Geschat wordt dat in 40 procent van de huiselijk geweld casuïstiek, er (ook) sprake is van mannenmishandeling. Er worden ongeveer 80.000 mannen per jaar ernstig mishandeld in huiselijke kring. Er zijn ook verschillen, waarmee bij de signalering en aanpak rekening gehouden moet worden.
22% van de vrouwen en 6% van de mannen heeft te maken gehad met seksueel geweld. 11% procent van de vrouwen heeft ooit geslachtsgemeenschap tegen haar wil gehad, tegenover 1% van de mannen.
In 56% van de gevallen ging het om partnergeweld: geweld dat gepleegd wordt door de (ex-)partner. Daarvan waren naar schatting circa 76.000 vrouwen en 13.000 mannen het slachtoffer. Recenter onderzoek laat zien dat de cijfers van huiselijk geweld flink zijn gestegen.
Vrouwen (15 procent) zijn vaker slachtoffer dan mannen (7 procent). 5 procent van de vrouwen gaf aan te zijn geconfronteerd met fysiek seksueel geweld, 11 procent met niet-fysieke seksuele intimidatie en 7 procent met online seksuele intimidatie. Bij de mannen was dat achtereenvolgens 2, 3 en 4 procent.
Bi+ vrouwen lopen, in vergelijking met andere groepen, het meeste risico op huiselijk geweld. In een periode van een jaar heeft 20% van de biseksuele vrouwen huiselijk geweld meegemaakt. Uit het onderzoek blijkt niet wie de pleger is van het geweld. Biseksuele mannen lopen iets minder risico dan biseksuele vrouwen.
Overige cijfers
Bijna driekwart (73 procent) van alle Nederlandse vrouwen is ooit seksueel geïntimideerd. Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht (FRA, 2014). 11 procent van alle Nederlandse vrouwen heeft seksueel geweld meegemaakt door een (ex-) partner.
Binnen partnerrelaties blijkt vooral psychologisch of verbaal geweld veelvoorkomend te zijn:11% van de respondenten verklaart daarvan slachtoffer te zijn. 1,3% ervaart fysiek geweld in de partnerrelatie. Vrouwen worden vaker dan mannen slachtoffer van ernstig en zeer ernstig partnergeweld.
Voor fysieke mishandeling is dat 53 procent (30 procent getuige), voor emotionele mishandeling 65 procent (54 procent getuige), voor fysieke verwaarlozing 37 procent (26 procent getuige) en voor emotionele verwaarlozing 56 procent (53 procent getuige) (Alink e.a., 2018).
Wanneer contact opnemen bij geweld in een relatie? Als er weer iets gebeurt en u zich onveilig voelt, bel dan 112. De politie weet hoe ze met mishandeling om moeten gaan.
Intieme terreur kenmerkt zich door een patroon van controle en dwang. Bijvoorbeeld door te soleren, vernederen en/of intimideren van de partner. Ook ernstig fysiek geweld en/of seksueel geweld met soms zelfs met een fatale afloop. Dat is femicide.
45% van alle vrouwen maakte ooit in haar leven fysiek en/of seksueel geweld mee. Bijna driekwart (73%) is ooit seksueel geïntimideerd.
In ons land krijgt volgens onderzoek uit 2017 zelfs 1 op de 3 vrouwen ooit te maken met een of andere vorm van partnergeweld. Bij partnergeweld denken we vaak aan fysieke of seksuele agressie, maar er bestaan ook heel wat andere vormen van partnergeweld.
Geschat wordt dat in 40 procent van de huiselijk geweld casuïstiek, er (ook) sprake is van mannenmishandeling. Er worden ongeveer 80.000 mannen per jaar ernstig mishandeld in huiselijke kring. Er zijn ook verschillen, waarmee bij de signalering en aanpak rekening gehouden moet worden.
In Nederland geeft één op de acht vrouwen en één op de 25 mannen aan ooit te zijn verkracht. Jongeren tussen de 12 en 24 jaar lopen vier keer meer kans om slachtoffer te worden van een verkrachting dan anderen.
Vrouwen in India lopen het grootste risico om slachtoffer te worden van (seksueel) geweld en zijn het vaakst het mikpunt van schadelijke tradities en gebruiken. Daarnaast lopen ze de grootste kans om verhandeld te worden, waardoor ze kunnen eindigen als seks- of huisslaaf.
Ook zonder dat je het ziet kan er sprake zijn van een vorm van kindermishandeling. Denk dan aan: schreeuwen, kleineren of bang maken. Kinderen kunnen op verschillende manieren slachtoffer zijn van kindermishandeling. Je kunt bijvoorbeeld geslagen of geschopt worden.
Respectloos betekent zonder respect behandeld worden of de ander zonder respect behandelen. Dat kan op tal van manieren zoals: De ander onderuithalen of kleineren. De ander te schande maken of kwaad spreken over de ander.
Veel voorkomende klachten zijn depressies, angstklachten, posttraumatische stressklachten en middelenmisbruik.Daarnaast wordt vaak persoonlijkheidsproblematiek gemeld. Daders van partnergeweld blijken vaak in hun verleden zelf slachtoffer van huiselijk geweld te zijn geweest.
Geweld tussen partners is onaanvaardbaar. Bedreigingen, slagen en verwondingen, stalking en seksueel geweld zijn strafbare feiten !
Nederlanders associëren partnergeweld vooral met lichamelijke geweld (83%), soms in combinatie met psychisch geweld (44%). Die gecombineerde associa- tie komt meer voor bij vrouwen.