Zaken die onder andere aan bod komen tijdens een keuring zijn de verificatie van een ééndraadschema en van het situatieschema, verificatie van de certificaten van zowel de zonnepanelen als de omvormer, checken hoe het staat met de integratie van de installatie in de bestaande elektrische installatie, checken of de ...
Deze richtprijzen gelden voor de keuring van een standaard installatie met 1 elektriciteitsmeter. Een keuring duurt ook helemaal niet zo lang, gemiddeld 30 tot 60 minuten.
De documenten die de veiligheidsgarantie bewijzen van de elektrische uitrusting die voor de fotovoltaïsche installatie is gebruikt: De gebruikshandleidingen van de installatie (werking en onderhoud) De veiligheidsvoorschriften met betrekking tot de reparatie of het onderhoud van de installatie en tot zijn gebruik.
Wat kost het om zonnepanelen te keuren? Een keuring van de fotovoltaïsche installatie kost ongeveer 175 euro, inclusief btw. Deze prijs geldt voor een eengezinswoning of appartement met één digitale meter en één of twee elektrische zekeringkasten.
Als particulier is het keuren van uw zonnepanelen installatie niet verplicht. Echter, door de negatieve publiciteit merken we bij TÜV Nederland steeds meer de behoefte om zonnepanelen te inspecteren.
SCIOS Scope 12 is een methode voor het beoordelen van de complete zonnestroominstallatie. De methode brengt de elektrische veiligheid en brandveiligheid van de installatie in kaart. In sommige gevallen stellen verzekeraars een SCIOS Scope 12 inspectie verplicht.
Sinds de coronapandemie was het in heel wat regio's verplicht om een afspraak te maken wanneer je met je auto naar de keuring moest. Vanaf 1 augustus vervalt die verplichting overal. Wie toch op voorhand een afspraak wil maken, kan dat online sinds kort overal tot 2 maanden vóór het keuringsbewijs vervalt.
Bij de keuring van je elektrische installatie moet je twee belangrijke documenten aan de keurder afgeven: het eendraadsschema en het situatieschema. Alleen met die documenten krijg je een positief attest voor je elektrische keuring. De persoon die de installatie uitvoerde, moet die schema's opstellen.
Beschermde afnemers
In 2021 en 2022 bedraagt de premie 360 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 180 €/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.800 euro. Het premiebedrag is begrensd tot 48% van de investeringskosten inclusief btw, vermeld op de facturen.
Op het niet aanmelden van de installatie staan boetes. Wie zijn installatie niet aanmeldt en betrapt wordt, riskeert een boete van 150 tot 20.000 euro. Dat hoogste bedrag geldt voor grote industriële spelers. De netbeheerder bepaalt zelf welke documenten nodig zijn bij de aanmelding.
U kunt uw zonnepanelen aanmelden door uw gegevens in te voeren op energieleveren.nl. Het gaat om uw adresgegevens, de laatste 6 tekens van uw meternummer, het vermogen van zonnepanelen, merk en type van de omvormer en of sprake is van energieopslag.
Als u energie wilt terugleveren aan het net, kunt u zich registreren als alle technische gegevens en de datum dat deze in gebruik genomen wordt, bekend zijn. Meestal is dat kort voor het moment dat de zonnepanelen geplaatst en aangesloten worden.
Nee, je kan de plaatsing van een digitale meter niet weigeren. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen. Daarom plaatst Fluvius sinds 1 juli 2019 alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas.
Hoe weet ik of mijn zonnepanelen al aangemeld zijn? Installeerde je zonnepanelen vóór juni 2015 en heb je groenestroomcertificaten (GSC)? Dan zijn je zonnepanelen sowieso aangemeld en hoef je niets te doen. Wordt je zonnepaneleninstallatie vermeld op je energiefactuur?
Dit verslag dient opgesteld te worden door een erkende keurder van het FOD Economie na de keuring van zonnepanelen installaties. Het AREI-keuringsverslag bevat onder andere: Datum van de keuring van je zonnepaneleninstallatie: Aantal, type, serienummer(s) en maximaal AC-vermogen van je omvormer(s);
Bij een keuring van uw elektriciteit gaat een keurder ter plaatse na of uw elektrische installatie veilig is. Een keuring duurt één tot vier uur, afhankelijk van de grootte van de installatie. De keurder vraagt naar uw elektriciteitsschema en de legende. Hij kijkt na of de documentatie volledig en correct is.
Voorbereiding op de autokeuring
Alle gordels vastgeklikt. Banden hebben de juiste druk. Het chassisnummer en het identificatieplaatje moeten leesbaar zijn. Zonder spijkerbanden of sneeuwkettingen.
Vanaf 1 juli 2022 zal de deeltjestellertest (PN-meting) ingezet worden tijdens de technische keuring van dieselwagens in Vlaanderen en de andere gewesten. Die maatregel zal roetfilterfraude tegengaan en bijdragen tot een betere luchtkwaliteit.
Ga je te laat naar de keuring, dan moet je niet enkel de keuring op zich betalen. Er wordt je dan ook nog eens een toeslag aangerekend voor een laattijdig bezoek. Die wordt hoger naargelang je langer wacht. Het bedrag van deze toeslag is uiteindelijk vrij beperkt (minder dan 30 euro).
Voertuigen kunnen voor een tweedehandskeuring (keuring voor verkoop) uitsluitend op afspraak (online 24/24) voorgereden worden. Dagelijks worden bijkomende afspraken open gezet om op korte termijn (binnen 3 werkdagen) een afspraak te kunnen maken. Telefonisch kunnen geen bijkomende afspraken gemaakt worden.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische auto? Een gemiddelde elektrische auto heeft 8 zonnepanelen nodig om het verbruik van het opladen te dekken. Wanneer je een hybride auto hebt, dus zowel elektrisch als brandstof, heb je 5 zonnepanelen nodig.