Op vullingen zit 1 jaar garantie en op kronen 5 jaar.
Een garantietermijn van 1 jaar geldt bij behandelingen voor vullingen, waarbij wordt aangemerkt dat vervanging en/of reparatie om esthetische redenen en slijtage niet onder de garantie valt.
Ook dit is niet wettelijk vastgelegd en kan dus per tandarts verschillen. Maar gemiddeld genomen wordt vaak één jaar garantie op prothesen gegeven en 3 tot 5 jaar op kronen, bruggen en implantaten. Vaak staat dit al aangegeven op de website. Maar je kunt het ook aan je tandarts vragen.
Geen verplichte garantie
Je nieuwe kroon breekt af of je gebit is niet goed schoongemaakt. In sommige gevallen kun je de tandarts hierop aanspreken, maar soms niet. Een tandarts is niet verplicht om garantie te bieden. Dit is namelijk niet wettelijk vastgelegd.
Bijna in alle gevallen is het uitvallen van een vulling of kroon te wijten aan bepaalde 'ongelukjes'. Dit kan gebeuren als u op iets keihard bijt, waardoor uw vulling of kroon los komt te zitten en zelfs kan uitvallen.
Als uw kies afgebroken is, of uw vulling, dan hoeft u niet met spoed naar de tandarts. Dat moet wel bij extreme gevoeligheid en kloppingen. Als een stuk vulling of kies afbreekt, kan dit een vervelende scherpe rand opleveren en een verhoogde gevoeligheid.
De kies die is afgebroken bevat een vulling, wat moet ik met de vulling doen? U kunt de vulling zelf gewoon meenemen naar uw tandarts. Omdat u door het afbreken van een kies en de vulling een zenuw kunt hebben die bloot komt te liggen, bestaat de kans dat u pijn zult ervaren.
Vergoeding gaatjes vullen in de aanvullende verzekering
Dan vergoedt de basisverzekering de tandarts en dus ook het vullen van gaatjes niet. Als je de kosten voor het vullen van gaatjes vergoed wil krijgen kun je je aanvullend verzekeren. Je kunt zelf kiezen voor welk bedrag je voor de tandarts verzekerd wil zijn.
Voor tandheelkundigen zoals tandarts, mondhygiënist, orthodontist en tandprotheticus geldt een zorgplicht. Een tandheelkundige is aansprakelijk voor schade door een medische fout.
Je kunt daarom het beste de volgende stappen ondernemen: Praat met je tandarts. Stuur je vraag naar het Tandheelkundig Informatie Punt (TIP). Als er geen andere oplossing is, dien dan een klacht in bij de Klachtenregeling waarbij je tandarts is aangesloten.
Dit gebeurt automatisch bij iedereen ouder dan 18 jaar. Je ziekenfonds of aanvullende tandverzekering berekent het bedrag van de terugbetaling rechtstreeks op basis van de terugbetalingen van het jaar ervoor. Voor volwassenen wordt doorgaans één tandartsbezoek per jaar aangeraden, en voor kinderen twee.
'Extra kosten zijn boete'
"Die kan oplopen tot 40 euro op een rekening van 100 euro.
De aanvullende tandartsverzekering vergoedt een maximaal bedrag per jaar aan tandartskosten. Dit bedrag verschilt per zorgverzekering. De tandartsverzekering kan 100% van de kosten vergoeden, maar ook maar 75%. De overige 25% betaal je dan zelf.
Onder oude vulling (zeker bij de grotere amalgaam vulling) zijn er wegens druk in de loop der tijd scheurtjes ontstaan, welke pijn kunnen veroorzaken. Soms is een vulling te hoog ondanks de voorzorgsmaatregelen.
Je hebt bijvoorbeeld recht op privacy; tandartsen moeten vertrouwelijk met jouw (medische) gegevens omgaan. Daarnaast heb je ook de plicht om de tandarts duidelijk en volledig te informeren, zodat deze een goede diagnose kan stellen en een deskundige behandeling kan geven.
Een praktijk mag dus zelf bepalen wie zij als patiënt aanneemt, maar de keuze om een patiënt niet aan te nemen moet goed onderbouwd zijn. De argumenten dienen zuiver, toetsbaar en objectief te zijn en hangen daarmee af van alle specifieke omstandigheden.
Wat is een medische fout
Er is sprake van een medische fout als een medische behandeling onzorgvuldig is uitgevoerd waardoor de patiënt letselschade oploopt of zelfs overlijdt. Er kan ook sprake zijn van een medische fout bij het ernstig schenden van rechten als patiënt (rijksoverheid.nl) .
Wat kost in 2021 het vullen van een gaatje bij Tandarts Liem? Het vullen van een gaatje met een tweevlaksvulling composiet (V92) kost € 63,31 en een meervlaksvulling (V94) kost € 96,47.
Een gaatje vullen kost je gemiddeld 27 tot 106 euro.
Je hebt dus geen garantie op behandelingen zoals vullingen en wortelkanaalbehandelingen, of het resultaat ervan. Gelukkig zijn veel tandartsen wel bereid om je tegemoet te komen als een behandeling niet het gewenste resultaat heeft. Ze voeren dan (gedeeltelijk) kosteloos een herstelbehandeling uit.
Een kapotte vulling of losse kroon of brug moet je altijd tijdig door je tandarts laten repareren. Ook als je kunstgebit is gebroken, moet je altijd je tandarts raadplegen.
Wat is secundaire cariës? Secundaire cariës is cariës die onder een vulling is ontstaan. Die cariës is dus niet met het blote oog zichtbaar. Het komt regelmatig voor en is een van de belangrijkste redenen voor het vervangen of repareren van een vulling in tand of kies.