Groene papaja is de onrijpe vrucht van de papajaboom (eigenlijk een plant). De vorm varieert van langwerpig tot meer rond. In de kern zit een holte gevuld met pitjes. Rijpe, zwarte pitjes kunnen worden gedroogd en gebruikt als alternatief voor peper.
Papaja doet niet alleen wonderen voor je huid, maar is ook weldadig voor je spijsvertering. Vooral na een (te) zware maaltijd. Papaja bevat enzymen die ervoor zorgen dat eten makkelijker wordt afgebroken, sneller wordt verteerd en vlug wordt weer uitgescheiden. Een opgeblazen buik verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Hoe gebruik je papaya? Je kunt het vruchtvlees van de papaya zo eten, maar het is ook erg lekker in een fruitsalade of dessert. De zwarte pitjes in de kern zijn niet eetbaar. Besprenkel het vruchtvlees met limoen, om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen.
Papaja's hebben oranje vruchtvlees, smaken zoet (meloenachtig) en ruiken enigszins naar abrikozen. De papajaboom wordt ook wel meloenboom genoemd. De zaadjes kun je drogen en als 'peper' gebruiken in gerechten.
Bij aankoop hoort een papaja een gladde, gave schil te hebben. De vrucht kneust heel makkelijk, dus koop geen papaja met een verschrompelde of beschadigde schil. Een papaja is rijp als de schil van de vrucht geel tot oranje kleurt en bij een lichte vingerdruk een beetje meegeeft.
Hoe te gebruiken? Onrijpe, groene papaja wordt als groente gegeten. Met een dunschiller makkelijk te schillen, daarna raspen met een speciale “papaya-peeler” om lange, dunne sliertjes te krijgen, of een huis-tuin-en-keuken-rasp voor minder mooie sliertjes.
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed. Bovendien helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Reacties. Ligt gewoon bij Jumbo supermarkten in het schap.
Halveer de papaja en verwijder met een lepel de zaadlijsten en zaadjes. Als je de helften nogmaals halveert, verwijder je het vruchtvlees makkelijker uit de schil. Besprenkel de vrucht eventueel met limoensap, dit maakt de smaak van de papaja nog uitgesproken.
Bloemen en vruchten zijn in ons land alleen mogelijk als je de papaja plant kweekt in een warme serre of kas. Zet de oudere planten in de zomermaanden buiten op een zonnige beschutte en zo warm mogelijke plaats en geef behoorlijk veel water en mest.
De zaden kunnen, net als pompoenzaden, inwendige wormen doden. Daarnaast werken de zaadjes gunstig op de nieren. – De zaadjes werken tegen ( tijdelijke) indigestie. Heb je bijvoorbeeld nét even wat teveel gegeten, helpen een paar gedroogde pitjes om te verlichten.
Probeer papaja's alleen te eten als ze vers van het land komen. In de maanden waarin ze geoogst worden, zijn de vruchten het lekkerst. Ook de zaadjes en de schil van papaja's zijn eetbaar, maar kunnen wat bitter zijn.
Rijpe papaja kun je dus het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Een aangesneden papaja kun je het beste afdekken met vershoudfolie. Als je dat over de aangesneden oppervlakte doet, kun je de rest van de vrucht nog 1 tot 2 dagen bewaren.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Een rijpe papaja heeft zalmroze tot geel-oranje vruchtvlees, ruikt enigszins naar abrikozen, is boterzacht en smaakt zoet en meloenachtig. Het vruchtvlees van de papaja bevat geen vruchtzuren, met als gevolg de zeer zoete smaak.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
De papaja (Carica papaya) is een plant uit de Caricaceae-familie. De vrucht stamt van de meloenboom en wordt derhalve ook wel eens boommeloen genoemd. In Duitsland heeft papaja de bijzondere bijnaam 'Melone der Armen' oftewel 'meloen voor de armen'.
Het blad van de papaja staat bekend om medicinale eigenschappen, van vers en gedroogd blad kan thee van worden gezet. Zeer goed tegen maagklachten en goed voor de spijsvertering. Het blad is erg bitter en kan ook als groente worden gegeten, ongeveer 30 minuten koken om het ergste bitter er vanaf te halen.
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.
De vrucht is rond tot ovaalvormig, circa 20 cm lang. Het gewicht van een – in België of Nederland verkochte - papaja kan variëren van 300-500 g, alhoewel de vruchten 6 kg zwaar kunnen worden. Papaja's van dit gewicht worden echter niet geëxporteerd.
De stam van de boom is hol. De teelt begint met het poten van de plantjes, die dan vier weken oud zijn. De papaja is een snel groeiende exotische boom: al na vijf tot acht maanden staan er op het veld bomen van twee meter met vruchten eraan. Vanaf die dag kan de teler oogsten.
Wil je fruit sneller laten rijpen, leg het dan in de zon. Wil je het juist langer bewaren, leg het in de koelkast. Het is een bekende truc: leg een overrijpe banaan bij een harde avocado en alles komt goed, maar zo simpel is het niet. Een overrijpe banaan geeft niet zoveel ethyleen meer af.