Als je gaat trouwen (of kiest voor een geregistreerd partnerschap), kun je kiezen uit: trouwen in beperkte gemeenschap van goederen,trouwen in volledige gemeenschap van goederen, en. trouwen op huwelijkse voorwaarden.
De drie soorten huwelijkse voorwaarden die grofweg kunnen worden onderscheiden zijn de 'koude uitsluiting', de verrekenstelsels en de beperkte gemeenschap.
Sinds 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. U trouwt niet meer in algehele gemeenschap van goederen, zoals daarvoor. De wet geldt ook als u een geregistreerd partnerschap aangaat. U kunt nog steeds huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maken.
Het inkomen, het vermogen en de schulden die jij tijdens je huwelijk krijgt, blijven helemaal van jou. Het zal helemaal gescheiden blijven van het inkomen en vermogen van je partner. Jullie houden dus allebei jullie eigen afzonderlijke vermogens en inkomens.
De kosten van een geregistreerd partnerschap zijn over het algemeen hetzelfde als de kosten van een huwelijk bij de gemeente. Vraag het nog even na bij je gemeente, want wat dit bedrag precies is verschilt per gemeente.
Als fiscaal partners doe je samen aangifte en mag je inkomsten en aftrekposten verdelen, zoals onder meer aftrekposten van het huis, uitgaven voor specifieke zorgkosten of giften. Je bent elkaars fiscale partner vanaf het moment dat je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Door de toepassing van de vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor de partner met laag beroepsinkomen, houdt de gehuwde of wettelijk samenwonende voornaamste kostwinner een hoger nettoloon over.
Deze trouwdata in 2022 zijn al volgeboekt
Februari, wat normaal geen drukke trouwmaand is, heeft 3 mooie data: 02-02-2022, 20-02-2022 en 22-02-2022. De trouwdatum 22-02-2022 is natuurlijk bij uitstek het mooiste getal. Deze dag valt helaas wel op een dinsdag.
Getrouwd of geregistreerd partnerschap
Tegenwoordig krijgt de langstlevende partner automatisch de erfenis, zelfs als er bijzondere huwelijkse voorwaarden zijn, met koude uitsluiting, zoals dat heet. Kinderen erven een kindsdeel, maar ontvangen dat pas na het overlijden van de langstlevende.
Alles wat je bezit voor het huwelijk en wat die goederen toebehoort. Stel bijvoorbeeld dat je een bouwgrond bezit voor het huwelijk en je zet er samen tijdens het huwelijk een huis op, dan wordt het huis ook jouw eigendom. Alles wat je krijgt door een erfenis of schenking, ook tijdens het huwelijk.
U mag niet trouwen met een bloedverwante.
Ouders, kinderen, grootouders en kleinkinderen, broers en zusters mogen niet met elkaar trouwen. Op deze regel bestaan ook enkele uitzonderingen. Zo mogen een stiefouder en stiefkind wel met elkaar mogen trouwen, als de stiefouder het stiefkind tenminste niet erkend heeft.
Op maat gemaakte voorwaarden kosten tijd. De notaris bereidt dit samen met u voor. De kosten voor een akte beginnen gemiddeld rond de 700 euro (inclusief btw en 191 euro voor de inschrijving van de akte in het huwelijksgoederenregister). De uiteindelijke kosten zijn ook afhankelijk van uw wensen en situatie.
Het gemiddelde bedrag van €15.000 is gebaseerd op een bruiloft met verschillende locaties, een receptie, een diner en een feest. Sommige bruidsparen geven een veelvoud uit van dit bedrag en anderen trouwen voor minder dan €1.000. Het gaat er niet om hoeveel geld je uitgeeft.
Als u trouwt, moet u elkaar het 'ja-woord' geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit niet verplicht. Een geregistreerd partnerschap kan, als u geen minderjarige kinderen heeft, buiten de rechter om eindigen. Voor het ontbinden van een huwelijk moet u altijd naar de rechter.
Bescherming van uw vermogen (of voor u belangrijke spullen) tegen aanspraken van uw partner bij eventuele echtscheiding. Voorkomen van deling van inkomen, schenkingen of erfenissen. Omdat u in principe alles kunt regelen zoals u het wilt hebben.
Wilt u al uw bezittingen en schulden apart van elkaar houden? Dan spreekt u in de huwelijkse voorwaarden 'koude uitsluiting' af. Dat betekent dat u allebei uw eigen vermogen houdt tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. U hoeft dan niets te delen.
Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.
Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.
De langstlevende partner erft vandaag automatisch het vruchtgebruik op de woning, wanneer je gehuwd bent. Zo ben je zeker dat je een plek hebt om te wonen. Bij wettelijk samenwonende stellen is dat net hetzelfde, al hangt het er natuurlijk ook van af wat er precies in het testament werd opgenomen.
Veel bruidsparen trouwen in mei, juni en september. Dit zijn populaire maanden omdat het weer vaak goed is en ze net niet in het vakantiehoogseizoen vallen. Een speciale datum kan de sfeer van jullie bruiloft bepalen.
Er is geen minimum- of maximumperiode voor een verloving. Jullie kunnen twee weken na het aanzoek in het huwelijk treden of drie jaar of langer verloofd zijn. Dat bepalen jullie zelf. Bij de meeste bruidsparen zitten er twaalf tot achttien maanden tussen het aanzoek en de trouwdag.
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat ongeveer 50% van alle bruidsparen trouwt op een vrijdag. Dit is voornamelijk uit traditioneel oogpunt. “Gewoon omdat het altijd al zo is geweest”. Daardoor is trouwen op een andere dag van de week voor sommige mensen zelfs ondenkbaar.
Erfrecht. De langstlevende partner (LLP) is veel beter beschermd in een huwelijk dan bij een samenwoning. Hij/zij heeft steeds recht op het vruchtgebruik van de nalatenschap. Bij een wettelijke samenwoning heeft de LLP een beperkt erfrecht: het vruchtgebruik op de gezinswoning en de erin aanwezige huisraad.
Voordat je mag trouwen, moet je eerst een verklaringen doen van een voorgenomen huwelijk (voorheen ondertrouw). Neem contact op met de gemeente voor de procedure. De getuigen moeten bij dit onderdeel bekend zijn en iedereen moet in het bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.
Als u trouwt dan doet u dit sinds 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, van u samen zijn. Uitzonderingen zijn erfenissen en schenkingen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk.