In een klein glas sinaasappelsap van 150 milliliter zit 14 gram suiker. Dat zijn 3,5 suikerklontjes. In frisdrank zit gemiddeld ongeveer net zoveel als sinaasappelsap. Voor appelsap is het zelfs wat meer: zo'n 17 gram en 4 suikerklontjes.
Fruitsap is geen goed alternatief voor frisdrank, want beide zijn even slecht voor de lijn en voor de tanden. Fruitsap is wel ietsje gezonder, vooral omdat het vitamine C bevat. Af en toe een glas kan geen kwaad.
In cola zit 11 procent suiker, in sinaasappelsap ongeveer 10 procent. Alhoewel het dus niet veel scheelt, zit er meer suiker in cola.
Light-frisdrank bevat minstens 30% minder suiker dan gewone frisdrank. Bij light-frisdrank is de suiker vaak deels of helemaal vervangen door zoetstoffen.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
In light-frisdranken is al het suiker of een deel van het suiker vervangen door zoetstoffen, zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) of stevia (E960). Het levert geen tot weinig calorieën en draagt daarom niet bij aan het ontstaan van overgewicht.
Het is beter om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te nemen, zeker als je diabetes hebt. De hoeveelheid suiker in frisdrank kan je bloedsuiker enorm beïnvloeden. Water kan altijd, evenals thee of koffie zonder suiker.
Een blikje cola van 0,33 liter bevat ongeveer zeven suikerklontjes. Eén suikerklontje staat voor 4 gram suiker, dus in een blikje cola zit ongeveer 28 gram suiker. In Nederland bestaat geen advies voor de hoeveelheid suiker die je per dag het beste kunt eten of drinken.
Hoewel sinaasappelsap een stuk gezonder klinkt dan cola, bevatten beide drankjes bijna evenveel suiker. In cola zit elf procent suiker, in verse jus d'orange maar liefst tien procent. Dat is meer dan de dagelijkse 'toegestane' hoeveelheid; die ligt volgens voedingsdeskundige Marilyn Glenville op vijf procent.
Jus d'orange is ongezond
Dus: minder vezels, minder vitamine C en veel suiker. Daarnaast heb je ook nog eens veel sinaasappels nodig voor een fatsoenlijk glas sap. Je drinkt als snel het sap van drie sinaasappels weg. En dan heb je alleen nog maar een glaasje sap dat niet heel erg vult.
Ook een pakje appelsap of sinaasappelsap bevat gemiddeld al zo'n 4 à 5 suikerklontjes.
Appelsap goed voor de gezondheid? Sommige mensen drinken appelsap omdat dit positief zou zijn voor bijvoorbeeld hun huid, botten, spieren of hart, of om te detoxen of ontgiften. Maar er is onvoldoende bewijs dat appelsap hierbij zou helpen.
Sinaasappel-, pompelmoes- en ananassap bevatten volgens het Nederlandse Voedingscentrum het meest vitamine C. Vruchtensappen zoals appelsap en druivensap bevatten nauwelijks vitamine C en vezels.
Bron van voedingsstoffen
Sinaasappelsap wordt gemaakt van geperst fruit en is daarmee een natuurlijke bron van vitamine C, foliumzuur en kalium. Het drinken van Appelsientje sinaasappelsap draagt bij aan de inname van deze goede voedingsstoffen.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Hoe kun je al simpel koolhydraten beperken? Hoeveel koolhydraten je moet eten, hangt af van je eetpatroon en je energieverbruik. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes zoals fruit of een biscuitje en zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.
Klachten / symptomen hyper
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
Vers puur sap
Vers puur appelsap bestaat volledig uit het sap van appels. Hier is geen suiker aan toegevoegd.
De absolute winnaar is het 'Top's Fresh sap' van de Dirk. Opvallend is ook dat het duurste sap, het 'I'm Bio sinaasappelsap' dat onder andere verkrijgbaar is bij de Ekoplaza, met een magere 5,5 in de middenmoot eindigt. Heeft een mooie, natuurlijke oranje kleur en goede dikte met veel vruchtvlees.
Conclusie. Hoewel je met een glas versgeperste sinaasappelsap voldoende vitamine C binnenkrijgt, heeft het als nadeel dat het veel minder vezels en meer koolhydraten bevat dan een verse sinaasappel. Het is dus gezonder om twee keer op een dag een sinaasappel te eten, dan dezelfde hoeveelheid versgeperst sap.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
De betere keuze. Water drinken is een betere keuze dan frisdrank en vruchtendranken. Daar zitten veel suikers en dus calorieën in. Als je wilt afvallen, kies dan vooral voor water of thee en koffie zonder suiker.