De goudbrasem komt voor in zowel zoet, zout als brak water, waar hij zich voedt met macrofauna (kevers, slakken, wormen, larven, etc.) en visjes. Hij leeft in scholen, dichtbij de bodem langs de kust van de Middellandse Zee, in Het Kanaal en de Atlantische Oceaan.Hij komt als zomergast in de Noordzee.
Tegenwoordig slaagt men er redelijk goed in om met de kweek-dorade de wilde populatie na te bootsen. De vis wordt meestal geschubd op de huid gebakken en is daarmee vergelijkbaar met de zeebaars die tevens ook gekweekt wordt.
Dorade wordt vaak samen met andere soorten gevangen in gemengde bodemvisserijen. Bij het gebruik van bodemsleepnetten en boomkorren is er steeds een grote hoeveelheid ongewenste vangst aanwezig, vaak soorten die reeds bedreigd worden door overbevissing. Deze visserijen hebben ook een negatieve impact op de bodem.
De vis kan zowel met graat als gefileerd bereid worden; het visvlees laat na de bereiding makkelijk van de graat los. Uiteraard is de dorade gezond voedsel; het is een halfvette vis, bomvol vitaminen, mineralen en omega 3 vetzuren. Een alternatief voor dorade is zeebaars.
Dorade is een straalvinnige vissoort uit de familie van de zeebrasems, ook bekend als Dorade Royale en goudbrasem. Een naam die de vis te danken heeft aan de goudachtige glans die hij krijgt als de zon op hem schijnt.
De wilde dorade komt uit Frankrijk. Het is een mediterrane vis die eerst alleen veel zuidelijker voorkwam, maar nu steeds dichterbij komt. De huid hoeft er niet af wat veel mensen wel denken, sterker nog u kunt hem krokant bakken. Dat is verrukkelijk volgens Antoine!
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
De goudbrasem komt voor in zowel zoet, zout als brak water, waar hij zich voedt met macrofauna (kevers, slakken, wormen, larven, etc.) en visjes. Hij leeft in scholen, dichtbij de bodem langs de kust van de Middellandse Zee, in Het Kanaal en de Atlantische Oceaan. Hij komt als zomergast in de Noordzee.
Net als de meeste gekweekte zeebaars komt het grootste gedeelte van de gekweekte dorades uit Griekenland, waar de vissen op een duurzame manier gekweekt worden in grote kooien op zee. Ook Turkije, Kroatië en Spanje kweken dorades op deze wijze. Dorade kan zowel in zoet als in zout water gekweekt worden.
Ik heb even geen prijzen paraat, maar Dorade is geen dure vis. Hij levert evenwel op je bord een hoop visvlees van een zeer goede kwaliteit. Het vlees heeft een zachte, delicate smaak. We hebben Dorade ook verwerkt in koekjes, in vissoep en in ragout.
Smaak van de Dorade
De Dorade is een smaakvolle vis met relatief weinig vet. Hij is vergelijkbaar met de zeebaars, alleen is de zeebaars iets vetter. Deze prachtige vis is stevig, heeft een volle smaak en bevat weinig graten.
Hun voedsel bestaat voornamelijk uit vis en macrofauna. De smaak van de Dorade is vrij vol en hij is iets vettig. Hij lijkt wel een beetje op de Zeebaars. In Zuid Europa is het een populaire vis en wordt daar veel gegeten.
Dorade (100 g) bevat 85 calorieën.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 450 milligram omega-3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Dit kun je doen door per week twee porties vis te eten, waarvan ten minste een keer vette vis.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Het advies is om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Dat kan door vis te eten bij de warme maaltijd, maar ook bij de lunch of tussendoor. Dit hoeft niet alleen verse vis te zijn: ook diepvriesvis en vis uit blik zijn prima. Bekijk in de Schijf van Vijf voor jou hoe vis past in een gezonde voeding.
Eet dagelijks goede onverzadigde vetzuren. Deze zitten bijvoorbeeld in noten, notenpasta's, olijfolie, lijnzaadolie, walnoten en walnootolie. Ook vette vis (haring, ansjovis, sardines, makreel, zalm, tonijn) behoort tot de goede vetten.
We noemen vis 'vet' als het meer dan 5% vet bevat. Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
500 gram (1 à 2 pers.) De vis weegt ca. 350 gram (1 pers.) Het vlees van de gekweekte dorade is vetter dan van de dorade rose.
De dorade heeft geen kleine graatjes en dat maakt het eten ervan wel makkelijker. Tips om verse vis te kopen: – Uiterlijk van de vis bekijken: verse vis heeft een glazende huid. De ogen zijn helder en bol.