(Wortel)cement: Een tand of kies zit met een heleboel kleine vezeltjes vast aan het kaakbot. Deze vezeltjes zitten weer vast aan het cement op de wortel.
Je zou het kunnen vergelijken met hoe de col van een coltrui aansluit rondom een nek. Hoe strak dit ook aansluit, er zit toch een smalle spleet tussen de gingiva en de tanden en kiezen. Deze spleet wordt de pocket genoemd en is in een gezonde situatie ondiep (niet dieper dan 3mm).
Parodontium: de weefsels die een tand of kies omgeven en een rol spelen bij de bevestiging van tand of kies in de kaak, bestaande uit tandvlees, ligament, wortelcement en kaakbot.
Zo gaat de behandeling
Het spalken van uw tand gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. De tandarts gebruikt de naaste tanden of kiezen om de losse tand aan vast te maken. Dit gebeurt met een metalen draadspalk en met een soort lijm. Door de spalk staat de tand weer stevig vast en kan de tand weer vastgroeien.
Dit kaakbot zorgt samen met het tandvlees en de vezels voor het houvast van de tanden en kiezen. Tussen een tand of kies en het tandvlees zit een kleine ruimte, dit wordt de pocket genoemd. In een gezond gebit is deze pocket hooguit 3mm diep en zal niet bloeden bij aanraking (bijvoorbeeld bij het poetsen of eten).
Meestal blijft een wortel achter door cariës en afbreken van de tand of kies. In een enkel geval wordt de achtergebleven wortel behouden om als ondersteuning te dienen voor bepaalde typen tandheelkundige prothesen.
Dat verschilt per persoon, maar bij volwassenen duurt het vaak enkele jaren voordat een gaatje zo is gegroeid dat deze behandeld moet worden. Soms lukt het om het cariësproces te stoppen, door bijvoorbeeld extra goed te poetsen of extra fluoride te gebruiken.
Eenmaal dood kan een tand wel jaren blijven zitten. Maar sowieso doe je er goed aan om een dode tand te laten behandelen om het afgestorven weefsel te verwijderen en infectie te voorkomen.
Hoe groot de gevolgen zijn is afhankelijk van de plaats waar u een tand of kies mist en hoeveel tanden of kiezen u mist. Eén missende voortand kan erg vervelend zijn, maar een ontbrekende kies achterin hoeft nauwelijks op te vallen. Als er meerdere tanden en kiezen missen sluit het gebit vaak niet goed op elkaar aan.
Het is beter om de eerste 5 dagen na de behandeling niet te roken en geen alcohol te drinken. Roken en alcohol zijn niet goed voor de genezing. Ook is het verstandig om het 2 á 3 dagen lichamelijk rustig aan te doen, dus niet tillen, voorover hangen enzovoorts. Je mag ook even niet sporten.
Het trekken van tanden, kiezen en verstandskiezen wordt door tandartsen om verschillende redenen gedaan: vanuit preventief oogpunt, om ruimte te maken voor een andere behandeling (denk bijvoorbeeld aan orthodontie), omdat er geen alternatieven meer zijn of omdat een patiënt afziet van een alternatieve behandeling.
Het verschil tussen een stifttand en een implantaat? Bij een stifttand wordt de oorspronkelijke wortel intact wordt gehouden.Bij het plaatsen van een implantaat wordt de tandwortel vervangen door een schroef die in het kaakbot is verankerd. Deze fungeert als een compleet nieuwe tand.
Als u een tand of kies mist, kunnen we deze vervangen door een 'nieuwe' tand of kies op een implantaat. De kroon of brug lijkt op een echte tand of kies. Een kroon op een implantaat vervangt een missende of beschadigde tand of kies, een brug op implantaten vervangt meerdere tanden of kiezen.
Na de verwijdering van een tand of kies, slinkt de kaak op deze plaats. Dit proces verloopt de eerste maanden na het trekken snel, daarna gaat het veelal trager. De mate waarin het kaakbot na het trekken zal slinken, is moeilijk te voorspellen en verschilt van persoon tot persoon.
Het trekken van een kies is niet pijnlijk. Wel kan het zetten van de verdoving gevoelig zijn. Gelukkig is de verdoving in een mum van tijd gezet. Dit betekent dat u slechts zeer korte tijd een pijnlijk gevoel ervaart.
Wat te doen bij een afgebroken tand
worden vaak veroorzaakt door kauwkracht, het eten van iets hards, slijtage, of in sommige gevallen een botsing met een object. Hierbij kan de kies of tand ook volledig afbreken. Een breuk is niet altijd op te merken, zelfs niet bij een röntgenfoto.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Als een tand (bijvoorbeeld na een ongeval) geheel uit de mond is gekomen, kan de tandarts de tand in de kaak terugplaatsen en verbinden met de buurtanden of –kiezen. Meestal groeit de tand vanzelf weer aan.
Het zetten van een implantaat kost ongeveer €1000,-. Daarna kan je op het implantaat een kroon laten zetten. De kosten voor een kroon op implantaat zijn circa €1000,-. De tandarts-implantoog kan voor u een plan met kostenbegroting maken.
In de meeste gevallen verloopt het trekken van een tand of kies zonder complicaties, maar de volgende complicaties kunnen soms of juist vaak optreden: Zwelling: Een dikke wang, een blauw gele verkleuring en een verminderde mondopening zijn normaal. De zwelling moet na ongeveer een week afnemen.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
De ziekenzorg in de VS gaat aan veel armen voorbij: een 12-jarige jongen overleed aan een tandinfectie. Op 11 januari van dit jaar kwam de 12-jarige Deamonte Driver uit het plaatsje Largo in de staat Maryland thuis uit school met kiespijn.
Als een gaatje heel klein is en het alleen in het buitenste glazuurlaagje zit, kan het volstaan om met een goede fluoridehoudende tandpasta te poetsen en goed te flossen, stokeren of rageren. Het gaatje zal niet verdwijnen, maar het proces van het groter worden van het gaatje zal stoppen.
Om vast te stellen of jij gaatjes in je tanden hebt, moet je naar de tandarts. De tandarts onderzoekt je gebit met een sikkelsonde (een haakje) en een mondspiegeltje. Vaak worden er ook röntgenfoto's gemaakt. Aan de hand hiervan kan de tandarts nauwkeuriger zien of jij cariës hebt.
Als gaatjes niet op tijd behandeld worden, kan het tandbederf steeds verder gaan, waardoor de bacteriën de zenuw in de tand of kies bereiken en er een ontsteking aan de wortel kan ontstaan. Wanneer deze zenuw is aangetast moet deze verwijderd worden door middel van een wortelkanaalbehandeling.