Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten. Het beste is om jouw plant rustig aan te redden: geef regelmatig kleine beetjes water en bouw het langzaam op naar het juiste niveau. Zo geef je de wortels de beste kans om opnieuw te hydrateren.
Gele of verwelkte bladeren
Je krijgt hem weer in leven door je plant een paar dagen geen water te geven. Misschien knapt 'ie daar juist wel van op. Kijk ook of het water goed kan weglopen en niet onderin de pot blijft staan, zo voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten.
Krab met je nagel of een mesje over de tak, het liefst zo dicht mogelijk bij de kluit. Laat 'ie veel los en ziet de tak er van binnen bruin uit dan is de kans groot dat de plant dood is. De takken van een plant brokkelen uit elkaar als 'ie dood is. Een levende tak is van binnen groenig van kleur.
Te veel water
Wacht tot de grond helemaal is uitgedroogd en haal verwelkte blaadjes weg. Zet de plant in een waterdoorlatende pot of leg wat hydrokorrels onderin de pot, zodat je bij de volgende sproeibeurt niet hetzelfde probleem hebt.
Pak een schone, scherpe snoeischaar en knip het aangetaste blad zo dicht mogelijk bij de aarde of de stengel af. Is slechts een deel, bijvoorbeeld de punt of de rand, van het blad verdord, dan kun je beginnen met eerst alleen het lelijke deel weg te knippen. Wie weet blijft de rest van het blad wel mooi!
Je geeft teveel water
Raar misschien, maar planten gaan vaker dood doordat ze te veel water krijgen dan te weinig. Het teveel aan water blijft onder in de pot staan waardoor de wortels langdurig nat blijven en gaan rotten. Denk aan zompige laarzen na een stevige regenbui.
De eerste en voornaamste reden waarom je kamerplanten doodgaan is omdat je ze niet te weinig maar teveel water geeft. In veel natuurlijke gebieden loopt water meestal (na enige tijd) (altijd) weg.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Krab een stukje van de bast van de tuinplant met vorstschade weg. Wanneer de bast nog groen is, betekent het dat er leven in de tak en de plant zit. De plant is dan nog te redden. Wanneer de bast eronder bruin is, is de tak of de plant dood.
Wortelrot treedt op als je kamerplant, cactus of vetplant te veel water heeft gehad. Hierdoor kunnen de wortels geen zuurstof opnemen en verrotten ze. Dit kan je verhelpen door de plant te verpotten en de oude verrotte wortels weg te snijden.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Naast mens en dier hebben ook planten last van verbranding bij te hoge concentraties zonlicht. Planten beschermen zichzelf door processen zoals fotosynthese te stoppen en energie uit het blad en de vrucht terug te trekken. Hierdoor treedt er in een vroeg stadium al schade op.
Gemiddeld leven kamerplanten 2 tot 5 jaar. Hierna stoppen planten met bloeien en kun je het beste investeren in een andere plant.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Het is beter om een nieuwe plant te verpotten zonder binnenpot. Nieuwe kamerplanten staan namelijk altijd in een passende kweekpot en groeien hierin niet groter. Een plant die reeds in een sierpot staat en toe is aan een nieuwe pot, heeft een bloempot nodig die 20% groter is dan de vorige.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Vetplanten hebben heel weinig water nodig. Ze te vaak water geven, meer dan eenmaal per twee weken in de zomer of eenmaal per maand in de winter, kan een vetplant doden. Je kunt ze dus het beste maar één keer per twee weken water geven in de zomer en één keer per maand in de winter. Hoe kweek je vetplanten uit stekjes?
Zodra wortels te weinig zuurstof en tegelijkertijd te veel water opnemen zal er wortelrot ontstaan. De wortels gaan rotten, breken af en op een gegeven moment kan de kamerplant helemaal geen zuurstof en andere voedingsstoffen opnemen via de wortels. Op zo'n moment zal je kamerplant het dan ook helaas begeven.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
Dan doe je er goed aan om 'm te dompelen: zet je vetplant dan met kluit en al in een bak met water (plant boven water houden), wacht twee uur tot de kluit helemaal lekker volgezogen is. Daarna kun je weer een à twee weken wachten met water geven.