Over het hele jaar gezien heeft IJsland net zoveel daglicht als Nederland. In de maanden november tot en met februari zijn de dagen in IJsland korter (met een beetje geluk spot je in deze periode het noorderlicht in IJsland). Het wordt 's morgens pas laat licht en de zon gaat iets eerder onder dan bij ons.
Middernachtzon: 24 uur licht in IJsland
Het is in hartje zomer dus bijna 24 uur licht in IJsland. De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen dat voorkomt in de noordelijke en zuidelijke poolregio's van de planeet. De aarde draait een baan om de zon in precies 1 jaar tijd.
Hartje winter is het maar 4,5 uur licht per dag en hartje zomer is het wel 21 uur licht per dag. Het aantal lichturen bepaald dus hoeveel tijd je hebt om dingen te bezoeken in IJsland. Het voordeel van weinig lichturen is weer dat de kans groter is om het noorderlicht te zien.
Wel zo handig om te weten hoe lang het licht is in de periode dat jij naar IJsland wil. In de zomer loopt het aantal lichturen op tot 24 uur per dag terwijl het in de winter wel 21 uur donker per dag kan zijn.
IJsland: het land van de middernachtzon
Dit komt omdat IJsland vlak bij de poolcirkel ligt. Feitelijk loopt de poolcirkel ook nog net over IJsland, over het eiland Grímsey, dat het meest noordelijke punt van IJsland vormt. IJsland is niet het enige land ter wereld waar dit schitterende natuurfenomeen te zien is.
Helaas staat IJsland bij veel mensen vooral bekend als een erg duur land. Zeker nu het land een steeds populairdere vakantiebestemming wordt, kan een reis naar IJsland vaak vrij prijzig zijn. Gelukkig kun je een reis naar IJsland over het algemeen zo duur maken als je zelf wilt.
IJsland is een van de meest magische bestemmingen om het licht op te sporen. In Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, kunt u het poollicht 280 dagen per jaar zien. Het officiële seizoen om het poollicht te spotten loopt hier van oktober tot maart.
Hoewel de temperatuur in IJsland dus milder is dan je zou verwachten, is het nog steeds behoorlijk koud. De gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Reykjavík ligt rond 1°C in de winter en rond 12°C in de zomer.
Wist u dat u IJsland het gehele jaar kunt bezoeken? Waarvan mei tot en met september is de beste reistijd met een prettige temperatuur (11 - 13 graden) en het hele land is goed bereikbaar. Om toeristenstroom te vermijden kunt u het beste reizen in de maanden mei, juni, eind augustus en begin september.
IJsland in de winter
De temperaturen in IJsland zijn in de winter gemiddeld tussen de -5°C en + 5°C. Het IJslands klimaat is vergelijkbaar met Nederland. IJsland ligt dicht bij de Noordpool en hierdoor is het ook een stuk korter licht.
De middernachtzon is een natuurfenomeen dat in de zomer voorkomt op plaatsen ten zuiden van de zuidpoolcirkel en ten noorden van de noordpoolcirkel, dus ook in Noord-Noorwegen. De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht.
Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker.
De belangrijkste handelspartners zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan, zij kopen van IJsland vooral vis, kunstmest, aluminium en ijzerverbindingen. Er is ook landbouw op IJsland, deze bestaat vooral uit veehouderijen, tuinbouw en akkerbouw.
IJsland is van een serene schoonheid tijdens de lange zomerdagen, als het land wordt verlicht door de middernachtzon. IJsland is de perfecte vakantieplek in juli. Niet omdat het warmer is (hoewel er soms een zinderende temperatuur van 15 graden heerst) maar omdat de wegen dan toegankelijk zijn.
12 uur 9 min.
In IJsland betaalt u de meeste entreegelden contant in IJslandse kronen. In enkele gevallen zal gevraagd worden om deze in euro's te voldoen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.
Het weer in IJsland in december
In de winter schommelt de temperatuur in IJsland meestal rond het vriespunt, variërend van -1 tot 4 °C. December is een van de natste maanden in IJsland, met gemiddeld 97 mm neerslag.
Vliegtijd naar IJsland
Het is vanaf Amsterdam ongeveer drie uur vliegen naar Keflavik Airport, de luchthaven van de hoofdstad van IJsland: Reykjavik. De afstand bedraagt circa 2.000 kilometer. In het noorden van IJsland is er ook nog een luchthaven te vinden, namelijk in "de hoofdstad van het noorden" Akureyri.
Hoe warm wordt het water van een warmwaterbron? Sommige warmwaterbronnen en zwembaden in IJsland zijn simpelweg net warm genoeg dat ze ideaal zijn om in te zwemmen, maar de meeste natuurlijke warmwaterbronnen zijn zo heet als een bad (ongeveer 36-40°C).
In Reykjavik valt slecht op 148 dagen per jaar neerslag. In de hogere delen valt de neerslag vaak als sneeuw en de hoogste vulkaantoppen hebben het hele jaar door een sneeuwdek. De zon schijnt in IJsland jaarlijks slechts 1200 uren. In het noorden schijnt de zon nog minder, met 1050 uur per jaar.
#2 Het Noorderlicht is altijd anders
Dat maakt het ook zo bijzonder. Afhankelijk van de aardse gassen waarmee deeltjes botsen, verschillen de kleuren van felgroen naar rood, maar zelfs oranje, wit en blauw zijn mogelijk. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor je deze kleur het vaakst kunt zien.
Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter. Omdat het donker moet zijn om het licht goed te zien, bieden de donkere seizoenen de ideale omstandigheid. Wel moet het een heldere avond zijn zonder regen en wolken en reis je beter even uit de verlichte stad.
De grootste kans op het zien van het Noorderlicht zijn de maanden oktober t/m maart, maar ook in september en april wordt het Noorderlicht soms waargenomen. In de zomermaanden is de kans op het zien van het Noorderlicht in IJsland zeer klein.