Belangrijk om te weten is dat een ovulatietest ook een positieve uitslag kan geven als je zwanger bent. Dit komt doordat de ovulatietest reageert op het hormoon HCG. Twijfel je of je zwanger bent of gewoon een late ovulatie hebt? Doe dan voor alle zekerheid een zwangerschapstest.
De hormoonhuishouding van een vrouw speelt een grote rol bij het zwanger raken (en zijn). Luteïniserend hormoon (LH) is het hormoon dat zijn piek heeft net voordat je het meest vruchtbaar bent. Zwanger worden kan alleen op het vruchtbaarste moment in de menstruatiecyclus.
De innesteling vindt gemiddeld zo'n 9 dagen na de bevruchting plaats. Op dat moment is er vaak nog niet genoeg hCG aanwezig voor een positieve zwangerschapstest. Het duurt over het algemeen ca. een week na innesteling voordat je voldoende hCG hebt aangemaakt om te testen.
Word sneller zwanger: gebruik een ovulatietest
Nauwkeurig: ze zijn ten minste 99% nauwkeurig in het detecteren van de LH-piek* om de beste twee dagen om zwanger te worden juist te voorspellen.
Zodra je eisprong eraan zit te komen, zal de hoeveelheid van het luteïniserend hormoon flink stijgen. Dit wordt ook wel de LH-piek genoemd. Omdat het luteïniserend hormoon via de urine wordt uitgescheiden, geeft een ovulatietest een positief resultaat als er sprake is van een LH-piek.
Belangrijk om te weten is dat een ovulatietest ook een positieve uitslag kan geven als je zwanger bent. Dit komt doordat de ovulatietest reageert op het hormoon HCG. Twijfel je of je zwanger bent of gewoon een late ovulatie hebt? Doe dan voor alle zekerheid een zwangerschapstest.
Bovendien blijven zaadcellen nog zo'n 24 uur in leven in jouw lichaam, dus je kunt maar beter te vroeg zijn dan te laat. Ook kan het geen kwaad om in de fase rond de LH-piek zo af en toe eens twee keer op een dag te vrijen. Ook dit kan je kans om zwanger te raken vergroten.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed. Ook zijn er vrouwen die de innesteling wel voelen en omschrijven dit als een krampachtig gevoel in de baarmoeder.
Een ovulatietest wordt positief als er minimaal een bepaalde hoeveelheid van het hormoon LH of oestrogeen in je urine zit. Een positieve test betekent dat je eisprong er binnen 2 tot 4 dagen aan zit te komen.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
De innesteling is het moment dat een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Dit is het moment dat de zwangerschap echt begint. Meestal vindt de innesteling tussen de vijf à twaalf dagen na de eisprong plaats, met een gemiddelde van negen dagen bij een regelmatige cyclus.
Een licht streepje geeft aan dat er wél LH in je urine aanwezig is, maar dat je LH-gehalte nog geen hoogtepunt heeft bereikt. Dan is de uitslag van de ovulatietest dus negatief. Ga in dat geval de dagen erna door met testen tot je een positieve uitslag krijgt.
Je bent het meest vruchtbaar in de periode van twee tot drie dagen rond de eisprong. De kans op zwangerschap worden is het grootst als je om de 2 of 3 dagen vrijt in de zes dagen vóór de eisprong.
Is het mogelijk om twee of zelfs drie keer te ovuleren tijdens dezelfde menstruatiecyclus? Veel vrouwen zijn ervan overtuigd dat ze twee keer per cyclus of meer ovuleren, omdat ze denken symptomen van een eisprong op te merken, maar fysiek gezien is dat onmogelijk.
Het beste kun je een zwangerschapstest doen. HCG (het zwangerschapshormoon) gemaakt door de placenta kan gedetecteerd worden in je urine. Er zijn verschillende testen op de markt, met smileys, plusjes, twee streepjes of met de tekst zwanger/niet zwanger. Zo zie je vaak al binnen enkele minuten of je zwanger bent.
Tussen de 20e en 24e week beginnen beginnen vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, hun baby voor het eerst te voelen. Bij een volgende zwangerschap, kan dit al vanaf 18 weken. Dit komt doordat moeders op dat moment weten wat ze moeten voelen. Het wordt vaak beschreven als een kriebelend gevoel of als vlinders.
Deze week kan het zijn dat je afscheiding dik en slijmerig is. Hoe dichter je bij je menstruatieweek komt, hoe meer afscheiding je zal krijgen. Het kan ook zijn dat deze wat troebeler wordt. In principe kan deze toename en verandering van afscheiding geen kwaad en hoef je er niks aan te doen.
De veronderstelling is dat daardoor het sperma minder snel naar buiten loopt. De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
Blijf nog even liggen na de seks
Voor velen nog steeds een fabeltje, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit het dat helpt: een kwartiertje blijven liggen na het vrijen. Desnoods met een kussentje onder je kont. Zo geef je de spermacellen de kans om de baarmoeder in te glijden.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.
Laat het vrijen lekker ongecompliceerd blijven, maar doe het wel regelmatig. Drie keer per week is een goede richtlijn.
Vlak vóór de ovulatie stijgt het gehalte aan LH in de urine. Deze stijging wordt ook wel LH- piek genoemd. Een ovulatietest toont aan wanneer de LH-piek aanwezig is. Gewoonlijk zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de ovulatie plaatsvinden, in deze periode bent u het meest vruchtbaar.
Vindt er geen bevruchting plaats dan begint 14 dagen na de eisprong de volgende menstruatie. De periode van eisprong tot menstruatie is vrijwel altijd 14 dagen. De periode van menstruatie tot eisprong kan variëren van 7 tot 21 dagen. Hierdoor kan de lengte van een gehele menstruatiecyclus variëren van 21 tot 35 dagen.