U kunt de ingehouden dividendbelasting mogelijk verrekenen of terugvragen. In een aantal situaties geldt een vrijstelling. Of u hiervoor in aanmerking komt en hoe dit werkt hangt er in de eerste plaats van af of u als ontvanger binnen of buiten Nederland woont. Hetzelfde geldt als uw organisatie de ontvanger is.
Als jij als particulier aandelen in bezit hebt waarover jij dividend hebt ontvangen, kan jij wellicht dividendbelasting verrekenen. De wijze van verrekenen verschilt: dividendbelasting van Nederlandse bedrijven verreken je in Box 1 terwijl dividend van buitenlandse bedrijven in Box 3 kan worden verrekend.
Buitenlandse bronbelasting terugvragen
In de verdragen zijn rente- en dividendbelastingpercentages afgesproken. Heb je meer belasting betaald dan het afgesproken percentage? Dan kun je voor het teveel betaalde bedrag een verzoek tot teruggaaf indienen bij de belastingdienst van dat verdragsland.
De particulier aandeelhouder betaalt in feite geen dividendbelasting. Er wordt wel 15% dividendbelasting ingehouden, maar dat bedrag kunt u weer terugkrijgen via uw aangifte inkomstenbelasting. In box 3 van de inkomstenbelasting is het vermogen belast en niet het rendement op vermogen.
De vennootschap die het dividend uitkeert moet dan meestal dividendbelasting inhouden. Ingehouden dividendbelasting kunt u verrekenen in uw aangifte inkomstenbelasting. Ontvangt uw organisatie het dividend, dan kunt u het verrekenen in de aangifte vennootschapsbelasting van uw organisatie.
Lijdt uw vennootschap verlies in de vennootschapsbelasting, en is er dividendbelasting ingehouden op beleggingen? Dan kunt u de ingehouden dividendbelasting per 2022 nog maar beperkt terugvragen. Dit is wellicht een tegenvaller voor vennootschappen met beleggingen, die profiteerden van belastingvoordeel.
U mag in uw aangifte alleen de Nederlandse dividendbelasting verrekenen. U kunt de dividendbelasting niet verrekenen met uw aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen als u het dividend hebt ontvangen uit: een lijfrentebeleggingsrecht. een beleggingsrecht eigen woning.
U kunt de roerende voorheffing terugvorderen die u betaalde op dividenden van bepaalde Belgische en buitenlandse aandelen. Een eerste schijf van dividenden is namelijk vrijgesteld van roerende voorheffing, wat u een belastingvoordeel kan opleveren.
Houdt u een rekening aan bij een buitenlandse broker zoals Bux, DeGiro, Lynx of Mexem, dan dient u die te vermelden op uw belastingaangifte. Houdt u een rekening aan bij een buitenlandse broker (Bux, DeGiro, Lynx, Mexem), dan dient u die aan te geven in uw belastingaangifte.
In Duitsland wordt bij een dividenduitkering doorgaans 25% dividendbelasting ingehouden. Dit heet in Duitsland Kapitalertragsteuer. Indien de aandeelhouder in Nederland woont, kan deze dividendbelasting vaak voor een deel worden verrekend met de in Nederland verschuldigde belasting.
Om de vrijstelling toe te passen op dividenden waarop roerende voorheffing is ingehouden, moet u de roerende voorheffing die op de vrijgestelde dividenden is ingehouden, invullen in code 1437/2437 van uw belastingaangifte.
Aangifte dividendbelasting doen
U vult op de aangifte de belasting in die de vennootschap heeft ingehouden op het uitbetaalde dividend. Als u dividend ontvangt, mag u de dividendbelasting verrekenen met de inkomstenbelasting (of vennootschapsbelasting als de aandeelhouder die dividend ontvangt een nv of bv is).
Hoeveel dividend uitkeren? Hoeveel dividend de bv uitkeert, wordt bepaald door de directeur-grootaandeelhouder (dga). Zolang uw bv voldoet aan de financiële eisen is er geen maximum aan hoeveel dividend er wordt uitgekeerd. Het bestuur van uw bv moet akkoord gaan met voorstel.
Dividendbelasting wordt geheven van bedrijven die een dividenduitkering doen aan hun aandeelhouders. In Nederland moeten die bedrijven 15% dividendbelasting inhouden op de dividenduitkering en deze afdragen aan de belastingdienst, maar ieder land kent op dit vlak zijn eigen regels.
Een rekening bij DeGiro moet je aangeven als buitenlandse rekening in de belastingaangifte. DeGiro is geen bank en valt niet onder het depositogarantiestelstel. Cash op je beleggingsrekening wordt altijd belegd in een geldmarktfonds als alternatief voor de depositogarantie.
Bij dividenduitkering van een individueel aandeel zorgt DEGIRO voor de dividendbelastingafdracht. Erg handig want dit scheelt een boel werk voor jou als belegger. Toch houden ze niet meteen rekening met de belastingverdragen tussen landen, maar dragen de bronbelasting af van het land waar het bedrijf gevestigd is.
Ontvangt u of uw organisatie dividend van een vennootschap die is gevestigd in Nederland? Dan moet de vennootschap die het dividend uitkeert meestal dividendbelasting inhouden.
Hoe hoog is het tarief van de dividendbelasting in 2022? Het tarief van de dividendbelasting in 2022 is 15%. Dividendbelasting betaalt de onderneming als je dividend uitkeert uit de BV aan privé.
Hebt u dividend ontvangen op aandelen die tot een aanmerkelijk belang horen? Of hebt u aandelen verkocht die tot een aanmerkelijk belang horen? Dan hebt u inkomsten uit aanmerkelijk belang.
Als je dividend uitkeert aan jezelf (dus vanuit de bv naar privé) ben je zogenaamde aanmerkelijkbelangheffing verschuldigd. Deze heffing bedraagt nu nog 25%, maar wordt per 1 januari 2020 verhoogd naar 26,25% en per 1 januari 2021 zelfs naar 26,9%.
Sparen en beleggen in privé
Als je geld overhebt in je BV kun je dit uitkeren aan privé via een dividenduitkering. Vervolgens kun je met dit geld in privé sparen of beleggen. Privé betaal je belasting over de hoogte van je vermogen. Hierbij gaat de belastingdienst uit van een fictief rendement.
Wat is een dividenduitkering? Een dividenduitkering is het uitbetalen van je behaalde winst aan de aandeelhouders. Je kan de dividenduitkering dus zien als een beloning voor de aandeelhouders van je bedrijf. Zij hebben namelijk ooit geïnvesteerd in je onderneming of zijn samen met jou je onderneming gestart.
Hoeveel dividend keer je uit? Er is geen algemene regel die bepaalt hoeveel dividend een bedrijf uitkeert, maar soms staat het wel in de statuten beschreven. Je kunt verder alleen dividend uitkeren over gerealiseerde winsten, niet over verwachte winsten.
In de rechtspraak is uitgemaakt dat het “uithongeren” van minderheidsaandeelhouders niet mag: aandeelhouders hebben in beginsel recht op een redelijk dividend, tenzij het vennootschapsbelang zich tegen uitkering verzet.
Dividend uitkeren aan aandeelhouders
De hoofdregel is, dat de algemene vergadering van aandeelhouders bevoegd is om te beslissen over de winst en over het doen van uitkeringen aan de aandeelhouders.