Digitale radio is te ontvangen via de ether en is net zoals FM-radio gratis te ontvangen. Op een DAB+-radio kun je NPO Radio 2 ontvangen via kanaal 12 C / 227,36 MHz.
NPO Radio 2 is te ontvangen via DAB+ op kanaal 12 C / 227,36 MHz.
Met een gewoon radiotoestel
Radio 2 is te beluisteren via een radiotoestel met FM op de volgende frequenties: in Antwerpen op 97.5 MHz. in Vlaams-Brabant op 93.7 MHz. in Leuven en omgeving op 88.7 MHz.
DAB+ ontvangst
Alle landelijke en regionale publieke en commerciële radiostations die je kent van FM zitten erop. Daarnaast zijn ten opzichte van FM extra digital only radiostations te beluisteren. Voor het digitale DAB+ signaal heb je wel een radio-ontvanger met DAB+ techniek nodig.
Je favoriete zender is makkelijk terug te vinden. Een DAB+ radio zoekt automatisch alle radiozenders die beschikbaar zijn.Daarna kan je de zenders heel gemakkelijk zoeken op naam i.p.v. frequentie.
Indien u een digitale DAB+ radio met bluetooth en/of internet-ontvanger heeft, dan kunt u wel naar Nederlandse radiostations luisteren via IP (via bluetooth dient u dan uw apparaat te koppelen met een IP-ontvanger). Ook is het mogelijk het radiostation te beluisteren via de internet-stream van het station.
De frequentie is het aantal trillingen per seconde.
Op een grafiek kun je de frequentie letterlijk vinden door te kijken hoe vaak je golf op en neer gaat in een seconde. Echter kun je de frequentie ook berekenen met de formule f=1/T. f is de frequentie in Hertz (Hz). T is de trillingstijd in seconden (s).
Frequentie is het aantal trillingen binnen een seconde plaatsvindt. Bijvoorbeeld: een frequentie van 50 kHz betekent dus 50000 trillingen in één seconde. Symbool van frequentie is f, eenheid is Hertz (Hz) of s-1Frequentie kan berekend worden uit de trillingstijd (T) met f = 1/T (trillingstijd in seconden).
De Top 2000 is non-stop live te zien via nporadio2.nl en de NPO Radio 2-app.
Op dit kanaal vind je NPO 2 Extra:
Ziggo: 222. KPN: 88. Telfort: 88. XS4ALL: 88.
Een grote geluidssterkte kan het gehoor behoorlijk beschadigen, maar ultrageluid – geluiden met een frequentie van meer dan 20.000 Hz, wat meestal de grens van het menselijke gehoor is – levert vrijwel geen risico op. Hoogfrequente geluiden – of ultrageluiden – beschadigen je gehoor niet.
Om de relatieve frequentie uit te rekenen deel je de frequentie van een bepaald waarnemingsgetal door de totale frequentie en vermenigvuldig je dit met 100. Zo bereken je een percentage. De relatieve frequentie van het waarnemingsgetal 3 is dus 28%.
Een gezond menselijk lichaam heeft meestal een frequentie variërend van 62 tot 78 Hz, terwijl ziekte begint bij 58 Hz. Dus wanneer onze frequentie zakt, worden we ziek.
Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz. Dat is precies het spraakgebied. Ongeveer vanaf je 25ste zul je de hoogste tonen iets minder goed gaan horen, dit heeft te maken met de natuurlijke slijtage van je gehoor. Als je vaak te maken krijgt met hard geluid zal je gehoor sneller slijten.
De (absolute) frequentie is het aantal keren dat een waarneming voorkomt. De relatieve frequentie of proportie is de frequentie van een waarneming gedeeld door het totale aantal waarnemingen.
Relatieve frequentie De relatieve frequentie is gelijk aan de absolute frequentie gedeeld door het totaal aantal waarden. Vermenigvuldigd met 100 lees je af hoeveel % van het totale aantal een bepaalde waarde vertegenwoordigt.
Je kunt je bestaande (auto)radio dus geschikt maken voor DAB+ door er een module op aan te sluiten. Dat gebeurt vaak via de AUX-ingang, maar er zijn ook modules die je via USB of bluetooth koppelt. De interface moet dus wel compatibel zijn.
Wat kunt u doen als u ergens niet direct DAB+ ontvangst hebt. Richt altijd eerst de antenne recht verticaal omhoog. Zet de radio niet te dicht bij potentiële storingsbronnen zoals LED lampen, acculaders, draaiende machines, computers, grote metalen vlakken etc.
hoe werkt DAB+?
DAB+ werkt volgens het Single Frequency Network principe, waarbij verschillende zendmasten dezelfde data op dezelfde frequentie uitzenden. Dit heet een multiplex-kanaal. Hierdoor zijn er geen signalen die met elkaar in conflict komen, in tegenstelling tot fm-radio.
Wat is DAB en DAB+?
DAB staat voor "Digital Audio Broadcasting". Kortom het uitzenden van radio via de ether, maar dan digitaal. DAB+ is niet meer dan een verbeterde versie van DAB en maakt gebruik van de nieuwste audiocodering. Deze vormen van uitzenden brengen enorme voordelen met zich mee tegenover de klassieke FM.
DAB+ is eigenlijk de digitale opvolger van FM-radio. Beide radiosignalen ontvang je gratis in de ether, maar het verschil is dus dat DAB+ een digitaal signaal is en FM analoog. Het grote voordeel van het digitale signaal is dat de ontvangt altijd zuiver is.
Momenteel geven de meeste aanbieders de zender echter door in hun basispakket, zodat hij voor iedereen te zien is. Zo vindt u NPO 2 Extra bij Ziggo op kanaal 222, bij KPN op 88, bij T-Mobile op 381 en bij Canal Digitaal op 104.