Volgens de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en ouderen 2022 heeft 20,6% van de volwassenen van 18 jaar en ouder in de afgelopen 4 weken (heel) veel stress ervaren.
Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking (88%) ervaart stress in het dagelijks leven, met name in de donkere maanden. Slechts iets meer dan de helft onderneemt hierop actie. Dit blijkt uit onderzoek van Agis Zorgverzekeringen.
Al langere tijd zijn er zorgen over stress en prestatiedruk bij studenten in het hoger onderwijs. Bijna alle studenten ervaren stress (97%) en ruim de helft heeft ook last van prestatiedruk (54%).
Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen of hartkloppingen en andere psychische klachten, zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
Stress per GGD-regio
Volgens de Corona Gezondheidsmonitor Volwassenen en ouderen 2022 heeft 20,6% van de volwassenen van 18 jaar en ouder in de afgelopen 4 weken (heel) veel stress ervaren.
Servië had de hoogste score (77,83 punten) en is daarmee het meest gestresste land van het continent. Servië dankt zijn positie aan het maandsalaris van 534,13 euro - het op twee na laagste in Europa - en aan het armoedecijfer van 23%, het op drie na hoogste van het continent.
Stress is dus een normaal en nuttig proces maar je kan er ook last van hebben. Wanneer de stress te veel wordt of te lang duurt kan het leiden tot psychische en lichamelijke klachten.
Vooral ouderen, mensen met hart- en vaatziekten en ademhalingsproblemen, en kinderen jonger dan 4 jaar blijken het meest kwetsbaar.
Wist je dat je verslaafd kunt raken aan je eigen stresshormonen? Klinkt gek, I know! Maar als je een bepaalde levensstijl, al dan niet gewild, gewoon bent geraakt, dan leer je leven met verhoogde cortisol- en adrenalineniveaus. Je bent je er met andere woorden niet meer van bewust.
Jongeren hebben op school last van prestatiedruk, te veel huiswerk en te veel toetsen. Ruim 33 procent voelt druk om te voldoen aan verwachtingen van zichzelf of van anderen. 10 procent zegt onvoldoende vrije tijd te hebben. Ondanks de stress die zij door school ervaren, zijn de meeste Nederlandse jongeren gelukkig.
Veel voorkomende oorzaken van stress die genoemd worden zijn: het moeten maken van toetsen, de sociale omgang met leeftijdsgenoten, en heel erg druk zijn met allerlei activiteiten. In het onderzoek werden ook leerkrachten en ouders ondervraagd. Ook zij zien regelmatig stress bij de kinderen.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.
Stress betekent spanning of druk. Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Als de stress te lang duurt of heel heftig is, dan is er sprake van ongezonde stress.
In de periode 2007-2018 is het percentage werknemers dat aangeeft burn-outklachten te hebben licht gestegen. In 2007 was het percentage voor mannen 11,6% en voor vrouwen 10,9%. In 2018 is dit gestegen naar 16,4% voor mannen en 18,1% voor vrouwen.
Stress wordt ongezond als het lang aanhoudt.
Een beetje stress is niet erg. Maar als je er dag in dag uit last van hebt, is het erg slecht voor je gezondheid. Het kan onder andere leiden tot vermoeidheid, een burn-out en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Je spieren spannen zich aan, vooral bij de nek- en schouders, voorhoofd, kaken en onderrug.Je ademhaling wordt sneller en de adembeweging komt vooral vanuit de borst. (Waardoor er druk op de borst kan ontstaan). De spijsvertering wordt stil gelegd, je lichaam gebruikt je energie vooral om te overleven.
Stress is nuttig
Stress is dus heel belangrijk en nuttig. Sterker nog, je kunt niet zonder. Het zorgt voor energie, focus en prikkelt je lichaam en geest.
Lichamelijke symptomen bij stress:
Rusteloosheid, onrust. verzuurde spieren, spierpijn, benen en armen voelen zwaar, stijve spieren, klachten van pezen en spieraanhechtingen. onregelmatige hartslag, snelle hartslag, hartkloppingen.
Stress en je hart
Stress zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je bloeddruk stijgt en er meer bloed naar je spieren gaat. Dat hoeft niet ongezond te zijn.
Ruim een kwart van de Nederlanders heeft wekelijks klachten vanwege stress. Is er een verschil te zien tussen het mannelijke en vrouwelijke geslacht als het gaat om stress? Ja! 93 procent van de vrouwen ervaart klachten van stress tegenover 87 procent van de mannen.
De meest voorkomende oorzaak van stress is wegens werk. Bij werk gerelateerde stress ervaar je teveel druk van je werk. Mogelijk is hierdoor ook de balans tussen werk en privé verminderd. Zowel je werk als thuis vragen teveel energie van je, waardoor je energie op raakt.
Langdurige stress heeft veel invloed op uw dagelijks handelen. Klachten als hoofdpijn, trillen en vermoeidheid zijn belangrijke signalen dat u te veel hooi op uw vork heeft genomen. Maar ook piekeren en concentratieproblemen kunnen wijzen op chronische stress.