Dankzij een wetswijziging is uw vaarbewijs onbeperkt geldig. Als u wilt, kunt u uw vaarbewijs tegen betaling bij het CBR omruilen naar een nieuw model. Wij raden aan om dit te doen als u naar het buitenland gaat. Niet in alle landen is bekend dat de vervaldatum niet meer geldig is.
Als u geslaagd bent voor uw examen, vraagt u uw Klein Vaarbewijs 1, Klein Vaarbewijs 2 of Groot Pleziervaartbewijs 2 aan via Mijn CBR. Dat hoeft niet meteen, want uw examenresultaat blijft geldig. Er is dus geen einddatum tot wanneer u het vaarbewijs kunt aanvragen.
Voor het besturen van motorboten die tussen de 7 en 15 meter lang zijn, dien je 16 jaar of ouder te zijn. Vanaf je 16e mag je met een motorboot maximaal 19,9 kilometer per uur varen. Als een motorboot langer is dan 15 meter of sneller kan dan 20 kilometer per uur, heb je een vaarbewijs nodig.
Met het Klein Vaarbewijs I mag de schipper op de meeste binnenwateren in Nederland varen, met uitzondering van de Westerschelde, Oosterschelde, IJsselmeer, Markermeer, Waddenzee en de Eems en Dollard. Wie daar toch wil varen heeft een Klein Vaarbewijs II nodig.
Bent u uw vaarbewijs pasje kwijt? Bij verlies, diefstal of beschadiging van je vaarbewijs pasje, kan je een duplicaat vaarbewijs pasje aanvragen.
Er is geen praktijkexamen. Hoe ziet het examen eruit? Het examen duurt 60 minuten en bestaat uit 40 meerkeuzevragen. U krijgt onder andere vragen over wettelijke bepalingen, de waterwegen, de behandeling van voorstuwingswerktuigen en varen en manoeuvreren.
Geen vaarbewijs: €550. Ontbreken van de dodemansknop: €230.
Of met een pleziervaartuig langer dan 15 meter en korter dan 25 meter? Dan heeft u een Klein Vaarbewijs nodig. Voor het vaarbewijs moet u een examen afleggen.
Is je boot kleiner dan 15 meter en kan 'ie niet sneller dan 20 km/u? Dan mag je zonder vaarbewijs 1 het water op. Het gaat om de combinatie boot plus motor. Het kan maar zo zijn dat je met een klein aluminium visbootje met 6 pk motorvermogen in het bezit moet zijn van geldige papieren.
U kunt de online vaarbewijscursus op elke computer, elk tablet en elke smartphone gebruiken, waar en wanneer u maar wilt. De studietijd voor online cursus Vaarbewijs 1 is gemiddeld 50 uur.
Als je het Vaarbewijs 1 examen doet, heb je één uur de tijd om 40 vragen te beantwoorden. Bij het Vaarbewijs 2 examen heb je anderhalf uur voor 27 vragen. Als je goed voorbereid bent, zul je sommige vragen binnen 2 seconden kunnen beantwoorden, waardoor je meer tijd hebt voor de moeilijkere vragen.
De voornaamste verandering in 2020 is, dat Vamex niet meer verantwoordelijk is voor het afnemen van het Vaarbewijs examen. Tegenwoordig is dat het CBR met de ingangsdatum 01-01-2020. Inhoudelijk zal er niks veranderen aan het Vaarbewijs 1 en 2 examen. Alleen het aantal locaties waar je examen kan doen wordt groter.
Er staat altijd een I of II achter. Dit getal verwijst naar de Nederlandse vaargebieden waar je met dat vaarbewijs mag varen. Met Vaarbewijs 1 mag je op rivieren, kanalen en kleine meren varen.Met Vaarbewijs 2 mag je ook op de grotere wateren en kustwateren varen.
Voor de kust zul je vaarbewijs 2 nodig hebben, dit is de specifieke ICC for inland and coastal waters.
Om met je boot op zee te varen heb je Vaarbewijs 2 nodig. Dit wordt ook wel Klein Vaarbewijs II genoemd. Met Vaarbewijs 2 mag je ook op de grotere wateren en kustwateren varen. Dit zijn dus grotere meren en de zee, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer en de Oosterschelde en Westerschelde.
Vaarbewijs verplicht op het IJsselmeer
Als u op het IJsselmeer wilt varen moet u in het bezit zijn van vaarbewijs 2. Dit vaarbewijs is verplicht voor het varen op een waterscooter, jetski, rubberboot of en motorboot die vol gas harder kan dan 20 km/uur en voor boten met een lengte van meer dan 15 meter.
Vaak vallen de schippers zonder vaarbewijs uiteindelijk toch wel door de mand. Zij vallen op door hun vaargedrag. Een vaarbewijs kunt u niet kopen, voor een vaarbewijs moet u leren en examen doen.
De bestuurder van een snelle boot die even denkt dat kan nog wel zonder vaarbewijs, riskeert een boete van maar liefst 550 euro. Maar ook de schipper van een zeilboot of de surfer moet oppassen; Deze riskeert namelijk een boete van 240 euro indien hij of zij vaart waar het niet mag.
Als u onder invloed bent van alcohol mag u niet met een schip varen. Het alcoholgehalte van uw bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dit geldt zowel voor de pleziervaart als voor de beroepsvaart.
Ik was in de veronderstelling van wel omdat die gegevens toch geregeld terugkomen in de registratie van het CBR. Wordt het antwoord op de vraag van TS dus: nee, je kan op het water niet je rijbewijs kwijtraken.
Het vaarbewijs bestaat alleen nog uit theorie, u hoeft dus nog geen praktijkexamen te doen. Uit de meest recente bekende slagingspercentages van Vamex blijkt dat voor Vaarbewijs 1 is 64,6% slaagt en Klein Vaarbewijs 2 64,8%. Wel wordt Vaarbewijs 2 vaak moeilijker ervaren dan vaarbewijs 1.
Klein Vaarbewijs 1
Dit vaarbewijs is geschikt voor: pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter. motorboten korter dan 15 meter, die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur door het water. Hieronder vallen ook jetski's en andere typen waterscooters.