Het bakken van de schijfjes gebeurt in canola-olie op een temperatuur van 190 graden. Na drie minuten bakken zijn de schijfjes chips geworden. Ze gaan dan op een transportband en de overtollige olie druipt eraf. Nu krijgen ze nog zout over zich heen.
Lay's chips worden gemaakt van aardappelen die in dunne plakjes worden gesneden en vervolgens worden gebakken in olie. De aardappelschijfjes worden eerst gewassen en geschild voordat ze worden gesneden met speciale snijmachines. De schijfjes worden vervolgens in olie gebakken totdat ze knapperig zijn.
Chips worden namelijk gemaakt van speciale aardappelrassen. Elke dag brengen vrachtwagens deze bijzondere aardappelen rechtstreeks vanaf het land of vanuit de aardappelopslag naar de chipsfabriek. Als de kwaliteit van de aardappels goed is, maakt de fabriek er chips van.
In januari 2001 wijzigde de Smiths Food Group de merknaam Smiths voor chips in Nederland en België in Lay's omdat deze naam in de rest van continentaal Europa al gebruikt werd. De naam Smiths bleef echter gebruikt worden voor zoutjes zoals Hamka's, Wokkels en Nibb-it.
Scheele: “Om preciezer te zijn: een chips aardappel bevat 78 procent water. Er blijft dus 22 procent over voor de chips, maar er zit ongeveer 30 procent zonnebloemolie in de chips, dus dat komt erbij. Dus van één kilo aardappelen (een stuk of vijf dus) komt 0.29 kg chips.”
LAY'S SMAAKMAKERS
Door ervoor te zorgen dat er drie simpele elementen in elke zak Lay's gaan. We beginnen met de beste aardappelen, want zonder aardappelen geen chips! VR 808, Brooke en Lady Rosetta zijn een paar van onze favoriete aardappelrassen en worden speciaal voor jou geteeld.
Gebruik voor chips altijd een vastkokende aardappel. De aardappel die je voor friet te bakken gebruikt is ook geschikt om zelf chips te maken. Met de oer-Hollandse Bintjes zit je altijd goed, maar de Santé is ook een prima aardappel om chips van te bakken. Zout de chips het liefst als deze nog warm is.
De fabriek van PepsiCo in Broek op Langedijk produceert chips. Bekende merken als Lays, Hamka's, Nibbits en Cheetos komen uit deze grootste chipsfabriek van Nederland. Onder de titel 'Performance with Purpose' werkt PepsiCo wereldwijd aan duurzaamheid.
In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay's.
In 1932 richtte de Amerikaan Herman W. Lay een aardappelbedrijf in Nashville op en startte er met het produceren van tussendoortjes. Niet lang erna kocht hij het fabriekje en H.W. Lay & Company werd geboren.
Het bakken van de schijfjes gebeurt in canola-olie op een temperatuur van 190 graden. Na drie minuten bakken zijn de schijfjes chips geworden. Ze gaan dan op een transportband en de overtollige olie druipt eraf. Nu krijgen ze nog zout over zich heen.
Chips, en de grondstoffen die nodig zijn voor de productie daarvan, zijn daarom strategisch belangrijke producten. Die grondstoffen, zoals palladium, kobalt en silicium, zitten behalve in chips ook in zonnecellen, windturbines en batterijen.
ASML maakt machines waarmee anderen, zoals Intel en AMD chips kunnen gaan produceren, ASML maakt dus niet zelf chips, het reikt aan chipmakers wel de nodige tools aan om dat te kunnen doen. ASML ontwerpt ook geen chips, terwijl Intel en AMD dat wel doen.
De oven baked chips bevat 50% minder vet dan de gewone chips. Qua portie is het ongeveer gelijk, maar het bevat dus wel wat minder vet en kcal.
Chips wordt traditioneel gezien van aardappel gemaakt en gefrituurd in vet. Naast vet is zout een belangrijk ingrediënt.
Verder lijkt alles hetzelfde als eerst: de oranje kleur komt van paprika-extract; het hamkazige aroma van kaaspoeder, uipoeder en rookaroma – de reden dat Hamka's niet vegetarisch zijn, is dat voor de kaas in het kaaspoeder dierlijk stremsel is gebruikt.
PepsiCo Nederland is onderdeel van de divisie Europe Sub-Saharan Africa (ESSA) van PepsiCo. Als PepsiCo Nederland voeren wij bekende sterke merken zoals Pepsi, Lay's, Doritos, Duyvis & Quaker en staan we in Nederland in de top 6 van voedingsmiddelenbedrijven.
In een Amerikaanse stad, Nashville, begint Herman Lay zijn eigen bedrijfje dat chips distribueert in de regio. Vijf jaar later heeft hij al 25 medewerkers in dienst. Niet lang daarna besluit hij zelf chips te gaan produceren, dit is het begin van H.W. Lay & Company, nu beter bekend als Lay's.
Lay's vindt het belangrijk dat wij weten waar hun chips vandaan komen en nemen ons mee naar Giethoorn. Ofwel: de plek waar ze hun aardappels kweken, sorteren en naar de fabriek sturen.
Pringles bestaan voor 42 procent uit aardappel, maar anders dan klassieke chips worden Pringles niet gemaakt van aardappelschijfjes maar van gedehydrateerde aardappelen.
1. Lay's Ovenchips naturel. Het is echt zo: ovenchips is qua calorieën een stuk beter dan zijn gefrituurde broers en zusjes. De beste keuze als je op de lijn let, maar toch zin hebt in chips.
102miljoen gezinszakken van 250 gram, zoveel chips eten we samen per jaar. Daarmee kroont de Belg zich tot Europese kampioen chips eten.