Hoewel zonnepanelen stevig op het dak worden bevestigd en gemaakt zijn om weer en wind te doorstaan, zijn er weersomstandigheden waar ook de sterkste zonnepanelen niet tegen kunnen. Heftige wind, hagel of bliksem kunnen ervoor zorgen dat uw zonnepanelen stormschade oplopen.
Het FlatFix Fusion montagesysteem van Esdec, speciaal ontworpen om zonnepanelen op platte daken te bevestigen, beschermt zonnepanelen tegen hoge windsnelheden en storm. De volledige PV-installatie wordt voorzien van winddeflectoren die zowel achter-, voor- en zijkant afschermt tegen de wind.
Stormschade voorkomen is beter dan genezen
Een plat dak kan wegwaaien omdat het dak onvoldoende ballast heeft. Hierdoor is je dakconstructie te licht en daarmee een leuke vlieger voor de wind om mee te spelen.
Zonnepanelen kunnen op een plat dak onder een hoek geplaatst worden van 10 tot 30 graden. Hoe kleiner de hoek, hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar mogen staan. Schaduwval van rijen onderling heeft een zeer negatieve werking op de opbrengst van uw zonnepanelen.
Een schuin dak op het zuiden vangt de meeste zonnestralen op en geeft dus de hoogste stroomopbrengst. Maar ook een dak op het oosten en westen is vaak prima geschikt. De stroomopbrengst zal wat lager zijn dan op het zuiden, maar het is nog steeds aantrekkelijk.
Houd ramen en deuren goed dicht
Houd je ramen en deuren tijdens een storm goed dicht. Zo voorkom je stormschade door het openwaaien van een raam of deur, maar ook water overlast door het naar binnen regenen. Naast dat het vervelend is, is het naar binnen regenen ook niet verzekerd via je woonverzekeringen.
Het is van belang dat jouw stormschade verzekerd is, wanneer dit zo is dan kun je een dakdekker gaan zoeken die jou kan helpen met de reparatie van de stormschade. Licht je verzekering altijd in als je op zoek gaat naar een dakdekker. Het is belangrijk dat de stormschade aan jouw dak snel en goed wordt gerepareerd.
Bij een hellend dak wordt de constructie van je zonnepanelen best vastgemaakt aan de dakconstructie. In dit geval kunnen je zonnepanelen pas gaan vliegen als het dak gaat vliegen.
Stormschade dakpannen
Is je dak goed onderhouden? Dan loop je minder risico op schade. Bovendien wordt schade door je verzekeraar alleen vergoed als je er voldoende aan hebt gedaan om dit te voorkomen.
Bij windkracht negen heb je kans dat er takken van bomen naar beneden komen en moet je hopen dat je dakpannen blijven liggen. Een zware storm kan voor behoorlijke stormschade zorgen aan gebouwen.
Premies van zonnepanelen verzekering zijn vrij duur, normaal gesproken 0,25% van de factuurwaarde met een minimum van € 50,- per jaar. Ze dekken dan wel praktisch alles aan jouw zonnepanelen. Denk aan diefstal zonder inbraakschade of schade bij natuurrampen.
Tip 1.
Scheefliggende dakpannen kunnen lekkages veroorzaken. En losliggende dakpannen waaien met makkelijk van je dak. Je moet er niet aan denken dat de dakpan op de auto van de buren of, nog erger, een voorbijganger valt.
Door hevige (ruk)winden gebeurt het vaak dat dakpannen verschuiven en soms naar beneden vallen. Bij hevige storm kan zelfs een heel dak beschadigd raken. In dit laatste geval zal de brandweer ter plaatse komen om het dak toe te leggen en zo verdere (water)schade te voorkomen.
Schuilen voor de storm
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.
Harde windstoten kunnen ervoor zorgen dat u met schade aan uw woning te maken krijgt. Zo kan bijvoorbeeld glas kapotgaan door een storm. Van een boom in de tuin kan een tak afwaaien en wanneer deze uw raam raakt dan is de kans groot dat het glas zal breken.
Door de wind kunnen ramen en deuren open waaien en kapotslaan. Doe ze daarom dicht en op slot. Als het stormt zijn er vaak ook andere extreme weersomstandigheden, zoals regen en hagel. Door alles te sluiten, kan er ook geen waterschade ontstaan.
Als een rondvliegende dakpan door een rukwind tegen je raam aanvliegt, heb je hoe dan ook glasschade. Dit kun je niet voor zijn. Maar een afgebroken tak kan eenvoudig door enkel glas heen, terwijl dubbel glas in de meeste gevallen sterk genoeg is om de tak tegen te houden.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro inclusief installatie en btw. De btw van 21 procent kan je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan 900 euro terug en betaalt feitelijk 4.500 euro. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.