Als Poetin de zogenoemde 'tactische kernwapens' inzet heeft dat vooral lokaal een verwoestende uitwerking. Deze kernwapens zijn raketten met kernkop die over een afstand van 500 kilometer afgevuurd worden.
Een bom van 1 megaton (circa 80 keer zo groot als Little Boy, maar naar moderne maatstaven nog steeds klein) kan je op een heldere dag tot op 20 kilometer afstand verblinden. De ontploffing vormt een extreme belasting voor je trommelvliezen.
De ontploffing van een kernbom van 12 kiloton bij de Rotterdamse Waalhaven veroorzaakt een vuurbal met een straal van 1,7 kilometer, de temperatuur in de kern loopt op tot 50 miljoen graden celsius. Binnen een straal van 2 kilometer zullen direct 8.000 mensen sterven.
mensen vragen te gaan schuilen. Dit houdt in: binnen blijven of naar binnen gaan en deuren, ramen en alles wat als ventilatie werkt, sluiten.Bijvoorbeeld een afzuigkap en toiletrooster;voedsel- en drinkwatermaatregelen treffen.
Tactische kernwapens hebben een bereik van maximaal 500 kilometer, maar zijn minstens even verwoestend als de bommen op Nagasaki of Hiroshima. Aleksandr Loekasjenko, de president van Wit-Rusland, zei dat de Russische raketten tot drie keer krachtiger zijn.
Rusland zegt tactische kernwapens te gaan plaatsen in Belarus. President Poetin heeft dat bekendgemaakt in een interview dat op de staatstelevisie is uitgezonden. De president wijst erop dat het Kremlin de controle houdt over de kernwapens.
Binnen de grijze cirkel zouden alle woonhuizen zijn verwoest. De buitenste gele ring laat zien hoe ver de hitte van de klap zou reiken. Door de bom op de Dam zouden zelfs bezoekers van het Van Goghmuseum nog derdegraads brandwonden oplopen. In totaal zouden er meer dan 80.000 doden en 160.000 gewonden vallen.
Veel mensen denken dat de straling direct fataal is: dat is niet zo. De hitte en de schokgolf zijn het ergste aan een atoombom. De radioactiviteit is een sluipmoordenaar, maar deze is met goede medische zorg wel te overleven. Het hangt uiteraard ook af van hoe dichtbij je bij de bom was.
De aarde kan een nucleaire winter tegemoet zien. Waar het dan nog het veiligst is? Op Antarctica. Niet alleen is dit continent overal mijlenver vandaan, het is ook de locatie van 's werelds eerste nucleaire wapenovereenkomst in 1959.
In totaal beschikken de Russen over 4.500 actieve kernkoppen; de Verenigde Staten hebben er 3.700. Rusland is sinds eind jaren zeventig bijna onafgebroken de grootste kernmacht, heeft het land het aantal kernkoppen na de Koude Oorlog drastisch teruggebracht.
Poetin heeft genoeg kernwapens om wereld te vernietigen, en Europa is realistisch doelwit: “Denk maar aan Brussel of Bergen” 5.977 kernkoppen, genoeg om de wereld te vernietigen. Zoveel nucleaire wapenkracht heeft Russisch president Vladimir Poetin ter beschikking.
Ondanks het feit dat Nederland officieel kernwapenvrij zou zijn, blijken er op de luchtmachtbasis in Volkel nog steeds kernwapens opgeslagen te liggen.
De atoombommen die in 1945 op de twee Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden gegooid, maakten een definitief einde aan de Tweede Wereldoorlog. De bommen, die waren ontwikkeld in de Verenigde Staten, kostten veel mensenlevens en maakten een einde aan het Japanse keizerrijk.
Sarmat-raket
Ze vliegen aan MAG-7 of 8, dat is drie kilometer op één seconde. Die raketten zijn inderdaad in Kaliningrad gevestigd. De Russen zeggen zelf dat die raketten Europese hoofdsteden kunnen bereiken in enkele seconden of minuten, maar dat is pure fictie.
Wie niet van de kaart is geveegd door een atoombom, doet er best aan te schuilen voor de radioactieve neerslag. Meteen ergens naar binnen, liefst een ruimte zonder vensters.
In 2013 lieten oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt weten dat de atoombommen op Volkel liggen. In 2019 bevestigde een uitgelekt NAVO-document de aanwezigheid van kernwapens in het Europese NAVO-gebied. Niet alleen in het Nederlandse Volkel, maar ook in België, Duitsland, Italië en Turkije liggen ze opgeslagen.
Ongeveer een derde van de Nederlanders is bang dat Nederland in de komende vijf jaar betrokken zal raken bij een oorlog, of dat mensen met wie ze zich verbonden voelen in de komende vijf jaar betrokken raken bij een oorlog. In 2021, toen die vraag ook werd gesteld, betrof dit nog ongeveer een op de tien mensen.
Een kans van één procent op een kernoorlog in de komende veertig jaar wordt dan 99 procent na achtduizend jaar. Vroeg of laat keren de kansen zich tegen ons. Zelfs als we de risicoʼs elk jaar halveren, komen we nooit op nul uit.
Omdat het de veiligste plek op aarde wordt genoemd, ligt er op Spitsbergen al dertien jaar een enorme verzameling plantzaadjes veilig verborgen in een ijskoude kluis. En sinds deze zomer ligt er zelfs een hele berg belangrijke software, diep onder het ijs.
Straling. De dodelijke straal van de atoombom is 1,34 kilometer. Daarbinnen krijgen alle mensen 500 rem aan straling te verduren, waaraan ze waarschijnlijk binnen een maand sterven. Voor de waterstofbom is die straal 5 kilometer.
Bij een nucleaire noodsituatie, is schuilen de beste manier om jezelf te beschermen. Zo voorkom je bestraling en besmetting. Blijf binnen of ga naar binnen in het dichtstbijzijnde gebouw. Blijf binnen tot je bericht krijgt dat het opnieuw veilig is.
Fruitvliegen overleven een atoombom eerder dan een kakkerlak
Maar bij een dosis van 63 Gray, een maat voor de opgenomen hoeveelheid straling door een voorwerp of organisme, stierven zo goed als alle kakkerlakken. En dat is nog 40 Gray onder de atoombom die op Hiroshima viel in de Tweede Wereldoorlog.
Een kernoorlog of atoomoorlog is een oorlog waarbij de twee strijdende partijen kernwapens tegen elkaar inzetten. Een oorlog waarbij beide partijen kernwapens inzetten is er tot op heden (2023) niet geweest.
Dat land heeft naar schatting tussen de veertig en vijftig kernkoppen in zijn bezit. Op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel, in Noord-Brabant, liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Dat werd al jaren verondersteld, maar in 2019 werd dat per ongeluk bevestigd in een document van de NAVO.
Er liggen nog altijd ongeveer twintig Amerikaanse B61 vrijval kernbommen op vliegbasis Volkel in Noord-Brabant.