Wat er gebeurt is, dat dit puppy de zogenaamde “bijtrem” afgeeft. Dit is het beschermingsmechanisme dat honden onderling kennen en elke hond in zijn instinct mee heeft gekregen. De puppy die daar op zijn rug ligt, en die zijn nek blootgeeft voor de andere 'hogere' hond, legt eigenlijk alles op tafel.
De bijt fase van een pup duurt gemiddeld van de derde tot de zesde maand. In deze periode zullen de tanden van de pup volledig groeien en zal hij zijn tanden blijven gebruiken om de wereld om hem heen te ontdekken.
Hoe kunt u het bijtgedrag van uw pup trainen? Bij te hard bijtgedrag kunt u 'AU' zeggen, het spel staken en weglopen. Als u dit consequent toepast leert uw pup wanneer hij te hard bijt. Hij leert ook dat het spel stopt als hij dit doet, dus dat het bijtgedrag hem niets oplevert.
Ook wanneer je hond bijt, kan je het best reageren met de commando's 'Nee' of 'Foei'. Het is zeker niet de bedoeling dat je overgaat op een fysieke straf. Als je viervoeter jou bijt, kan je hem duidelijk maken dat hij je pijn doet door 'auw' te roepen.Geef hem een beloning als hij meteen loslaat en terug kalm is.
Opgetrokken lippen, waarbij de hoektanden zichtbaar zijn, is een teken van dominantie en agressie, terwijl een vriendelijke grijns een teken van onderdanigheid is. Houding: De houding van je puppy spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie willen uitstralen, lopen rechtop en maken zichzelf groot.
Honden kiezen hun baas op basis van geur, energie, gedrag en zelfs instinctieve voorkeur. Het eerste contact tussen een hond en een mens kan veel zeggen over de toekomstige relatie tussen beiden.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is. Een gelukkige hond ziet er relaxed uit en heeft pretlichtjes in zijn ogen.
Door het grommen te bestraffen doe je alleen aan symptoombestrijding, maar aan de werkelijke oorzaak wordt niets gedaan. Er zit een emotie onder het gedrag en daar moet aan gewerkt worden. Niet aan het grommen. Dat is slechts een gevolg van hoe je hond zich voelt.
Als u de pup wilt aaien, kan hij hierop reageren door in uw handen te bijten of te kauwen. Pups onderzoeken de wereld met hun bek en maken contact met andere individuen met hun bek.Zo gebruiken ze een kort beetje om uit te nodigen tot spel en 'bijten' in elkaar tijdens het spelen.
Als je pup enthousiast is en wil spelen, kan hij in je handen bijten. Het is belangrijk dat je hem hebt aangeleerd dat hij dat niet mag doen, of alleen heel zachtjes. Hij kan ook in je handen bijten omdat hij wil dat jij hem aait of verzorgt. Je pup heeft dan nog niet geleerd hoe hij daarmee moet omgaan.
Een puppy bijt uit verveling
Veel pups bijten en verveling voor aandacht, of dit negatief of positief is vinden ze minder belangrijk. Jouw reactie op het bijten is voor hen dus óók aandacht, negatieve aandacht weliswaar maar het ís aandacht.
Er zijn verschillende redenen waarom een pup kan bijten en grommen. Het kan zijn dat hij speels is en nog moet leren hoe hij zijn mond moet gebruiken.Het kan ook zijn dat hij gestrest is, angstig is of zich bedreigd voelt.
Wanneer je pup overprikkeld is, herken je dit vaak al heel snel. Je kan dit vergelijken met een peuter die oververmoeid is, een driftbui krijgt en begint te krijsen. De pup begint te bijten, blaft voortdurend en luistert niet jou. Je zult vaak merken dat jouw pup dit overprikkelde gedrag vooral 's avonds zal vertonen.
Zorg ervoor dat je pup genoeg speeltijd en wandelingen krijgt, zodat hij zich kan uitleven en zijn energie kwijt kan. Geef kauw speeltjes: Kauwen kan helpen om stress te verminderen en te kalmeren. Zorg ervoor dat je puppy altijd toegang heeft tot veilige kauw speeltjes, zoals rubberen speeltjes of kauw staven.
Pups hebben meerdere malen per dag echte rustmomenten nodig. Zet bv een bench neer in een andere kamer en laat de pup daar meerdere malen per dag in slapen / rusten. Zorg er dan ook voor dat de kinderen zich op die momenten rustig houden. Op die manier kan de pup voldoende uitrusten.
Honden zijn namelijk in hun slaap erg beweeglijk, waardoor jouw nachtrust verstoord wordt. Bovendien loop je met je hond in bed ook meer risico op zoönosen. Huisdieren verliezen haren en huidschilfers net als wij. Deze bevatten bacteriën die niet goed zijn voor onze gezondheid.
Jouw hond gromt bij aaien, omdat hij zich ongemakkelijk voelt. Gromt hond bij aaien door iemand die hij niet goed kent, dan is het heel goed mogelijk dat jouw hond het niet prettig vindt dat diegene hem aanraakt, omdat hij zich bedreigd voelt door die persoon.
Bassets, golden retrievers, labradors en greyhounds zijn kennelijk het minst agressief.
De honden zijn het moeilijkst – en makkelijkst – om te trainen. Daarna komen de labrador retrievers en border collies. Aan de andere kant van het spectrum staan de honden die het moeilijkst te trainen zijn. De bulterriër voert die lijst aan, gevolgd door sledehonden en Parson Russel-terriërs.
Uit dit onderzoek blijkt dat American Staffordshire Terriers, Bull Terriers of Franse Buldoggen nauwelijks mensen bijten. Deze rassen veroorzaakten gemiddeld zo'n 0,6 procent van de bijtincidenten.
Samen met jou slapen
Het laat zien dat hij je vertrouwt. Dit vertrouwen is een teken van zijn liefde voor jou. Eigenlijk zou hij over jou moeten waken, maar als je hond voelt dat je veiligheid uitstraalt, kan hij rustig gaan slapen omdat hij je accepteert als leider.
Honden zijn goudeerlijk en hun reactie op menselijk gedrag is puur en ongefilterd. Hij reageert dan ook heel direct op jouw gedrag en emoties. Dat kan best confronterend zijn: hij pikt jouw stress, angst of boosheid feilloos op. Maar ook je vertrouwen en kalmte heeft effect op de hond.
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.