Zolang de bosjes nergens op of tegen aan liggen en niet op een vochtige plek hangen is het goed. Het is namelijk belangrijk dat de lucht er goed omheen kan circuleren. Belangrijk is ook om de kruiden uit de zon te houden, dee zon zal de kruiden namelijk bleken en daardoor zal de smaak veranderen.
Munt drogen
Verwijder de muntblaadjes van de steel en spoel ze af met koud water. Dep droog. Leg de munt op een bakplaat en laat het ongeveer twee à drie uur drogen in een voorverwarmde oven op 80 °C. Kijk goed of er geen vocht meer in de blaadjes zit, want in dat geval zal het gaan schimmelen.
Gedroogde munt wordt vaak gebruikt in Zuid-Aziatische gerechten en geeft een zoete smaak met een koele, verfrissende nasmaak. Het wordt ook gebruikt in chutney en pesto. Voeg gedroogde munt toe aan curry's en stoofschotels of gebruik ze als rub voor lamsvlees.
Een muntplantje doet het goed in de vensterbank, op het balkon of in de tuin. Het plantje om de dag water geven. Takjes munt kun je in een vochtig keukenpapiertje een paar dagen in de koelkast bewaren.In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren.
Een van de meest onderschreven positieve eigenschappen van munt is het vermogen om de spijsvertering te bevorderen. Munt verlicht symptomen van indigestie en verzacht het opgeblazen gevoel en maagkrampen. Een muntinfusie drinken na een (te) zware maaltijd is daarom altijd een goed idee!
Ondersteun je spijsvertering
Hierdoor ondersteunt muntthee bij je spijsvertering en helpt het ook goed bij buikklachten. Zo werkt het in op de gladde spieren van je maag, waardoor ze effectiever werken en je daardoor minder snel een opgeblazen gevoel ervaart.
Munt bevat veel vitamines, mineralen en vezels. Riboflavine (vitamine B2) is bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd. Deze vitamine is onder andere belangrijk voor je energiemetabolisme en het behoud van een gezonde huid. Ook folaat (vitamine B11), vitamine C en vitamine E zijn allemaal volop in munt te vinden.
Blaadjes kun je los plukken, beter is het om takken halverwege of onderaan af te knippen, dan maakt de plant weer nieuwe scheuten aan. Bloemen kunnen ook gegeten worden. Knip die ook af, met een stuk steel eraan, dan verschijnen er ook weer frisse blaadjes aan de plant.
Verse munt invriezen (droge methode)
De meestgebruikte methode om langer te genieten van je heerlijke bos verse munt is door ze in te vriezen. Dit doe je door de munt eerst goed te wassen. Daarna dep je de plant goed droog en plaats je deze in de vriezer. Je kunt hiervoor een bakje gebruiken.
Muntthee gezond
Het is gezond om muntthee te drinken. De drank is namelijk zeer calorie arm en bevat bovendien geen cafeïne of theïne. Daarnaast zorgt de sterke muntsmaak ervoor dat je eetlust wordt onderdrukt. Hierdoor is deze 'thee' dus op indirecte wijze goed voor de lijn.
Tip: Munt is niet alleen lekker in de thee. De verse blaadjes kunnen ook door een salade, in een yoghurtdip, door een smoothie of in een fruittoetje. Munt moet je niet koken, dan gaat de smaak verloren.
Alle munt is eetbaar. Terwijl we pepermunt veel in medicinale toepassingen terugvinden, wordt groene munt vaak gebruikt om thee van te zetten of om in gerechten te verwerken.
Maar hoe maak je deze lekkere thee van verse munt. Er zijn 2 manieren om verse muntthee te maken. – 3 takjes verse munt toevoegen een een glas met kokend water. Giet warm water over de theebladeren en spoel dit weg.
dep de muntblaadjes droog met keukenrol of een propere theedoek. leg de blaadjes munt op een bakplaat. laat de munt +/- 2 uur drogen in een op 80°C voorverwarmde oven.
KRUIDEN DROGEN AAN DE LUCHT
De meest natuurlijke manier is door de kruiden te drogen aan de lucht. Hang het kruid per bosje ondersteboven op aan een touw.
zet de voedseldroger op 45° en droog het zes uur lang.
Zo kunnen bacteriën, zoals salmonella en E.coli, vrijkomen. Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd.
Je kunt munt in de volle grond planten maar bedenk dat ze flink kan woekeren, ze kan zich in 2 jaar in omvang al zeker al vertienvoudigen.
Munt heeft een frisse mintsmaak. Het kruid is ideaal als garnering van desserts en smaakt ook goed in combinatie met fruit. Ook kun je munt met diverse groenten meekoken of verwerken in sauze of salades. Of maak er verse muntthee van!
Kruidenthee, vooral met kamille, valeriaan of munt, draagt bij aan een fijne nacht. Deze van nature kalmerende kruiden zorgen voor een slaapverwekkend gevoel.
Munt heeft een antibacteriële werking en verkoelt de hoofdhuid en is dus ideaal wanneer je last hebt van jeuk of een droge hoofdhuid. Daarnaast werkt munt ook bijzonder verkwikkend.
Om het hele jaar door van munt te genieten worden deze binnenshuis gekweekt. In de zomer kunnen de potten naar buiten worden geplaatst. In de herfst de potten weer binnenshuis zetten en op een redelijk warme en lichte plek laten overwinteren. Daarnaast kan munt ook direct in de volle grond gekweekt worden.
Munt heeft een verzachtende en kalmerende werking op geïnfecteerde huid en kan dus goed gebruikt worden in huidreinigende middelen. Je kunt zelf bijvoorbeeld heel gemakkelijk een verzorgend gezichtsmasker maken door verse munt te mengen met yoghurt, honing, citroensap en havervlokken.
Muntthee is een goede keuze als je wilt afvallen, omdat het geen calorieën bevat. Ook kan het door het vocht zorgen voor een (sneller) verzadigd gevoel. Er zijn tevens aanwijzingen dat het kan zorgen voor meer energie, waardoor het makkelijker is om meer te bewegen.
Om die eigenaardige smaak is munt ook zeer populair in warme landen. De muntthee van Noord-Afrika, sterk gebrouwen zoals ze dat aan de westkust doen, is verbazend verkoelend en, zo merkte ik in Mauritanië, ook behoorlijk verslavend.