten Eiergerechten: bieslook en kervel en peterselie, basilicum, dille, kerrie, selderij, tijm. Kaasgerechten: basilicum en knoflook en tijm, knoflook en oregano, bieslook, cayennepeper, chilipoeder, kerrie, kervel, majoraan, paprikapoeder.
Voor kruidenkaas worden uitsluitend gedroogde, biologisch gekweekte kruiden gebruikt, die vijf minuten worden gekookt in een beetje water. Welke kruiden je neemt, hangt van je eigen smaak af: komijn, brandnetel, selderie, fenegriek, ui en knoflook, of wat er maar in je opkomt.
Kruidenkaas is jong belegen kaas met kruiden.
De kaas komt voort uit de Franse traditie om bij het brood roomkaas te eten. Daar werden ook kruiden bij geserveerd. Ieder maakte zo zijn kruidenkaas. François Boursin heeft het idee in 1963 omgezet in een industrieel product.
DEN HAAG - Paturain is de lekkerste kruidenroomkaas in het supermarktschap. Dat is de uitkomst van een smaaktest in het oktobernummer van de Consumentengids.
als je geen koemelk wilt gebruiken kan je ook geitenmelk of schapenmelk nemen. Indien gewenst kruiden: bijvoorbeeld bieslook, oregano, dille, peterselie of gehaktje walnoten, gedroogde tomaatjes, peper etc.
Het zout en de vochtigheid van de kaas zorgen voor de stevige vorm, een langere houdbaarheid en de smaak. Maar de ingrediënten van de kaas, zoals bepaalde kruiden, kunnen de smaak ook beïnvloeden.
Vijfkruidenpoeder, ook wel five-spice genoemd, is een Chinese specerijenmix dat bestaat uit vijf smaken: zoet, bitter, zuur, zout en umami. In de mix vind je, je raadt het al, vijf kruiden: steranijs, Chinese kaneel, kruidnagel, szechuanpeper en venkelzaad zijn de ingrediënten van dit bekende mengsel.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden.
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Vergeet ook niet om wat noten te voorzien.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Gaten in de kaas ontstaan volgens de productspecialisten van Uniekaas door het zuursel, ook wel propionzuur genoemd. Dat is een natuurlijke melkzuurbacterie die aan de kaas wordt toegevoegd voor de smaak en de houdbaarheid. Hij geeft de kaas een iets scherpe en zoetige smaak. Hoe meer zuursel, hoe smaakvoller de kaas.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
De kaas op een houten plank laten liggen en 1 keer per dag het kaasje omkeren. Na circa 2 à 3 weken kan je de (jonge) kaas eten, na 4 a 5 weken kan je de (jonge) kaas eten.
Maar als je echt de gezondste keuze wilt maken kun je het beste kiezen voor de biologische variant. Aan biologische kaas zijn geen kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Wanneer je graag wat minder vetten binnen wilt krijgen kun je het beste kiezen voor een jonge kaas of een 30+ kaas.
Het doel van het draaien is ervoor te zorgen dat het vocht en het zout zich egaal door de kaas verspreiden. Tijdens het rijpen verdampt een deel van het vocht en worden de eiwitten deels afgebroken. Ondanks het regelmatig draaien is de kaas direct onder de korst zouter en droger dan in het midden.
Philadelphia is een type roomkaas, dat wordt gebruikt in warme en koude gerechten.
Bekende merken zijn o.a. Philadelphia en in Nederland ook Monchou. Daarnaast heeft elke supermarkt ook haar eigen merk van roomkaas.
Het verschil tussen mascarpone en ricotta is vrij simpel: mascarpone is een vette, roomkaas-achtige zachte kaas en ricotta is een magere zachte kaas met een korrelige structuur. Mascarpone wordt gemaakt van koemelkroom met ongeveer 25% botervet en wijnsteenzuur.