Ondergewicht brengt risico's met zich mee, omdat er een grote kans is dat je een tekort aan voedingsstoffen hebt. Hierdoor gaat je afweer achteruit en loop je een risico op ondervoeding* en de bijbehorende gevolgen zoals spierafbraak, moeheid, futloosheid en meer kans op botbreuken.
Voor het vaststellen van ondervoeding wordt voor volwassenen tot 70 jaar een BMI grens van minder dan 20 en voor 70 jaar en ouder een BMI grens van minder dan 22 gehanteerd, in combinatie met een tekort aan voedingsstoffen of ziekte.
Een BMI tussen 18,5 en 25 is normaal. Boven de 25 is er sprake van overgewicht. Zodra je BMI onder de 18,5 zakt spreken we van ondergewicht, waarbij we nog extra onderverdelingen kunnen maken: > 30: ernstig overgewicht.
Body Mass Index (BMI) BMI wordt gedefinieerd als het gewicht in kilo's gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte in meters (kg/cm2). Een BMI van 40 of meer, of een BMI vanaf 35 met gezondheidsproblemen, wordt beschreven als morbide obesitas.
We speken van anorexia als iemand consequent het lichaamsgewicht op of onder de 85% houdt van het gewicht dat normaal verwacht mag worden. Bij volwassenen komt dit neer op een Body Mass Index (BMI) van maximaal 17,5. Eten en gewicht zijn een obsessie voor je.
Ondergewicht kan ernstige gevolgen hebben. Als je ondergewicht hebt, merk je dat je lichaam moeite krijgt om goed te functioneren. Je conditie gaat achteruit (lichamelijk, maar ook geestelijk) en je voelt je moe, lusteloos en mogelijk zelfs depressief. Daarnaast kun je last hebben van duizeligheid.
BMI berekenen
Deel je lichaamsgewicht door het kwadraat van je lichaamslengte (lengte keer lengte). Bijvoorbeeld: voor iemand van 1,70 meter en 65 kilo geldt: 65 / (1,7 x 1,7) = 22,5.
Anorexia, boulimia of een andere eetstoornis is in veel gevallen de oorzaak van ondergewicht. Wanneer je herstellende bent van een ziekte of emotionele problemen hebt dan kan dat invloed hebben op je eetlust, waardoor je minder gaat eten.
Je hebt ondergewicht wanneer je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. Er zijn normen opgesteld hoe je kunt checken of je gewicht gezond (of te hoog of te laag) is. Als je plotseling veel afvalt, kan er sprake zijn van een onderliggende ziekte.
Gevolgen ondergewicht
Verslechterde huid, haar of tanden. Je wordt vaker en sneller ziek of misselijk. Je energie niveau blijft laag waardoor je je constant moe gaat voelen. Je krijgt vaker hoofdpijn omdat je bloedarmoede te laag is.
Mensen die te weinig wegen, lopen een twee keer zo groot risico op vroegtijdig overlijden als mensen met een gezond gewicht. Mensen met overgewicht of obesitas hebben 1,2 en 1,3 keer zo veel kans. Dat blijkt uit een onderzoek van het St. Michael's Hospital.
Een voorbeeld ter berekening. Die is van een vrouw van 175 cm. Neem je 175 – 100 dan hou je 75 kilo als bovengrens aan en ongeveer 18% van 75 is 13,5 kilo eraf als benedengrens. Zo mag deze vrouw dan tussen 61,5 en 75 kilo wegen.
Sinds 1981 zijn mannen gemiddeld 8,6 kilo en vrouwen gemiddeld 7 kilo zwaarder geworden. De gemiddelde man woog in 1981 76,4 kilo, in 2018 was dit 85 kilo. Bij vrouwen ging het gemiddelde van 65 kilo naar 72 kilo.
Eet 's ochtends en 's middags calorierijke tussendoortjes, zoals een pakje liga's, evergreen of een boterham. Eet 's avonds om 8 uur nog een schaaltje griesmeelpap/gele vla of bambix, als je daar van houdt. Als je dit iedere dag eet, kom je ongeveer 0,5-1kilogram aan per week.
Eet veel kwark, eet veel vlees maar eet vooral gevarieerd om wel gezond aan te komen. Je kan in een maand zo 10 kilo erbij hebben, maar dit verschilt nogal per persoon, de ene persoon heeft een snelle verbranding dan de ander, geen lichaam is hetzelfde. Je merkt of je aankomt door jezelf te wegen op een weegschaal.
Tijdens de gewichtshandhaving voor kinderen en adolescenten moet de energie-inname 40-60 kcal/kg/dag zijn. Deze adviezen worden gegeven voor patiënten met anorexia nervosa met ondergewicht.