Ten eerste laten ze de huid er dof uitzien.De huid krijgt een grauwe, grijzige gloed en ziet er energieloos uit. Ten tweede zorgen de dode cellen ervoor dat de huid er oneffen uitziet. De cellen hopen zich op en zorgen voor kleine bultjes op de huid.
Dode huidcellen zijn, surprise surprise, huidcellen die niet langer meer leven. Ze vormen de buitenste laag van je huid. Ze bieden je bescherming en slecht zijn ze op zich dus niet. Als er echter een ophoping van dode huidcellen is, dan zal je huid er dof en oneffen uitzien.
Als huidcellen niet goed loslaten stapelen ze zich op. Het gevolg is dat de bovenste huidlaag zich verdikt. Helaas gebeurt dit niet gelijkmatig, maar ontstaan er kleine hobbels en bobbels van dode huidcellen. Een teveel aan dode huidcellen maakt de huid dus minder glad.
Je kunt een exfoliant op basis van glycolzuur gebruiken. Naast dat het de dode huidcellen verwijdert, zorgt dit ingrediënt er ook voor dat de huid vocht beter kan vasthouden. Hierna zou je een wat vettere crème aan kunnen brengen zoals bijvoorbeeld vaseline.
Wanneer je niet scrubt hopen dode huidcellen zich op. Hierdoor kunnen nieuwe haartjes zich moeilijker een weg naar buiten banen. Door te scrubben houd je de huid schoon en de ingangen van je haarschachten vrij. Hierdoor hebben haartjes minder snel de kans om in te groeien.
Je kunt het beste scrubben als je huid schoon is. Doe daarna de douche uit, en je kunt je het beste scrubben in de douchecabine (anders word het best een troep in de badkamer). Pak wat scrub en begin met zachte draaiende bewegingen over je huid.
Veel mensen vragen zich af hoe vaak zij het gezicht moeten scrubben: doe het niet te vaak! Iedere keer als je scrubt, wordt er een regeneratieproces gestart wat stress oplevert voor de huid. Scrub een gezonde huid niet meer dan één keer per week en een droge huid maar één keer per maand.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
De voordelen van scrubben
Het verwijdert dode huidcellen en stimuleert de celvernieuwing, waardoor je huid steviger, gladder en heerlijk zacht aanvoelt. Dode huidcellen kunnen zich opstapelen en een dikke laag vormen op je huid. Door ze te verwijderen, krijgt je velletje een frisse, mooie gloed.
Scrub een gezonde huid niet meer dan één keer per week en een droge huid maar één keer per maand. Een vette huid kan wel één tot twee keer per week gescrubd worden.
Scrub niet! Hoe verleidelijk een scrub ook mag klinken; heb je een zeer droge huid (of welke huidtype dan ook), vermijd deze dan. Het kan een al aangetaste huidbarrière namelijk verder beschadigen.
Dat een mens gemiddeld ongeveer 30.000 dode huidcellen per minuut verliest, dat dit neerkomt op een halve kilo per jaar.
Exfoliëren doe je niet met een grove peeling, maar met een exfoliant die glycolzuur (AHA) of salicylzuur (BHA) bevat. Deze zuren zorgen ervoor dat de verbinding tussen de laag dode huidcellen en de laag cellen daaronder minder sterk is. Hierdoor laten de dode huidcellen los zonder de cellen daaronder te beschadigen.
Grauwe huid in het kort
Een grauwe of vale huid laat je er vermoeid uitzien. Je huid oogt dof en is onvoldoende gehydrateerd. Met het ouder worden gaat de kwaliteit van de huid achteruit. Zon, roken, stress en hormonale veranderingen dragen hier ook aan bij.
Je benen exfoliëren
Hoe je het beste je benen kunt exfoliëren voor het scheren is simpel: breng de avond ervoor een laagje AHA- of BHA-bodylotion aan. De volgende ochtend was je het eraf onder de douche en scheer je je benen zoals je normaal doet.
Bij een verstoorde huidbarrière is de huid niet in tact, je huid verliest meer vocht en droogt uit. Daarnaast bestaat de kans dat allerlei stoffen je huid binnendringen, ook bacteriën die acne kunnen veroorzaken. De huid voelt vaak ruw aan, is rood, geïrriteerd en kan jeuken.
De huid heeft verschillende regeneratie- en herstelmechanismen. De kiemlaag zorgt voor een gestage vernieuwing van de opperhuid door constante celdeling: Als een verwonding beperkt is tot de bovenste huidlaag kan de schade (erosie genoemd) zonder littekens genezen.
Het herstel van een kapotte huid
Dode huidcellen vallen van het lichaam af en zien eruit als huidschilfers. Vanuit de opperhuid worden er weer nieuwe huidcellen gevormd. Dit proces heet regeneratie. Het proces vindt continue plaats, maar ook op het moment dat je huid daadwerkelijk beschadigd is.
Een ruwe huid. Witte schilfertjes. Rimpeltjes. Bij een zeer droge huid kunnen ook kloofjes of rode vlekken ontstaan.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Vaseline is bedoeld om snel vocht aan te voeren, als je last hebt van een extreem droge huid. Mensen met acne, hebben vaak een wat vettere huid die minder snel vochtarm is. Dan is het dus niet nodig om vaseline te gebruiken.
Een goede tip om sneller bruin te worden is om je huid grondig te scrubben, één dag voordat je een bezoekje aan de zonnestudio brengt. Als je dat doet worden dode huidcellen verwijdert die op het oppervlakte van je huid zitten. Deze dode huidcellen verlangzamen het bruiningsproces.
Scrubs voor het gezicht
De huid van het gezicht is een stuk dunner en gevoeliger dan op andere plekken van je lichaam. Daarom moet je voor je gezicht altijd speciale facescrub gebruiken met een fijne korrel. Scrub nooit de extra gevoelige huid rond je ogen. Heb je een gevoelige of droge huid of heb je last van acne?
Als je regelmatig last hebt van puistjes is het heel belangrijk om je huid goed schoon te houden. Door je gezicht regelmatig te scrubben, reinig je je poriën in de diepte. Op een schone huid ontstaan minder gemakkelijk puistjes dan op een huid waar veel bacteriën zitten.