Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor lavendel en kunnen een allergische reactie krijgen na het drinken van lavendelthee.
Bevorderend helende en zelfs kalmerende, helpt de lavendel brandwonden te behandelen en kan door de daling worden toegepast om blaarvorming te verhinderen. Voorzichtigheid is echter geboden, omdat lavendelolie allergische reacties kan veroorzaken, hoewel dit zeer zelden gebeurt.
Lavendel is zacht voor de huid en werkt ontsmettend en is antibacteriëel en reinigend. Lavendelolie wordt dan ook vaak gebruikt in natuurlijke producten voor je huis en persoonlijke verzorging.
Verschillende bomen zijn sterk allergeen, zoals de berk, els en hazelaar.Je kunt ook allergisch zijn voor de eik, populier, beuk en plataan. Probeer de duindoorn, taxus, laurierkers, tamme kastanje, grove den, linde of klimop zoveel mogelijk te vermijden.
Essentiële oliën kunnen een allergische reactie veroorzaken bij personen die hier gevoelig voor zijn. Huidirritaties en allergieën worden vooral beschreven bij professionelen die producten voor massage op basis van essentiële oliën gebruiken.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
• Vermijd bomen, hagen en siergrassen met veel pollen
Siergrassen zijn allemaal windbestuivers en dus een nachtmerrie voor hooikoorts-patiënten. Bomen zoals een eik, els, duindoorn, berk, es, hazelaar, tamme kastanje, vlier, taxus en haagbeuk vermijd je beter in je tuin.
Het sap van onder nadere Arum, Clematis, Daphne, Hedera, Euphorbia, Rhus, Ruta, Skimmia, (diverse onkruiden), geven een verhoogde kans op huidklachten. Sommige plantensappen zijn fototoxisch. Dat wil zeggen, dat deze (alleen) in combinatie met zonlicht huidklachten veroorzaken.
Indien u last heeft van hooikoorts, is het over het algemeen een goed idee om weg te blijven van de leden van de Asteraceae family (composietfamilie), zoals Dahlia's en Asters. (zwaar) Geurende bloemen staan er bekend om een vorm irritatie te veroorzaken bij hooikoorts patiënten.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Etherische lavendelolie zorgt voor rust, werkt tegen stress, en helpt je ook zeker om lekker te slapen. Het geeft je ontspanning en helpt om je emoties uit te balanceren. Ook word je dankzij het ontspannende effect heerlijk wakker als je lavendelolie in de slaapkamer toepast.
Lavendel is van nature desinfecterend, wond genezend, ontstekingsremmend maar is ook een uitstekende reiniger en verfrisser van de binnenlucht.
Lavendel bevat een hoge concentratie etherische olie en verder o.a. looistof, bitterstof, fenolzuren en flavonoïden. De etherische olie werkt ontspannend en de overige inhoudsstoffen vergroten de ontsmettende, ontstekingwerende, samentrekkende, pijnstillende en wondhelende werking.
Het drinken van lavendelthee verbetert de weerstand, het kalmeert en helpt bij een zonnesteek en hoofdpijn. Ook helpt lavendelthee bij migraine, epilepsie (raadpleeg hiervoor altijd eerst een arts) en slapeloosheid. Verder heeft lavendel een ontspannende werking bij duizeligheid en ruis in de oren (hypotensie).
Eigenlijk is lavendelolie ideaal voor elk huidtype en levensfase. In je twintiger- en dertigerjaren helpt het roodheid en onzuiverheden verminderen. Hiernaast kan lavendelolie de talgproductie helpen uitbalanceren en de elasticiteit van de huid helpen behouden.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer te zorgen dat uw huid niet uitdroogt: ga niet te vaak, lang en heet douchen of in bad.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Neem korte en lauwwarme douches en was u met een overvette zeep, een syndet of een verzachtende, geurloze reinigingsolie zonder schadelijke stoffen. De verzachtende reinigingsolie heeft als voordeel dat ze de kalk in het water neutraliseert en jeuk over het hele lichaam doeltreffend verlicht zodra u een douche neemt.
Ambrosia moet bestreden worden omdat deze plant bekend staat als een belangrijke veroorzaker van hooikoorts. Omdat de plant laat in het seizoen bloeit, wordt het hooikoortsseizoen met maanden verlengd.
Welke bloemen en planten moet u dan vermijden? U kunt beter geen contact hebben met de volgende bloemen en planten in uw tuin: chrysanten, margrieten, kamille, asters, korenbloemen, afrikaantjes, solidago, achillea, ageratum, zonnebloemen en zinnia's.
Door een kruisallergie tussen boom- en graspollen kunnen patiënten met hooikoorts ook last krijgen bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen. De bekendste vorm van kruisallergie is die tussen boompollen en steen- en pitfruit, zoals appel, peer en perzik, en noten, zoals hazelnoot, amandel, en walnoot.
Van oudsher is bekend dat de lavendel plant een ontspannende en rustgevende invloed heeft. Wanneer het reukorgaan de geur van lavendelolie waarneemt komt u tot rust. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit. Ook kan lavendelolie ervoor zorgen dat emoties in evenwicht komen.
De beste qualiteit olie komt van Lavendel die gecultiveerd wordt in Frankrijk op een hoogte van meer dan 1000 meter. Deze olie bevat het hoogste gehalte aan esthers. Planten die op grotere hoogte groeien leveren over het algemeen meer esthers dan planten die op lagere hoogte groeien.
Etherische olie is de officiële term, maar het wordt ook wel essentiële olie genoemd. Dit komt van het Engelse 'essential oil'. Etherische olie is 100% plantaardig en natuurlijk. De olie is namelijk gemaakt van extracten van planten, bloemen en kruiden.