Je mag de pleister kleven op je onderbuik, bil, rug, schouderbladen, je bovenarm of bovenlichaam. Kies voor een onbehaarde plek. Kleef de pleister niet op je borsten, of op huid die rood of geïrriteerd is of waarin een snijwond zit. Je kleeft de pleister best elke week op een andere plaats.
Plak de pleister niet op een verwonding, uitslag of irritatie. Zorg dat de huid waar u de pleister plakt schoon, droog en onbehaard is en niet pas is ingesmeerd met olie, poeder, crème of lotion. Het aanbrengen hiervan kunt u beter doen na het plakken van de pleister.
De wond is gesloten met hechtpleisters. Hoe lang het duurt voordat uw wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. De hechtpleisters laten vanzelf los na 7 tot 10 dagen.
Pleisters bestaan gewoonlijk uit een wondkussentje en een plakkend gedeelte. Een wondpleister wordt gebruikt om een wond af te dekken en hiermee de wond te beschermen tegen nieuwe beschadigingen. Daarnaast zorgt een wond pleister ervoor dat er geen viezigheid in de wond terecht komt.
Tegenwoordig is bekend dat een licht vochtige wond onder een pleister juist sneller geneest dan een droge wond en minder pijn doet. Dat afdekken stimuleert het dichtgroeien. In de apotheek zijn hiervoor steriele gazen, wondfolies en verbanden te koop die niet aan het huidoppervlak kleven.
Door een pleister te plakken, wordt voorkomen dat er vuil van buitenaf in de wond terecht kan komen. Als derde functie biedt een pleister bescherming. Dankzij de pleister is de kans dat de wond opnieuw open gaat, door bijvoorbeeld stoten of schaven, een stuk kleiner.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Hechtpleisters Na 48 uur mag u kort douchen. De hechtpleisters laten vanzelf los na 3 tot 14 dagen.
('Fysiologisch zoutoplossing') Dit kan je zelf maken, ongeveer een halve theelepel gewoon keukenzout in een half glas water oplossen (ongeveer zo zout als een traan).En daarmee maak je de pleister of het verbandgaas nat. Het losweken gaat beter / sneller dan met gewoon water.
Om een pleister pijnloos te verwijderen kan je de pleister losweken met water. Doe dit met schoon water, onder de kraan, in bad of tijdens het douchen. Een andere mogelijkheid is een nat kompres doordrenkt met warm water. Oliën en zeep werken ook effectief, smeer de pleister bijvoorbeeld in met een wattenstaafje.
Doe babyolie op een watje en wrijf hiermee de resten weg. Een andere olie, zoals massageolie, doet ook goed dienst als pleisterverwijderaar. Tot slot kan ook een vette crème of zonnebrandcrème op een watje pleisterresten verwijderen.
Hoe vaak moet ik mijn pleister vervangen? Doorgaans moet je wondverband en pleisters voor snijwonden en schaafwonden om hygiënische redenen dagelijks vervangen. Gebruik je een geavanceerde pleister? Bijvoorbeeld Hansaplast Snelle Wondgenezing, die zorgt voor een vochtige wondgenezing.
Pleister en ring waren even effectief als de pil. Vrouwen die pleisters gebruikten stopten eerder met anticonceptie dan vrouwen die de pil gebruikten. Ook stopten zij vaker door bijwerkingen. Pleistergebruiksters rapporteerden meer pijnlijke borsten, dysmenorroe, misselijkheid en braken dan pilgebruiksters.
Leukoplast® elastic. Leukoplast elastic is een flexibele wondpleister voor kleine wonden, snij- of schaafwonden. Omdat ze heel elastisch en hechtend zijn, zijn ze ideaal voor vingers en andere gebieden die veel bewogen worden. Het non-woven wondkussen is absorberend maar plakt niet aan de wond.
Dagelijks het verband verschonen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de wond schoon blijft. Het kan zelfs zo zijn dat bij erg natte wonden wordt geadviseerd om in het begin het verband meerdere keren per dag te verschonen.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
Kan ik zwemmen met een pleister? Met een waterbestendige pleister is het zeker mogelijk om te zwemmen. Deze pleisters zijn speciaal ontworpen om waterafstotend te zijn, waardoor ze blijven plakken en de wond beschermen, zelfs in vochtige omstandigheden.
De wonde moet altijd licht vochtig blijven om de genezing te stimuleren. De eerste dag(en) is het beter om de wonde af te dekken. Met een pleister of niet-klevend verband komt er geen vuil in de wonde, is het minder pijnlijk en is er minder kans op korstvorming. Wanneer de wonde te nat is, dek je ze beter niet af.
Een pleister voor elke wond
Horecapleister, heeft een opvallend blauwe kleur zodat deze makkelijk terug te vinden is mocht hij onverhoopt in het voedsel terecht komen. Eilandpleister, is rechthoekig of vierkant van vorm met aan alle zijden een plakrand.
Als het verband niet doorlekt en er geen ontstekingsverschijnselen optreden, kun je dit verband tot drie dagen laten zitten. Kleine snijwondjes kun je ook afplakken met een wondpleister (kies wel een pleister die de wond volledig bedekt). Vervang een pleister dagelijks of als hij vuil is vaker.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Waar: Wanneer een wond jeukt, geeft dit aan dat het genezingsproces aan de gang is. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je wond jeukt. Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken.