Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Want die suiker, die is door de gist omgezet in alcohol en koolzuur.
Bij matige consumptie van bier, en dus van alcohol, is bier gezonder dan cola. Bier is het resultaat van een proces met natuurlijke grondstoffen: granen (vooral mout van gerst), hop en gist. Bier is een isotonische drank die de eetlust bevordert.
Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.
Hoeveelheid suiker in frisdranken (per glas)
Coca-cola, Redbull en Chocomel blijken een van de meest suikerrijke dranken te zijn die op grote schaal worden gedronken.
In de meeste gewone flesjes bier zit 0 tot 1,5 gram suiker, minder dan een half suikerklontje van 4 gram. Hoeveel gram suiker zit er in bier met een smaakje, zoals Radler? Dat is een stuk meer, namelijk tussen de 5 en 30 gram.
Effecten van alcohol op de glucosewaardes
Alcohol en diabetes gaan niet goed samen: het gebruik van alcohol verstoort de bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat de lever tijdens het afbreken van alcohol geen of onvoldoende glucose kan vormen, maar ook omdat alcoholische dranken veel koolhydraten (en dus suiker) leveren [1].
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils.
Sterke drank bevat in de meeste gevallen weinig tot geen toegevoegde suiker. Denk hierbij aan wodka, rum, whisky of gin. Dit komt met name doordat het gedistilleerde dranken zijn.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
De minste suiker zit in 'zero' dranken, zoals zero frisdranken. Vruchtensappen klinken gezond. Maar ook hier zitten veel suikers in, namelijk van het fruit zelf. Deze natuurlijke suikers verhogen je bloedglucosewaarden.
Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Want die suiker, die is door de gist omgezet in alcohol en koolzuur.
Allereerst is bier rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine B en mineralen zoals calcium, kalium en fosfor. Dit maakt het een goede bron van voedingsstoffen voor het lichaam. Bier bevat ook antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het voorkomen van schade aan de cellen.
Overmatig alcohol drinken is zo'n 41% schadelijker voor je gezondheid, dan te veel suiker eten. We denken niet dat we hoeven uit te leggen wat de gezondheidsrisico's van hevig drinken zijn.
Frisdrank bevat veel suiker en dus veel calorieën. Het drinken van veel frisdrank vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien zijn de zuren in frisdrank slecht voor het gebit. Vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2 geldt het advies zo min mogelijk frisdrank te drinken.
Het belast je lever
Een van de problemen met frisdrank is het hoge gehalte aan fructose (naast glucose). Die fructose is een vorm van suiker die alleen door je lever kan worden verwerkt. Wanneer we te veel frisdrank drinken gaat de lever deze suiker in vet veranderen dat wordt opgeslagen door de lever.
1. Water. Het is een mythe dat je acht glazen water per dag moet drinken, maar water is alsnog de gezondste dorstlesser. Het bevat namelijk geen suikers, vet, of kleur, geur- of smaakstoffen.
Het beste alternatief voor suiker is het gebruik van natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, erythritol en xylitol. Deze zoetstoffen hebben een lagere calorie-inhoud en hebben minder impact op de bloedsuikerspiegel.
Een glas cola van 250 ml bevat ongeveer 26 gram suiker. Dat is bijna 7 suikerklontjes. Als je cola drinkt, dan krijg je al snel ongemerkt veel suiker binnen. En dus ook veel calorieën.
Daarnaast tonen onderzoeken aan dat bier veel hogere bloedglucosespiegels veroorzaakt dan bijvoorbeeld wijn of jenever. Om de risico's te beperken, wordt daarom geadviseerd dat diabetici een glas wijn bestellen bij hun maaltijd in plaats van een glas bier.
Een glas wijn kan dus prima bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Een droge wijn is dan de beste keuze en bevat de minste koolhydraten. Wilt u echt verantwoord zijn, kies dan voor een Champagne, Cava, Prosecco of een alcoholvrije wijn.
Drink je meer dan één glas alcohol per dag, dan zorgt dit voor een verhoogd risico op onder andere een beroerte, verschillende soorten kanker en leveraandoeningen. Het verband tussen alcoholgebruik en diabetes is onduidelijk, maar meer dan 2 glazen per dag lijkt het risico op diabetes type 2 te vergroten.
Alcohol heeft een bloedsuiker-verlagend effect, waardoor bij suikerpatiënten een hypoglykemie kan ontstaan (dit is een toestand waarbij een tekort aan suiker in het bloed kan leiden tot bewusteloosheid).
Dit kunt u merken aan veel jeuk, door ontstekingen, hoofdpijn, zwakker voelen en minder spierkracht hebben, moeite met ademen, uitdrogingsverschijnselen en braken. Wordt de bloedsuikerwaarde echt veel te hoog, dan kunt u flauwvallen, bewusteloos raken of zelfs in een coma raken en overlijden.
1,5 tot 2 liter drinken per dag, liefst water, thee en koffie zonder suiker. geen dranken waarin suiker zit, zoals vruchtensap en frisdrank.