Orang oetans hebben een goed geheugen. Ze weten precies wanneer er welke vruchten rijp genoeg zijn om te eten. Hun kinderen leren dit van hun moeder. Om alles te leren blijven ze ongeveer 8 jaar bij hun moeder.
Apenkinderen. Apen krijgen vergeleken met andere zoogdieren vrij weinig kleintjes. Meestal wordt maar één enkele baby per keer geboren en het duurt bij apen ook vrij lang voordat het volgende broertje of zusje geboren wordt. Een apenbaby wordt altijd al met een vacht geboren en kan gelijk ook al om zich heen kijken.
Een groot verschil is echter dat apen in kortere periodes slapen. Ze slapen niet in één keer 8 of 9 uur zoals de mens dat doet. Wel zijn ze ongeveer twaalf uur per dag actief, met een soort middagpauze overdag en een periode van inactiviteit 's nachts.
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
Om aan hun drank te komen gebruikten de apen een palmblad, dat ze van een boom in de buurt trokken. Eerst kauwden ze het blaadje zacht, waarna ze het als een spons gebruikten. Ook vouwden ze het blad als een trechter, om zo de drank in de mond te laten glijden.
Voor een aap is een banaan net als een ijsje voor een mens.
De zwangerschap duurt zo'n acht maanden en doorgaans wordt er één baby geboren. Bij uitzondering een tweeling. Een jonge chimpansee drinkt 3-5 jaar bij zijn moeder. Een vrouwtje krijgt gemiddeld elke 4-7 jaar een jong.
De bonobo staat samen met haar naaste verwant de chimpansee (Pan troglodytes) van alle levende diersoorten het dichtst bij de mens.
De apen slapen bijna net zoals mensen
De apen hebben geen echt bed. Maar als ze goed kijken zien ze alle apen op verschillende plekken liggen. Sommige hangen slapend in de boom, maar de meeste hebben allemaal een eigen bedje op de grond gemaakt van stro. Een lekker warm nestje.
Het dier start zelf de meeste gespreken met mensen, zegt de Gorilla Foundation, die de gebarentaal leert aan gorilla's. Het iq van Koko is tussen de 70 en 95 op een menselijke schaal, waarop 100 'normaal' wordt geacht. De taalcapaciteiten van mensapen zijn gelijkaardig aan die van kleine kinderen.
Een aap kopen als huisdier is in Nederland gelukkig bij wet verboden. Mensen die toch een aap als huisdier nemen, lopen het risico dat het dier in beslag wordt genomen. Deze dieren worden dan bij opvangcentra zoals AAP opgevangen. Apen zijn wilde dieren zijn die niet in een huiskamer horen.
Ze kunnen met hun voeten net zo makkelijk takken vastpakken als met hun handen. Hun grote teen zit namelijk als een soort duim aan de zijkant van hun voet. Hun handen en voeten lijken veel op onze handen: vier vingers, een duim (of grote teen) en platte vingernagels. Chimpansees zijn heel vaardig met hun handen.
Ze doen het alleen niet vaak door de roofdieren in het water. Ook leuk om te weten: sommigen doen graag de borstcrawl in het water. Maar niet alle soorten kunnen zwemmen: een chimpansee en gorilla vinden water bijvoorbeeld wel leuk, maar zwemmen kunnen ze niet.
In het wild worden neusapen volgens haar 15 tot 25 jaar.
Bijzondere eter Neusapen eten vooral bladeren en onrijpe vruchten. Ze eten ook planten die voor andere dieren niet verteerbaar of zelfs giftig zijn. Ze hebben daarom een gezonde dikke buik, want om al die bladeren te kunnen verteren hebben ze een hele grote maag met een extra lange darm nodig.
Neusapen verdedigen hun groep fel tegen indringers. Daarbij slaken ze een toeterend gebrul. De neus die gewoonlijk slap naar beneden hangt, staat bij het schreeuwen recht vooruit. Waarschijnlijk versterkt hij ook het geluid.
Dieren kunnen lang niet zo geavanceerd communiceren als wij. Apen komen een heel eind in de buurt. Ze kunnen enkele geluiden maken die wel wat lijken op mensentaal, en er zijn in het verleden apen geweest die een vorm van gebarentaal hebben aangeleerd. Maar niet vergelijkbaar met hoe mensen dat doen.
Guinness Book
Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) worden Sumatraanse orang-oetans normaal gesproken zo'n 45 jaar. Algemeen wordt aangenomen dat Puan in 1956 is geboren in de jungle van het Indonesische eiland Sumatra. Puan had 54 nakomelingen verspreid in dierentuinen over de hele wereld.
Kleinste aap
Met een lichaamslengte van zo'n 15 centimeter en een gewicht van slechts 120 tot 140 gram is de dwergoeistiti de kleinste apensoort ter wereld! Ze leven in familiegroepen in het regenwoud.
Ze kunnen enorme sprongen maken van wel tien meter ver!
Gorilla's zijn de grootste, sterkste en zwaarste apen die er bestaan.
Er zijn op de wereld ongeveer 180 soorten apen. Ze zijn er in allerlei maten. De kleinste aap is de pygmee-oeistiti.