“De Wolf” is een volksgeloof, waarbij men denkt dat door een niet te stoppen ziekte tanden en kiezen verloren gaan. Het is echter maar bijgeloof. In werkelijkheid bestaat er niet zo'n ziekte. Wel is het voor veel oudere mensen een mooi verzinsel om het slechte onderhoud en verlies van hun gebit te verklaren.
Een ontwikkelingsstoornis, gekenmerkt door typische craniofaciale kenmerken, prenatale en postnatale groeistoornis, intellectuele achterstand, ernstige psychomotorische ontwikkelingsachterstand, insulten, en hypotonie.
Cariës of tandbederf is een ziekte waarbij de harde tandweefsels worden aangetast, wat leidt tot de vorming van gaatjes. Vroeger werd cariës of tandbederf, 'wolf in het gebit' genoemd.
Bacteriën in tandplak zetten suikers en andere koolhydraten om in zuren.Die zuren tasten het glazuur van je tanden en kiezen aan en veroorzaken zo gaatjes, ook wel cariës genoemd.
Gaatjes (cariës) ontstaan als er tandplak op de tanden aanwezig is. Factoren zoals voedingsgewoonten en het gebruik van (fris-)drank spelen bij het ontstaan van gaatjes een rol, waarbij het niet alleen gaat om wat er gegeten wordt, maar vooral hoe vaak dit op een dag gebeurt.
Tandbederf is niet te genezen, maar met een goede mondverzorgingsroutine kun je proberen het vroegtijdig te stoppen. Denk hierbij ook aan het kopen van een Oral-B elektrische tandenborstel, die helpt bij het beter verwijderen van tandplak en het voorkomen van gaatjes.
Is cariës besmettelijk? Nee, cariës zelf is niet besmettelijk, maar de bacteriën die cariës veroorzaken kunnen worden overgedragen door speeksel.
Om cariës op tijd te behandelen, moet je regelmatig je gebit laten controleren door de tandarts. Als er tandbederf wordt geconstateerd, behandelt de tandarts dit door het gaatje uit te boren, schoon te maken en te vullen. Zo kan het proces niet verdergaan en ernstiger problemen veroorzaken.
Gaatjes voorkomen
Tweemaal per dag poetsen met een fluoridetandpasta. Minstens één keer per dag flossen of een ragertje gebruiken. Tandpasta of mondspoeling met een hoog fluoridegehalte gebruiken. Geen suikerhoudende voeding of drankjes tussen de maaltijden door of minder dan een uur voor het slapen gebruiken.
Elke keer als je iets eet of een suikerhoudende of zure drank drinkt, vallen zuren je gebit aan. Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen.
Preventie is voorkomen, en daar hadden ze zo'n 50 jaar geleden een bijzondere oplossing voor. In bepaalde gebieden in Nederland was het de gewoonte dat wanneer een meisje een huwelijkskandidaat had gevonden, ze voor het huwelijk alle tanden en kiezen liet trekken en een kunstgebit kreeg.
Met goed en regelmatig poetsen voorkom je zoveel mogelijk gaatjes of dat er stukjes van afbreken. De tandarts kan ter bescherming eventueel fluoride of tooth mousse (een tandpasta-achtige pasta gemaakt op basis van caseïne, een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt) aanbrengen op de kiezen.
Gemiddeld duurt het 6 maanden om van stadium 1 naar stadium 3 te gaan, daarom is het belangrijk om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een controle. Pas dan wordt de cariës pijnlijk.
Het Wolf-Hirschhorn syndroom is een erfelijke aandoening waarbij kinderen een ontwikkelingsachterstand hebben in combinatie met een typisch uiterlijk, aangeboren afwijkingen en epilepsie.
Tanderosie is het oplossen van tandglazuur door zuren die in de mond komen door voeding, dranken of maagzuur. Op de lange termijn kan tanderosie een ernstig probleem zijn voor uw gebit. Tandglazuur functioneert namelijk als harde beschermlaag van de tand.
De symptomen van gaatjes
Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos. Bij vergevorderde cariës kunnen de tanden echter wél gevoelig worden en last geven bij het eten of drinken van hete of koele etenswaren en drankjes.
Cariës in de groeven
De groeven bevinden zich op de occlusale vlakken van de tanden, d.w.z. het gedeelte van de tand dat wordt gebruikt om te kauwen. Enkel maaltanden en voorkiezen hebben groeven en kunnen dus aangetast worden door cariës in de groeven.
Omgevings- en leefstijlfactoren spelen een grotere rol in het ontstaan van cariës bij kinderen dan hun genen. Eerder hebben andere onderzoeken aangetoond dat genetische en erfelijke factoren een rol spelen bij cariës.
Uit een groot aantal onderzoeken naar tandpasta, zowel met als zonder fluoride, bleek echter dat fluoridevrije tandpasta's minder effectief zijn bij het voorkomen van tandbederf. Het KNMT is het ermee eens dat fluoride nog steeds een van de meest effectieve manieren is om het tandglazuur te beschermen tegen bederf.
De soorten cellen waaruit uw tanden zijn opgebouwd, groeien niet opnieuw en herstellen zichzelf niet nadat de tand volledig is ontwikkeld. Er worden momenteel laboratoriumstudies uitgevoerd met stamcellen om te proberen dit een potentiële realiteit te maken. Maar tot nu toe is het fysiek onmogelijk.
Op 1 staat voor ons de fluoridetandpasta van Oxyfresh. Deze tandpasta wordt door veel mensen gewaardeerd, blijkt uit de blije reacties op internet. De tandpasta heeft een fijne smaak en textuur, maar vooral: hij werkt erg goed tegen gaatjes.
Een keer vergeten je tanden te poetsen is geen probleem, behalve dat je je niet zo fris voelt. Regelmatig niet je tandenpoetsen heeft wel gevolgen. Slecht tandenpoetsen of het niet regelmatig reinigen van je gebit kan verschillende gevolgen hebben, van een slechte adem tot gaatjes en tandvleesontsteking.
Cariës (tandbederf) is een ziekte van het harde tandweefsel, en ontstaat door inwerking van microben op het tandoppervlak. Het is de vaakst voorkomende aandoening van het harde tandweefsel. Eerst wordt tandplak gevormd.
Jazeker! Thee bevat van nature fluoride, dat het glazuur versterkt en tandbederf voorkomt.Ook water is een goede keuze, aangezien u hiermee bacteriën wegspoelt.
Fluoride maakt het glazuur van tanden namelijk harder en helpt zo om bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld zuurstoten. Daarnaast kunnen beginnende gaatjes door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door het gebruik van fluoride (aangebracht door de tandarts) herstellen.