Qua dikte gebruiken wij meestal 18 mm, maar dunner en dikker is ook mogelijk (vaak van 9 tot 40 mm). De standaard handelsmaten kunnen handig zijn om rekening mee te houden in het ontwerp van meubels, zeker als je efficiënt met materiaal wilt omgaan of geen naden wilt.
Voor elk interieurproject een geschikte meubel multiplex
Zo kunt u kiezen voor een berken multiplex met een berken melamine film. De mooie melamine toplaag zorgt voor een foutloze berkendesign. Ook onze vederlichte multiplex van falcata en albassia fineren is zeer geschikt voor het maken van een meubel.
De ideale dikte van panelen voor jouw kast op maat is 25 mm dik. De extra dikte van materiaal zorgt er namelijk voor dat jouw kast jaren zal meegaan. Met de dunnere materialen die veel concullega's op de markt aanbieden, is de stevigheid van jouw maatkast net dat tikkeltje minder.
Berken multiplex is tevens het meest gebruikte plaatmateriaal voor het maken van kasten.
Het meest gebruikte plaatmateriaal is spaanplaat. Gemaakt van houtvezels en gemengd met lijm kun je hierbij verschillende kwaliteiten vinden. Hoe grover de persing, hoe makkelijker er stukken vanaf kunnen breken bij het stoten of vervoeren. Veelal worden meubels van spaanplaat geleverd als bouwpakket.
Er zijn diverse timmerpanelen beschikbaar die heel mooi zijn, maar die zijn zichtbaar gemaakt uit meerdere stukken hout en kunnen net als massief hout krom trekken. Gelukkig is er multiplex! Een plaatmateriaal wat vanaf het oppervlak eruit ziet alsof het van één stuk hout is gemaakt en wat haast niet kan krom trekken!
Je kunt jouw meubel laten maken in verschillende houtsoorten, waaronder een kast van MDF. We gebruiken standaard een materiaaldikte van 9 mm, waarvan we holle planken maken die stevig zijn en toch licht van gewicht. Om deze mooi en sterk te rijgen, is de minimale dikte van de staande en liggende delen 3,0 cm.
De meest courante diktes zijn 9,5mm en 12,5mm, waarbij de platen van 9,5mm zich goed lenen voor de bekleding van plafonds en de platen van 12,5mm een goede keuze zijn voor wanden of voor klussen in de badkamer (als ze ook vochtwerend zijn). De platen van 9,5mm zijn goedkoper, maar de platen van 12,5mm zijn steviger.
Spaanplaatschroeven worden het meest toegepast voor het monteren van multiplex. Pozidrive of Torx zijn veelgebruikte schroeven. Het voordeel van torxschroeven is dat het schroefbit veel grip heeft op deze schroeven. Als u multiplex onder een hoek vast moet schroeven is een pozidriv schroef iets eenvoudiger in gebruik.
Hardhout multiplex is watervast verlijmd, maar is door de opbouw niet geschikt voor buiten. Wel is hardhout multiplex geschikt voor vochtige binnentoepassingen. Okoume multiplex (door en door) is de meest gebruikte multiplexplaat voor exterieur timmerwerk.
Behandel het hout daarom goed. Juist als de plaat goed is behandeld en aangebracht volgens de voorschriften, gaat okoume hout probleemloos 30 jaar mee en is deze net zo intact als aangebracht.
Als de onderlinge afstand van de hoekprofielen 1 meter is en de plaatdikte 18 mm dan is de draagkracht ca. 150 kg/m2.
Berken multiplex bestaat meerdere dunne laagjes massief hout, ook wel fineerlagen genoemd. Bij berken multiplex zijn de laagjes dunner dan bij veel andere soorten multiplex. Hierdoor is de plaat oersterk en trekt het nauwelijks krom.
Okoume multiplex is de meest gebruikte multiplexplaat voor interieurtoepassing (en voor timmerwerk buiten). Deze plaat heeft een exterieure verlijming en is makkelijker glad te schilderen. StarPlex® multiplex is geschikt voor binnen, in licht vochtige omstandigheden.
De plaat wordt tijdens het productieproces bestand gemaakt tegen temperatuurverschillen en vocht, waardoor de multiplex exterieur niet zal krimpen of rotten.
Multiplexplaten zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Een plaat mag multiplex worden genoemd als deze is samengesteld uit tenminste 5 fineerlagen. De dekfineren van de platen worden vaak gemaakt van okoume, populieren en berken. Ook andere houtsoorten worden gebruikt.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
De standaard afmetingen van het meubelpaneel zijn 280 x 207 cm, en 18 mm dik.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
Omdat multiplex op veel manieren superieur is aan spaanplaat, is het meestal de betere keuze als de kosten geen probleem zijn.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.