Zonnebloempitten zijn – soms is het zo simpel – de pitten in het hart van de zonnebloem. Als de zaden gedroogd worden, zijn ze prima als snack. Ze bevatten dan wel veel vetten, het zijn gezonde vetten. Bovendien is het ook een prima bron van vitamine E, magnesium en selenium, allemaal gezonde voedingsstoffen.
Goed voor dieet? "Hoewel er geen limiet is aan het aantal zonnebloempitten dat je per dag zou mogen eten, is het wel verstandig om rekening te houden met portiegroottes, aangezien de pitten een behoorlijke hoeveelheid vetten en calorieën bevatten", legt Angelone uit.
Net als andere populaire zaden, bevatten zonnebloempitten, hoewel ze veel calorieën bevatten, veel plantaardige eiwitten, gezonde vetten en vezels. Als je ze zonder schil eet bevatten zonnebloempitten meer eiwitten dan lijnzaad en meer vezels dan hennepzaden.
Ze verkleinen de kans op hart- en vaatziekten
De goede, onverzadigde vetten in zonnebloempitten zijn lief voor je hart en bloedvaten, aangezien ze een positieve invloed hebben op de vetten die circuleren in je bloed. De gezondheid van je cholesterol, hart en bloedvaten gaan daarbij hand in hand.
Je kan beter niet meer dan een handvol zonnebloempitten per dag eten. Maar waarom zijn deze kleine powerpacks zo geschikt voor fitnessvoeding? Het hoge eiwitgehalte en de onverzadigde vetzuren zorgen daar onder andere voor. Vet zorgt voor een lang verzadigd gevoel en kan je dus helpen om minder te eten.
Ze bevatten dan wel veel vetten, het zijn gezonde vetten. Bovendien is het ook een prima bron van vitamine E, magnesium en selenium, allemaal gezonde voedingsstoffen. Daarnaast bevatten ze veel vezels en zorgen ze daarom voor een verzadigd gevoel, ze passen dus perfect binnen je gezonde voedingspatroon.
Reacties. De pit bevat calorieën, en daar kun je dik van worden. Omdat het aantal calorieën in zonnepitten te verwaarlozen is en ik niet verwacht dat jouw zusje kilo's pitten per dag eet, wordt ze niet dik. Overigens wegen de calorieën die zonnepitten bevatten niet op tegen de gezonde vitamines.
Zonnebloempitten kun je zowel met als zonder schil eten. Let daarbij wel op dat je beter niet de variant met erg veel zout kunt eten. Ze kunnen gemakkelijk verwerkt worden in vele gerechten. Zoals salades en in deegproducten zoals brood.
Zonnebloempitten hebben een milde, nootachtige smaak en een stevige, maar zachte textuur. Ze worden vaak geroosterd om de smaak te versterken, maar je kunt ze ook rauw eten.
Waarom zonnebloempitten gezond zijn
Zonnebloempitten zijn niet alleen een bron van vetten, ze zijn ook een goede plantaardige bron van zink. Dit mineraal draagt bij aan een mooie huid, gezond lichaam en een goede celgroei. Zonnebloempitten zitten boordevol voedingstoffen zoals vezels en magnesium.
Pompoenpitten bevatten naast vitaminen nog veel meer bouwstoffen zoals zink. De pepita's hebben antischimmel, antibacteriële en antivirale eigenschappen. Wetenschappelijk is aangetoond dat pompoenpitten rijk zijn aan antioxidanten.
Let op: eet niet te veel pompoenpitten omdat ze veel calorieën bevatten. Zorg ervoor dat de pompoenpitten vers zijn en kauw goed om indigestie te voorkomen.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
Er zitten 97 kilocalorieën in 1 eetlepel (15 gram) zonnebloempitten. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zonnebloempitten'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Voor een vrouw is de norm 22 gram en voor een man is dit 28 gram per dag. Verder zijn deze pitten rijk aan kalium, fosfor en magnesium. Dit zijn belangrijke mineralen die onder andere betrokken zijn bij de bloeddruk, de energiestofwisseling en de vorming van botten en spieren.
Om zonnebloempitten te eten ga je eerst met je tong langs de zoutige buitenkant, dan kraak je de schil tussen je kiezen en daarna spuug je de schil uit, voordat je op de pit gaat kauwen.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Zonnebloempitten kun je het beste droog en donker bewaren, dus in een afgesloten bakje of in een afgesloten voorraadbus. Wel in een kast bewaren zodat er geen licht bij kan komen. Door licht of vocht kunnen de pitten verkleuren en gaan schimmelen.
Lijnzaad kun je net als chiazaad gebruiken als toevoeging aan yoghurt/havermout/smoothie en baksels. Je kunt het gebruiken als garnering voor een salade en net zoals chiazaad omtoveren tot een vervanger voor ei.
Zonnebloempitten zijn de pitten van een zonnebloem. Je kunt ze gebruiken om nieuwe zonnebloemen te planten, maar ze zijn ook heel lekker om te eten. In het Midden-Oosten worden ze dan ook veel als snack gegeten. Zonnebloempitten kunnen rauw of geroosterd gegeten worden, maar zijn ook gefrituurd heel erg lekker.
Noten, zaden en pitten worden regelmatig in brood verwerkt of er bovenop gebruikt als decoratie. Het brood ziet er niet alleen extra lekker uit. Noten, zaden en pitten leveren ook nog extra voedingsstoffen. Noten, zaden en pitten zijn in het algemeen namelijk rijk aan onverzadigd vet, dat zijn de meer gezonde vetten.
Zonnebloempitten zijn zeer goed wanneer je last hebt van een ruwe, droge huid. Zonnebloempitten bevatten zink, eiwitten, vitamine E en omega 6 vetzuren. Deze eigenschappen dragen bij aan een waterdichte huid en het voorkomen van droge plekken en een droge huid.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.