Myofibrillen, ook wel contractiele elementen genoemd, zijn langwerpige eiwitketens bestaande uit myosine en actine die de contractie van spierweefsel mogelijk maken. Deze eiwitketens worden vanwege hun draadvorm ook wel actine- en myosinefilamenten genoemd.
Een sarcomeer is de kleinste functionele eenheid in een spier en zorgt uiteindelijk ervoor dat een spier samen kan trekken. Een sarcomeer is opgebouwd uit dunne actinefilamenten en dikke myosinefilamenten, die zo gerangschikt zijn dat ze in elkaar kunnen schuiven als de sarcomeer verkort.
Een myofibril bestaat uit meerdere sarcomeren achter elkaar, zo'n 100 tot 400. Een sarcomeer is de kleinste contractiele eenheid van de spier, een sarcomeer is ongeveer 2,2 micrometer groot. De dwarsgestreepte spiervezels heten zo omdat ze een wanneer ze onder de microscoop bekeken worden een dwarse streping hebben.
Myofibrillair eiwit vormt de structuur voor contracties en stimuleert aldus spierkracht en explosiviteit. Mitochondriaal eiwit is cruciaal voor de productie van oxidatieve energie via de mitochondriën in de spiercellen.
Spieren zorgen voor beweging. Skeletspieren zijn belangrijk voor het bewegen van het skelet. Door de skeletspieren kun je lopen, tillen, schrijven en andere dagelijkse dingen doen. Ook zorgen skeletspieren ervoor dat je lichaam op de goede temperatuur blijft.
Niet de grote spierbonken zoals bil en bovenbeen, maar de kaakspier is, gemeten naar kracht per vierkante centimeter, het sterkst. Volgens Van de Vijver kan dit spiertje wel 4000 newton in beweging brengen – dat is 400 kilo.
Elke spiervezel bevat enkele honderden tot duizenden vezeltjes: myofibrillen. Deze myofibrillen zorgen ervoor dat de spier kan samentrekken. Het zijn dunne draadjes die net zo lang zijn als de spiervezel. De myofibril bestaat uit afwisselend myosine en actine.
Eiwitten zijn belangrijk voor de spieren. Zo dragen eiwitten bij aan het behoud en groei van de spiermassa. Ook spelen ze een rol bij het herstel van je spieren na de training. Door flink te trainen en je spieren te belasten veroorzaak je namelijk schade aan de spiervezels.
Je lichaam filtert de eiwitten met enzymen in je maag en dunne darm, die het eiwit afbreken tot aminozuren. Deze aminozuren zijn bouwstenen voor de spiercellen en alle andere lichaamscellen en kunnen ook worden omgezet tot energie in de vorm van glucose. Eiwitten zijn dus zowel bouwstof als zowel een bron van energie.
Hartspieren en gladde spieren worden ook wel onwillekeurige spieren genoemd, omdat je ze niet bewust kunt stilhouden of bewegen. Je hebt er geen invloed op, het gaat helemaal vanzelf. Skeletspieren zijn willekeurige spieren.
Skeletspieren
De skeletspieren worden ook wel dwarsgestreepte spieren genoemd omdat ze lange vezels hebben die dwarsgestreept zijn. Deze spieren zorgen ervoor dat je je gewrichten kunt bewegen. Dit zijn overigens de enige spieren die je bewust kunt aanspannen en worden daarom soms ook wel gewillige spieren genoemd.
Myosine is een onderdeel van een spiervezel die er mede voor zorgt dat een spier samentrekt. Myosine is onderdeel van een sacromeer (het dwarsgestreepte spierweefsel). Een myosine filament wordt ook wel het dikke filament genoemd.
Spieren in het lichaam worden dunner, minder sterk en minder elastisch. Hierdoor neemt onder andere de loopsnelheid af en is er meer kans op vallen en/of botbreuken. Het slinken van de spieren is dus eigenlijk een ouderdomskwaal dat elk jaar toeneemt. Dit verschijnsel wordt Sarcopenie genoemd (en ook wel fragility).
De contractie van spieren wordt veroorzaakt door de afgifte van calcium in de spiercellen. Calcium zorgt ervoor dat tropomyosine van actine afschuift, waardoor myosine koppen zich aan actine eiwitten binden, dit worden kruisbruggen genoemd.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eet je meer eiwitten dan zal je lichaam ook meer ureum aanmaken wat volgens sommige theorieën belastend kan zijn voor je lever en voor je nieren. Na vele onderzoeken is er tot op heden echter geen bewijs dat een hoge eiwitinname schadelijk is voor gezonde mensen die geen nieraandoening hebben.
Als een spier zich spant, wordt die korter en dikker. Bij het korter worden, trekt de spier aan de lichaamsdelen waaraan ze bevestigd is. De grote spier achter aan de achterkant van het bovenbeen bijvoorbeeld zit met de bovenkant vast aan het heupbeen en met de onderkant aan het scheenbeen.
De gladde spieren zitten bijvoorbeeld in de wanden van bloedvaten, de luchtwegen en in het spijsverteringskanaal. Hier zorgen ze met golfachtige bewegingen voor het transport van bloed, lucht en voedsel. Alle spieren die zorgen voor de beweging van je skelet met je botten zijn dwars gestreepte spieren (skeletspieren).
Spieren kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën, gebaseerd op de snelheid waarmee de spiervezels samentrekken: snelle spiervezels (fast-twitch muslce fibers) en langzame spiervezels (slow-twitch muscle fibers).
Het beste antwoord. stapedius, die zit vast aan het kleinste botje.
De kleinste spier in het menselijk lichaam is het spiertje in je middenoor. De musculus stapedius, ook wel stijgbeugelspier, heeft een lengte van net iets meer dan één millimeter.
Twee heupflexoren (grote lendenspier en darmbeenspier) aan de voorkant van de heup die via je bekken en onderrug verbonden zijn met je dijbeen. Zij zorgen ervoor dat je je been op kunt tillen en duwen je vooruit bij het lopen en trappenlopen.