Hoe word je een Slager? Om te gaan werken als Slager kan men de opleiding Vakbekwaam Medewerker Versdetailhandel (Slager-Traiteur) volgen. Dit is een MBO niveau-3 opleiding. Daarna kan eventueel de opleiding Ondernemer Slagerij (MBO niveau-4) gevolgd worden.
Je hebt vergunningen nodig voor het soort bedrijf, zoals een omgevingsvergunning. Daarnaast ben je verplicht je (tot eind 2013) in te schrijven bij het Hoofd bedrijfschap Detailhandel (HBD) en/of Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA).
Check je salaris!
Het aanvangssalaris van een Slagers, vishandelaren e.d. bedraag meestal tussen de € 1.448 en € 2.412 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.695 en € 2.766 per maand bij een werkweek van 38 uur.
De opleiding begint officieel met lessen in de week van 29 augustus 2022. De introductiedag zal in de week van 22 t/m 26 augustus vallen. Om te kunnen starten heb je een afgeronde mbo-opleiding Foodservice teamleader op niveau 3 nodig.
De beginnende slachter verdient gemiddeld rond de €1750,-. Naarmate de Slachter meer ervaring krijgt kan dit salaris oplopen tot €2400,-.
Het gemiddelde loon binnen de Sales & Verkoop ligt op € 3.038 bruto per maand. Het minimale of startsalaris begint bij € 600 en het maximale loon is € 16.025 bruto per maand.
Wat verdient een Winkelslager? Het salaris van een Winkelslager zal ongeveer tussen de €1642 en €2233 liggen, al zijn er niet veel winkelslagers die meer dan €2000 per maand verdienen. Verdere arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO voor slagersbedrijven (zie bronnen).
Het gemiddelde salaris voor een beenhouwer (m/v) in België is € 1.565 per maand.
Een slagerij is een winkel gespecialiseerd in vlees en vleeswaren.
Wat is een hoeveslagerij? “We zijn een hoeveslagerij in de ware betekenis van het woord”, vertelt Carine, terwijl ze een klant bedient. “De varkens worden hier op de boerderij verzorgd en het vlees verwerken we zelf in onze eigen beenhouwerij. Alleen het slachten gebeurt in een slachthuis in de buurt.
Hoeveel verdient een Verkoper (m/v) bij HEMA in Nederland? Gemiddelde HEMA-Verkoper (m/v) maandelijks betaling in Nederland is ongeveer € 1.742, hetgeen 25% onder het landelijk gemiddelde is.
21 jaar = €10,01. 20 jaar = €9,01. 19 jaar = €8,01. 18 jaar = €7,01.
Het minimumloon 2022 voor volwassenen vanaf 21 jaar is 1.725,00 euro per maand. Dit minimumloon is geldig in de periode van 1 januari 2022 tot 1 juli 2022. Op 1 juli gaan de minimumlonen weer iets omhoog.
Runderen mogen onverdoofd of onbedwelmd geslacht worden. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dan dood. Hier zijn wel strenge regels voor. Het onbedwelmd (ritueel) slachten van dieren mag in Nederland alleen in een erkend slachthuis en staat onder toezicht van de NVWA.
Eerst worden ze bedwelmd met koolzuurgas (CO2) of ze krijgen een elektrische schok. Het bewusteloze dier wordt daarna gedood door een pin in het voorhoofd, een steek in het hart of door de halsslagader door te snijden. Voor halal vlees en koosjer vlees is er een uitzondering in de wet om onverdoofd te slachten.
Een Slager verwerkt het vlees in de slagerij tot eindproduct voor de consument. Het vlees wordt in grote stukken aangeleverd, waarna de Slager het vlees bewerkt en proportioneert voor de verkoop. Bepaalde vleesproducten worden in de slagerij gemaakt, zoals worst of gehakt.
Momenteel staan in het Handelsregister van de Kamers van Koophandel 2.246 bedrijven in Nederland met als hoofdactiviteit “winkels in vlees en vleeswaren” ingeschreven (SBI-code 47221), waarvan 2.058 als hoofdvestiging of zelfstandige vestiging. Van alle ingeschreven slagerijen zijn er 2.176 economisch actief.
Met ruim 350 winkels in Nederland is de Keurslager een bekend gezicht in vele dorpen en steden en inmiddels uitgegroeid tot een ijzersterk A-merk.
Vlees van aanbiedingen bleek soms bijna 3 jaar oud te zijn, de uiterste wettelijke grens, waarbij vlees nog als “Vers” mag worden verkocht. Er is veel onderzoek gedaan. “Uit het onderzoek is gebleken dat vlees van de meeste supermarkten al vaker is ingevroren en vaak al meer dan 2 jaar oud is”.
“Werknemers in de voedingssector verdienen tussen de 1.700 en 2.500 euro netto. Maar als je kunt aantonen dat je een vakman of -vrouw bent die alle kneepjes kent en als bedrijfsverantwoordelijke een slagerij kan runnen, dan mag je na enkele jaren gerust op 3.500 tot 5.000 euro netto per maand rekenen.
Afhankelijk van de slager kan een slager ook gespecialiseerd zijn in bepaalde vleessoorten, zoals in runderen, paarden of gevogelte. Een moderne slager verkoopt meestal niet alleen vlees, maar ook andere producten, zoals kant-en-klaar producten.
Een poelier is een slager die zich richt op de verkoop van gevogelte (vlees van vogels), (met name kip), kalkoen en wild. Aan het begin van de 21ste eeuw zijn er in West-Europa nog slechts weinig zelfstandige poeliers. Het meeste gevogelte wordt tegenwoordig in de supermarkt verkocht.