Stapelblokken lijmen of metselen? De betonnen stapelblokken voor in de tuin kun je het beste lijmen met een steenlijm. Metselen is alleen gebruikelijk als je een zichtbare voeg wilt creëren. Wanneer je stapelblokken gaat lijmen, plak je ze strak op elkaar en wordt je muurtje één geheel.
5 cm ophoogzand. Plaats dan voor de fundering bijvoorbeeld een aantal oude stoeptegels of een 5x15x100 opsluitband, die je eerst waterpas legt ca 8-10 cm onder de bestrating.
Worteldoek is voor onder bestrating of split laag. Voorkomt dat aangewaaid spul niet diep wortelt.
Hoewel voor veel soorten 15cm diepte voldoende is, zijn de meeste standaard bakken zo'n 20cm diep. Dit is een prima diepte. Voor veel groenten is dieper ook niet nodig. Zeker niet voor groenten die geschikt zijn om te kweken in een kleine tuin.
Om je houten plantenbak waterdicht te maken, kun je het anti-worteldoek vervangen door vijverfolie. Vijverfolie laat geen water door en zorgt ervoor dat je jouw houten plantenbak ook binnen kunt gebruiken!
De polymeerkit kan worden toegepast op alle ondergronden en kan gebruikt worden voor het verlijmen van stapelblokken en het afdichten van alle soorten voegen. De polymeerkit is blijvend elastisch en bestand tegen grote mechanische krachten. Deze kit geeft zonder problemen een goede hechting op vochtige ondergronden.
De betonnen stapelblokken kun je zo hoog stapelen als je zelf wilt. Zo kun je bijvoorbeeld een hoger muurtje realiseren om te voorkomen dat kleine kinderen in het water kunnen vallen.
Hou een diepte van 10 centimeter aan. Rol vervolgens de borderrol uit en plaats ze in de gleuf.
Afmetingen stapelblokken tuin
De kleinste blokken zijn bij ons 29x9x9 cm de grootste blokken zijn 20x40x100 cm. De grootste blokken worden vaak gebruikt als traptreden. Stapelblokken met de afmeting van 15x15x60 worden het meest toegepast.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Een bak van beton maakt u waterdicht met Hydrablock Pro beton impregneermiddel. Hydrablock is een milieuvriendelijk en eenvoudig toe te passen impregneer oplossing, om de capillaire werking van het beton te stoppen. Hydrablock is onschadelijk voor mens en dier, en kan gebruikt worden in vijvers en waterbekkens.
Zoals gezegd nemen hydrokorrels vocht op, om het daarna weer los te laten. Dit gebeurt wanneer de grond om de korrels heen droger wordt. Door hydrokorrels door de potgrond heen te mengen, zorg je ervoor dat je plant gelijkmatiger het vocht op kan nemen.
Een plantenbak voor buiten moet naast dat hij mooi is, ook stevig zijn en tegen elke weersomstandigheid kunnen. Hiernaast moet hij voldoende draineren en duurzaam zijn.
Keramiek is een ideaal materiaal voor plantenbakken aangezien deze bakken zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden. Keramieken plantenbakken zijn UV-en vorstbestendig. Keramiek is gemaakt is van klei. Dit zorgt ervoor dat het materiaal een hoog duurzaamheidsniveau heeft.
Inzethoezen kun je gebruiken voor het waterdicht maken van je sierpot of plantenbak, maar ook voor het verkleinen van hoge plantenbakken. Waterdicht maken van je plantenbak: Wanneer je een nieuwe plantenbak koopt, is deze niet altijd 100% waterdicht.
In een plantenbak zonder bodem hoef je geen afwateringsgaten meer te maken, omdat het regenwater direct de bodem in kan lopen; Een plantenbak zonder bodem kun je ook gebruiken als plantenborder in de tuin; Je kunt een plantenbak zonder bodem (bij het modulaire systeem) naar vorm samenstellen.
Zet de beplanting met plantenpot en al in een emmer water totdat er geen luchtbellen meer boven komen. Zo zijn de wortels goed nat gemaakt. Haal de plant vervolgens uit zijn plastic potje en plant de plant in de nieuwe plantenbak. Vul de potgrond aan totdat de plant stevig staat.
Vul de grote bloembak met potgrond en plaats de plant erin. Duw de grond nog even zachtjes aan. Zorg dat de potgrond niet helemaal tot de rand van de grote plantenbak komt, zodat de bloembak niet overstroomt als je de planten water geeft.