Een buikwandbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand, genaamd de breukpoort.
Buikwandpijn is te herkennen aan de volgende klachten: Langere tijd pijn in de buik. De pijn voelt dof, zeurend of stekend. Soms kan u het stukje van de buik wat pijn doet niet voelen of voelt u minder in uw buik.
Wanneer is behandeling nodig? Op volwassen leeftijd herstelt een buikwandbreuk meestal niet meer vanzelf. Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort.
Wat is een buikwandbreuk? De zwakke plek of opening in de buikwand is de breukpoort. Deze kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Uitrekking kan bijvoorbeeld optreden door toename in lichaamsgewicht., persen, veel hoesten, vaak zwaar tillen.
Baden, zwemmen of saunabezoek wordt de eerste 14 dagen na de operatie afgeraden omdat de wond daardoor kan verweken. Als de wond genezen is kan dit weer. De eerste zes weken geen zware lichamelijke inspanning en/of het tillen van zware voorwerpen. Probeer hoesten, niezen en persen zo mogelijk te voorkomen.
Over het algemeen zijn de belangrijkste symptomen dus een zwelling op de buik, een brandend en stekend gevoel rond de zwelling en soms zelfs hevige pijn in de buik of rug. Een buikwandbreuk kan behandeld worden door middel van verschillende methoden.
Bij een buikwandbreuk is er geen litteken, maar ontstaat er zomaar een 'gat' in de spier- en peesbladen. Dit kan bij de navel zijn (hernia umbilicalis) of in het maagkuiltje (hernia epigastrica). Een litteken- of buikwandbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden.
Aanvullend onderzoek is bij een kleine buikwandbreuk meestal niet nodig. Bij een grote buikwandbreuk kan een CT-scan (een computer röntgen onderzoek) nodig zijn om te oordelen hoe uw breuk eventueel hersteld kan worden. De aangeboren navelbreuk herstelt meestal spontaan binnen de eerste 3 levensjaren.
De operatie duurt ongeveer 2 uur. Na de operatie ligt u in een 'strandstoel' houding. Soms heeft u naast de drains ook een blaascatheter. Het infuus wordt gewoonlijk de volgende dag verwij- derd als er weinig bloed uit de drains komt, u geen koorts heeft en u niet meer misselijk bent.
Denk aan het dragen van kleding die erg strak rond je maag zit, stress, te snel eten of zelfs praten tijdens het eten waardoor je tijdens het slikken teveel lucht in je buik krijgt. Een andere veelvoorkomende oorzaak van een opgezette buik is heel natuurlijk, namelijk gasvorming.
De alvleesklier ligt tussen de maag en de dunne darm in, achterin de bovenbuik.
Ga op je rug liggen met je knieën gebogen. Breng je kin naar je borst, je buikspieren spannen nu aan. Voel zowel onder als boven je navel, van onderzijde ribbenkast tot schaambeen, of je misschien een kuiltje kunt voelen. Wanneer dit het geval is, is er mogelijk sprake van een diastase.
Brandende buikpijn in het midden van de bovenbuik wijst op problemen in de maag, bijvoorbeeld een maagzweer. Deze pijn kan ook duiden op zure reflux of gastritis.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Er is vaak een continue doffe, zeurende pijn, met daarbij aanvalsgewijs stekende pijn. De pijn neemt toe bij lichamelijke activiteiten waarbij de buikspieren worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld: bukken, van liggende naar zittende houding bewegen, wandelen, hoesten, niezen of persen.
Wanneer is een operatie nodig Een buikwandbreuk wordt gevaarlijk wanneer de organen en het vetweefsel (breukinhoud) beklemd raken in een nauwe breukopening. Door ontspanning en door te gaan liggen, eventueel met een lichte massage van de zwelling, trekt de breukinhoud zich meestal weer terug in de buik.
Hoe lang je moet wachten met een hernia operatie hangt af van de ernst van de symptomen. Bij ernstige pijnklachten kan een operatie binnen enkele dagen of weken gepland worden.Bij mildere symptomen kan de neurochirurg besluiten om enkele weken te wachten met opereren.
Prijs van een buikwandcorrectie
Afhankelijk van het type buikwandcorrectie varieert de prijs tussen € 2500,- en € 3500,-. De behandeling wordt altijd door een gepromoveerde plastisch chirurg uitgevoerd. Over het algemeen wordt een buikwandcorrectie niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar.
Meestal blijft enkel een fijn litteken binnen de bikinilijn en rond de navel over. De ingreep duurt 2 uur en gebeurt onder algemene verdoving. U moet rekenen op een ziekenhuisverblijf van 1 à 2 dagen.
Het is verstandig om voor de eerste week na thuiskomst hulp te regelen. Hoe meer rust u de operatiewond geeft, hoe mooier het litteken geneest. Na 2 weken kunt u de meeste dagelijkse werkzaamheden weer zelf verrichten. De eerste 2 weken na de operatie niet te lang en te heet douchen.
Het advies is om de eerste zes tot acht weken niet zwaar te tillen of zware werk- zaamheden te doen. Denk hierbij aan zware (huishoudelijke) werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld stofzuigen, de was doen en tuinieren. Wandelen en fietsen kunt u weer oppakken zodra u thuis bent.
Net als andere spieren in het lichaam kun je ook de buikspieren verrekken of scheuren. De blessure komt voor onder tennissers van alle niveaus. Meestal treft de blessure de buikspieren aan de niet-dominante zijde van het lichaam.
Bij een verrekte of gescheurde spier is het belangrijk eerst rust te nemen en pas daarna weer geleidelijk en voorzichtig te beginnen met sporten.
De milt bevindt zich in de buik aan de linkerkant van het lichaam. De milt zorgt voor een goede samenstelling van het bloed. Het is een belangrijk orgaan en behoort tot de bloed- en lymfevormende organen, waar ook de lymfeklieren en de lever bij horen.