Bier tappen
Hou het in een hoek van 45 graden naast de tap. Sla de tapkraan in 1x open. Laat het eerste scheutje - de zogenaamde 'prop' buiten het glas vallen. Laat je glas nu voor circa 4/5 vollopen en trek het glas dan recht.
Één aansluiting op de tapkop is voor de toevoer van koolzuurgas uit een koolzuurcilinder (2). De koolzuur komt boven in het fust en drukt het bier door een stang, de tapstang, die onder in het fust begint, naar boven. Via de bieruitlaat op de tapkop kan het bier naar de tapkraan (5).
Houd het glas naast de tapmond in een hoek van 45 graden. Vervolgens open je in een beweging de tapkraan en laat het eerste 'plopje' wegschieten: pas als je helder bier ziet steek je het glas schuin (in die hoek van 45 graden) in de stroom. Laat het bier langs de rand in het glas lopen.
Waarom willen we eigenlijk een schuimlaag op ons pilsje? "Het schuim werkt als beschermlaagje voor het bier. Omdat het niet in contact komt met zuurstof, blijft het langer fris en wordt de drinkbaarheid verhoogd. Pils zonder schuim smaakt heel anders, bitterder.
- Breng het glas onder de tapkraan in een hoek van 45°. - Vul het glas en hou het geleidelijk rechter. - Hou het glas lager als je niet genoeg schuim hebt. - Wanneer het schuim net tot onder de rand komt, doe je de kraan dicht.
Schenken en serveren van doordrinkbier
STAP 1: Koel het glas af en laat het uitlekken. STAP 2: Neem de fles uit de koelkast en ontkurk. STAP 3: Laat het bier rustig en zonder 'klokken' in het schuin gehouden (45°) glas lopen. Zorg ervoor dat de flessenhals het schuim of het glas niet raakt.
Schuim op bier ontstaat door de reactie van suiker en gist, daarbij ontstaat de alcohol uit het bier, maar ook koolzuurgas. Wanneer dat vrijkomt, kan er door de oppervlaktespanning van het bier een schuimkraag ontstaan, dat maakt het bitterder en ook zorgt het ervoor dat er geen grote schuimkraag ontstaat.
De bajonetkoppeling wordt ook wel sankey of S-type koppeling genoemd. Deze bierfustkoppeling heb je nodig als je bieren gaat tappen uit de stal van Heineken. Voor bovenstaande bieren heb je de bajonetkoppeling nodig. Ook voor 50 liter bierfusten van Inbev heb je de bajonetkoppeling nodig.
Op basis van de omgevingstemperatuur stelt u de CO2 druk van het bierfust af op 2,6 bar voor een droogkoeler of 2,4 bar voor een waterbadkoeler.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
volgorde van uitserveren
De regel is: van vrouw naar man en van oud naar jong. Probeer daarnaast ook de gerechten en dranken op volgorde van koud naar warm te serveren. Hierdoor voorkom je dat de warme gerechten of dranken afkoelen voordat de rest geserveerd is.
Let op dat je de menukaart niet ondersteboven aan de gasten geeft. Bij het serveren van borden is het belangrijk dat je de gasten (zo mogelijk) altijd van rechts benaderd. Uiteraard is de belangrijkste regel om de gasten zo min mogelijk te storen, dus soms is het nodig om iets vanaf de linkerkant te serveren.
Bier in Nederland
Ondanks dat de consumptie van speciaalbier stijgt, wordt pils nog steeds veruit het meest gedronken in Nederland. Het onderzoek van Datlinq laat zien dat Heineken pils het meest beschikbaar is in de horeca. In het kader van de Week van het Nederlandse Bier deelden zij hun gegevens.
Een Bolleke Keuning
Zijn bolvormige glas heeft hem de naam Bolleke opgeleverd. Op z'n Antwerps bestel je het als een Bolleke Keuning. Al sinds 1952 is dit hét iconische bier van Antwerpen.
Bolleke De Koninck is een Pale Ale met 5,2% alcohol. Bolleke De Koninck wordt gebrouwen door Brouwerij De Koninck in Antwerpen.
Volgens de conventie is het schuim in het glas twee vingers hoog. Een getapt pilsje wordt gewoonlijk onder een hoek van 45 graden getapt en vervolgens met behulp van een bierafschuimer afgeschuimd om een rechte schuimkraag zonder te grote schuimblazen te verkrijgen.
Nootjes zoals walnoten, amandelen. Zorg ervoor dat ze niet te zout zijn. Hierdoor komt de smaak van het bier niet goed tot zijn recht. Ook niet te vette noten zoals pinda's.