Bakpapier kan temperaturen tot 220°C aan. Wil je daarboven gaan, gebruik dan aluminiumfolie. Als je groenten op een lagere oventemperatuur wil roosteren, kan je allebei gebruiken, maar kies in het geval van aluminiumfolie voor een variant met antikleeflaag.
Aluminiumfolie
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Aluminiumfolie is hittebestendig, dus geschikt om in de oven te leggen en bijvoorbeeld op de barbecue. Ook kun je er gerechten mee warmhouden. Plastic vershoudfolie kan niet tegen hitte – maar daarmee kun je een gerecht wel zo goed als luchtdicht afsluiten.
Het afdekken dient vooral om te voorkomen dat de bovenlaag uitdroogt of zou aanbranden. In mijn recepten probeer ik zo goed mogelijk aan te geven waar en wanneer het afdekken van belang is.
Door de flexibiliteit en stevigheid houdt aluminiumfolie warmte vast en kan het doorgaans de hoogste baktemperaturen in de meeste ovens verdragen. Als je bakplaten bekleedt, voedsel inpakt of afdekt om vocht vast te houden, dan is aluminiumfolie de juiste keuze.
Het beste aan een ovenschotel zijn de restjes voor de volgende dag, toch? Ikzelf dek de schotel af met aluminiumfolie en warm ze op in de oven, op 160°C. Een halfuurtje is voldoende. De aluminiumfolie zorgt ervoor dat de ovenschotel niet uitdroogt én dat de kaas niet verbrandt.
Aluminium heeft ook een groot nadeel waar vaak weinig rekening mee wordt gehouden: de sterkte bij bepaalde temperaturen. Er moet bij aluminium goed rekening worden gehouden met de temperatuur. Bij een temperatuur van ongeveer 100 ⁰C of hoger, neemt de sterkte van de meeste aluminiumkwaliteiten namelijk drastisch af.
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie kun je namelijk heel goed inzetten voor bakken en braden. Dit folie is hittebestendig en is dus zorgeloos te gebruiken in de oven.
De verschillen tussen aluminiumfolie en bakpapier zijn groot: aluminiumfolie houdt goed warmte vast, bakpapier zorgt dat koekjes en cake niet aanbakt.
Aluminiumfolie
Ook dit kan je prima ter vervanging van het bakpapier gebruiken. Het is misschien een stuk gladder, maar het is wel geschikt voor de oven. Bij het braden, grillen of garen van vlees werkt aluminiumfolie vaak nog beter dan bakpapier. Denk bijvoorbeeld aan het braden van een hele kip of kalkoen met kerst.
Het in de microgolfoven gebruiken
Deze wist je waarschijnlijk al: aluminiumfolie en de microgolf gaan niet samen. De golven ketsen er namelijk op af, waardoor er ernstig brandgevaar kan ontstaan.
De meeste metalen voorwerpen mogen niet in de magnetron
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron. Aluminiumfolie is zo dun dat het verbrandt, en dat geldt ook voor een metalen sierrand op een bord.
Het materiaal kan temperaturen van zo'n 550 graden Celsius aan. De vlammen moeten wel binnen tien minuten voorbij zijn getrokken want lang kan het materiaal deze hoge temperaturen niet aan.
In de meeste huishoudens is wel een rol zilverfolie in de keuken te vinden. Met zilverfolie bedoelen we in feite aluminiumfolie.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
De gloeitemperatuur voor alle aluminium materialen, die gewoonlijk worden verwerkt, ligt tussen 300 en 450°C.
Vanwege de relatief hoge specifieke warmtecapaciteit van aluminium is een grotere hoeveelheid warmte vereist om een constructiedeel van een begin- tot een eindtemperatuur te verhitten. Typische eindtemperaturen voor inductieverwarmen van aluminiumonderdelen liggen tussen 450 °C en 580 °C.
Het is daarom aanbevolen om bij dit voedsel geen materialen en folie te gebruiken waar aluminium in zit. Denk daarbij aan de pannen, het kookgerei, schalen en folie.
De ovenschotel zet je op hetzelfde aantal graden en even lang in de oven als normaal.De volgende dag warm je de ovenschotel op door deze 30 minuten in de oven te zetten op 140°C. Dek de ovenschotel na 10 minuten af met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.
Om een afgekoelde ovenschotel vanbinnen door en door te verwarmen en de bovenkant goudbruin te krijgen, bak je de ovenschotel circa 40 tot 45 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, maar de binnenkant nog niet warm is, dek je de bovenkant af met aluminiumfolie.