Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel.
Een vaakgenoemde methode is om bladluis te bestrijden met afwasmiddel. Het blijkt een effectieve manier om snel van de bladluis af te komen, maar let op: Ga niet je bladluizen bestrijden met Dreft of een ander afwasmiddel dat niet ecologisch is.Dit kan schadelijk zijn voor de plant.
Water, groene zeep en azijn tegen bladluis
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe. Doe vervolgens ook een kleine hoeveelheid groene zeep bij in het emmertje.
Theelepel groene zeep
Spray zo lang tot het vocht van de plant afdrupt. Ga over de gehele plant heen, en spray ook aan de onderkant van het blad, dan heb je alles wel geraakt. Bij dopluis op bijvoorbeeld laurier veeg je alle bladeren af met het middel. Dat komt omdat dopluis zichzelf vastzet op het blad.
Water met spiritus en/of groene zeep
Een mengsel van een half deel water en een half deel spiritus is een goede, effectieve manier om van de luizen af te komen. U kunt hier ook groene zeep aan toevoegen, of alleen zeep en water gebruiken. Op één liter water gebruikt u 20 ml zeep en 20 ml spiritus.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen! Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
Azijn. Bestrijden bladluis met azijn is er een van. Het beste resultaat krijg je als je een scheutje azijn samen met een scheutje groene zeep oplost in een emmer water. Vervolgens start je de behandeling door de bladeren en stelen aan te pakken waarop de bladluizen zich genesteld hebben.
Groene zeep is een natuurlijk product dat geen schade kan aanrichten aan je tuin en tegels. Doordat het vrij van zuren, chloor en ammonia is, heeft groene zeep geen bijtende werking op steen, hout of andere (kwetsbare) materialen. Dus ja, ook een natuurstenen vloer kan je schoonmaken met groene zeep.
Zo is zeep erg basisch en kan het de zuurgraad van de bodem aantasten, en water met vet erin kan ervoor zorgen dat planten minder voedingsstoffen kunnen opnemen. Als je verantwoord al je grijswater wil hergebruiken, zou je kunnen nadenken over een soort trap-systeem.
Sommige tuiniers gaan op zoek naar een goedkope onkruidverdelger en komen zo bij azijn terecht. 'Maar azijn inzetten tegen onkruid is geen goed idee', zegt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. 'Het is schadelijk voor de natuur.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel.
Het bevat 99% biologisch afbreekbare ingrediënten* en wordt geleverd in een handige ondersteboven fles voor snel en gemakkelijk reiniging.
Aanbevelingen Naturen Bruine zeep voor planten:
Niet gebruiken op olie-gevoelige planten zoals bloemen of planten met gevoelig gebladerte (Chrysantemum, Poinsettia, Primula, orchideeën, cactussen,...). Niet gebruiken op planten in volle zon of te droge planten.
Afwaswater… … gaat meestal direct de put in, zonde. Je kunt het zeker gebruiken om vaste planten en wortelgewassen mee te begieten.
De bladluis verspreidt zich door te vliegen van plant naar plant. Bladluizen verspreiden zich door kruisbesmetting door kleding, tocht of door te vliegen van plant naar plant. Het komt dus niet door een slechte verzorging van de kamerplant.
Spiritus Saponatus of Zeepspiritus of zeepwater-spiritus is een milieuvriendelijk huismiddel als insecticide tegen bladluis, witte vlieg en spint op planten. Dit mengsel wordt dan met een plantenspuit verneveld over de door bladluis aangetaste planten en zal de bladluizen die in contact komen met dit mengsel doden.
Grijswater van het douchen of afwassen kun je prima in de tuin gebruiken, door het op te vangen in een emmer. Of gebruik het badwater door een kant van een tuinslang in het bad te leggen en de andere kant naar buiten. Bewaar grijswater nooit in een regenton. Er kunnen dan vervelende bacteriën groeien die je niet wilt.
Voor ongeveer 500 milliliter afwasmiddel heb je 500 milliliter warm water, 2 eetlepels zuiveringszout, 3 theelepels vloeibare castille zeep en 20 druppeltjes etherische olie nodig. Het zuiveringszout werkt goed om de vuile vaat te ontvetten.
Groene zeep is bijna helemaal biologisch afbreekbaar en daarom heel veilig om mee te poetsen. Er zitten geen agressieve ingrediënten in zoals zuren, chloor of ammonia wat het product zeer milieuvriendelijk maakt.
Soda is een agressief schoonmaakmiddel met vele nadelige effecten voor een terras. Wat zijn dan zoal die nadelen? We hebben er hier een aantal voor je op een rij gezet. Soda is buitengewoon schadelijk voor bomen, planten, gras, algen en mos.
Groene zeep is een multifunctionele ontvetter.Het is geschikt voor de oven, het gasfornuis, als afwasmiddel en om zeepresten in de douchecabine te reinigen. Het product wordt ook wel goudzeep of bruine zeep genoemd en is er in vloeibare en gel vorm. Hieronder vind je alle informatie op een rijtje.
Laat de Biotex links liggen
Behalve dat er ongelukken kunnen gebeuren, is dit middel ook niet goed voor je planten. Dus laat dit maar voor deze klus bij je wasmachine staan.
Natuurlijke vijanden aantrekken
Lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen, schildkevers, sluipwespen, roofwantsen, kameelhalsvliegen, merels, mussen: ze lusten allemaal wel bladluis in één van hun ontwikkelingsstadia. Toch vinden ze vaak de weg niet naar jouw tuin.
Zorg voor voldoende compost, organische bemesting en versterking. Verzorg je planten met Plant'Up. - Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes.
Bladluizen prikken kleine gaatjes in de plant en zuigen dan de sapstroom (de voedingsstoffen van de plant) op.Hierdoor kan je plant niet meer groeien en zelfs afsterven. De kleine gaatjes in de plant zijn ook een soort open wondjes waardoor de plant kwetsbaar is voor virussen.