De poten van het houthok moeten minimaal 30 centimeter in de grond worden gegraven. Behandel het deel wat ingegraven wordt met een oleum product om houtrot als gevolg van vocht te voorkomen. Als je het houthok aan een muur gaat bevestigen kun je dit het beste doen met schroeven en pluggen van minimaal 8 millimeter.
Het is ook belangrijk dat de houtopslag los van de grond ligt. Direct contact met de bodem leidt er namelijk toe dat vocht veel meer kans heeft om in het haardhout te trekken. Hanteer bij voorkeur een hoogte van circa tien centimeter.
Een plek aan de zuidkant van het huis is ideaal, want daar komt de meeste warmte van de zon om vocht uit het hout te halen. Als je je houtopslag tegen een muur of omheining wilt bouwen, raden we je aan om een ruimte van minstens 10 cm vrij te laten voor voldoende luchtcirculatie.
Tijdens het bewaren wil je natuurlijk dat het brandhout zo droog mogelijk blijft of wordt. Het best kun je het hout dan ook bewaren op een plek waar voldoende wind staat en waar de zon schijnt. Begin daarom met stapelen op een betonnen plaat, zeil of pellet dat minimaal 10 centimeter boven de grond is.
Brandhout te lang opslaan is geen goed idee.
Hierdoor stijgt de kans op houtworm en boktorren. Bovendien verliest het jaarlijks 3% van haar energiewaarde. Wij raden een houtvoorraad van 3 jaar aan.
Openhaardhout wordt zogenaamd “droog” genoemd als het vochtigheidspercentage onder de 20% is. Vanaf dit moment is het haardhout droog genoeg om direct te kunnen stoken. Als het vochtigheidspercentage meer dat 20/25% is, dient u het openhaardhout nog langer te laten drogen.
Samenvatting brandhout opslaan
Opslaan kan in de garage of onder een overkapping, maar het liefst waar de wind vrij spel heeft; Bewaar uw het tien centimeter boven de grond (pallet eronder, geen stenen of zand); Stapel uw haardhout op in de breedte van de opslag en niet in de diepte.
Stapel jouw brandhout niet op de grond. Daar zal het vocht opzuigen. Zoek iets dat je eronder kan leggen en zodanig dat het voldoende lucht doorlaat. Dek na het stapelen je brandhout af om het te beschermen tegen de regen.
Een kuub droog, losgestort hout kost ongeveer 90 euro. Een kuub droog gestapeld hout, wat ongeveer twee keer zoveel is, kost circa 200 euro.
Droog het hout altijd buiten. Ideaal is een open plek in je tuin zodat de wind langs alle kanten door het hout blaast. Plaats het hout liever niet tegen een muur tenzij het niet anders kan. Vermijd zeker de garage.
Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte af en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden. Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is. Het verbranden van afval is in Nederland wettelijk verboden.
Het brandhout mag een vochtigheidspercentage hebben tot maximaal 20 procent. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50 procent. Na een jaar drogen daalt dit tot ongeveer 28 procent en na 2 tot 3 jaar drogen heeft het hout het geschikte vochtigheidspercentage van 20 procent of minder.
Vers hout bevat 80% vocht en dat moet er eerst uitdrogen. Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout.
Linde, wilg, kastanjeboom en populier branden slecht en geven weinig warmte. Bij verbranding geeft het een onaangename geuren. Geen aanrader voor je vuur dus.
Taai, hard en elastisch. Esdoorn goed haardhout, maar brandt snel op. Els Erg goed brandhout. Snelbrandend, geeft daardoor sneller zijn warmte af aan de omgeving.
Plataan: Uitstekend kachelhout, brandt onvoorspelbaar. Populier of Canada: Slecht kachelhout, brandt onvoorspelbaar en geeft weinig warmte.
Hoe komt het dat de transportkosten zo hoog zijn? Dat komt mede door corona. Veel houtzagerijen zijn een poos dicht geweest en kampen met personeelstekorten waardoor ze de vraag naar haardhout nauwelijks aankunnen. Daarnaast is er weinig retourvracht naar Oost-Europa.
Stapels tak- en tophout laten een hoge biologische afbraak zien indien ze niet voldoende drogen. Goed bovenaan afgedekte stapels die in de wind liggen kunnen in 6 maanden worden gedroogd tot een vochtgehalte van 40%; Loofhout vertoont een snellere vrijgave van water dan naaldhout.
Naaldbomen. Vurenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal).
Hoe lang je met één kuub haardhout doet, hangt weer af van hoe vaak je de houtkachel gebruikt. Als het winter is, maak je vaker van de kachel gebruik dan in de lente. Als de winter heel streng is, stook je meer. Als je de houtkachel ook ter recreatie gebruikt, ben je natuurlijk wat duurder uit.
Brandduur per houtsoort
Elzenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Berkenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Essenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok. Beukenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok.
In hout zitten kleine holtes waar een beetje water in kan zitten. Als deze holtes dicht genoeg bij de verbranding komen, gaan ze koken. Hierdoor verhoogt de druk in het hout. Wanneer deze druk groot genoeg is, dan knettert het hout.