Aluminium kan oneindig gerecycleerd worden, maar met aluminiumfolie kan je enkel terecht in het vuilnis. Het winnen en produceren van aluminium kost bovendien een hoop energie. Het is dus vreemd dat je een recycleerbaar, duurzaam materiaal simpelweg de vuilnisbak ingooit.
Milieu. Aluminiumfolie is niet goed voor het milieu. Er is namelijk veel energie nodig voor de productie van aluminium. Een kilogram aluminium kost zo'n vijftien kWh aan energie.
Op zich geeft aluminium een hogere klimaatbelasting dan plastic, maar het hangt wel af van de benodigde hoeveelheid per toepassing." Oftewel: aluminium is bezwaarlijker dan plastic, maar een flintertje alu-folie is minder belastend dan een grote plastic doos.
200 jaar: Het duurt zo'n tweehonderd jaar om frisdrankblikjes van aluminium af te breken. Recyclen is een betere optie. 500 jaar: Plastic flessen gemaakt van PET doen er maar liefst 500 jaar over voor ze zijn vergaan.
Is aluminium schadelijk? Aluminium in je eten is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk. Je lichaam neemt het namelijk slechts in kleine hoeveelheden op en voert het via de nieren weer af. De hoeveelheid aluminium die via voeding je lichaam binnenkomt, is te weinig voor een vergiftiging.
Daarnaast is aluminium te recyclen maar aluminiumfolie dus niet, dit omdat het veel te dun is. Door de fijne structuur zal het dus gaan verbranden in plaats van smelten. Dit maak recyclen dus onmogelijk.
Metaalsmaak. Omdat aluminiumfolie beter tegen warmte kan en isolerende eigenschappen heeft, komt dit effect minder voor als je je brood verpakt in aluminiumfolie. Daar komt bij dat het folie strakker om je brood heen zit dan een plastic zakje, waardoor er ook geen ruimte is waarin condens kan ontstaan.
De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
Aluminium verstoort de opname van calcium waardoor gewrichtsproblemen en osteoporose kunnen ontstaan, ook bij kinderen. Aluminium kan zich opstapelen in hersenen, waardoor geheugenproblemen, ADHD op jonge leeftijd, concentratieproblemen en Alzheimer en Parkinson zich kunnen ontwikkelen.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Bij chipszakken is er een laagje aluminium op de plastic folie gedampt. Dat maakt het moeilijker, maar niet onmogelijk.” Het metalen laagje aan de binnenkant van de zakken voorkomt dat er licht en lucht in de verpakking komt. Het product, chips bijvoorbeeld, blijft dan veel langer vers.
Zure of zoute voedingswaren
Dan doe je eer verstandig aan om deze nóóit in een aluminium pan te bereiden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat aluminium in combinatie met zure- of zoute voedingswaren niet al te goed werkt. Het advies is daarom ook om voor de zure- en zoute voedingswaren een andere pan te gebruiken.
Koken is lichtgewicht aluminium pannen is ongevaarlijk. De dagelijkse inname van het metaal is zo laag dat het geen gevaar oplevert voor de gezondheid. Het uiterst geringe risico dat er eventueel zou bestaan, kun je daarnaast makkelijk wegnemen door verstandig om te gaan met je pannen en zure producten te vermijden.
Waarom aluminium reinigen? Vingerafdrukken, aanslag en die onvermijdelijke spatten pastasaus kunnen aluminum na verloop van tijd een doffe uitstraling geven. Hardnekkig vuil kan daarnaast zorgen voor het corroderen van aluminium (corrosie).
Met name aluminium, waar je het erts bauxiet voor nodig hebt, is erg belastend voor het milieu. Voor 1 kilo aluminium heb je 3,7 kilo bauxiet nodig. 11% van dat beauxiet wordt gewonnen in regenwouden die daarvoor gekapt worden. Het overgrote deel bauxiet komt echter uit Australië.
Volgens onderzoek van Smithers Pira is vouwkarton het meest duurzame verpakkingsmateriaal. Consumenten vinden papier en karton veruit de meest milieuvriendelijke verpakkingen.
Blik is goed te recyclen inderdaad, maar ook blik kost ontzettend veel energie om te produceren en brengt zo veel CO2 in het milieu, een factor drie meer dan plastic. Met statiegeld op blik (2022) zamelen we straks schoon materiaal in, waardoor het minder energie gaat kosten, maar alsnog wint het niét van plastic.
Het bevat geen bisfenolen en ftalaten, en is dus “ oxo-afbreekbaar”. Dit betekent, dat het uit het milieu afkomstige additieven bevat die ervoor zorgen dat de folie zeer snel wordt afgebroken als het in de natuur terechtkomt.
Waarin kan je levensmiddelen het beste invriezen? Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans!
Aluminiumfolie maak je door een groot blok massieve aluminium steeds dunner te maken. We beginnen met staven van 100% zuivere aluminium die we laten smelten in een oven. Het duurt drie tot acht uur om 27.000 kilo aluminium te laten smelten. De oven staat dan op 750 graden.
Aluminium is duurzaam door de lange levensduur
De benodigde energie in combinatie met de lange levensduur maakt aluminium juist duurzaam. Naast de lange levensduur is het materiaal ook onderhoudsarm. Hierdoor vereist aluminium minder onderhoud dan andere metalen.
Hoe recycle je aluminium? Leveranciers die producten maken van aluminium, verzamelen de aluminium reststukken en het afval dat daarbij ontstaat. Dat heet schroot. Dat verkopen ze aan verwerkers die het omsmelten tot nieuwe staven of billets, een soort aluminium brokken.
Met een minimum aan materiaal vervult de aluminium verpakking een maximum aan eisen. Het bijdragen aan het behoud van versheid en het bieden van fysische bescherming zorgt ervoor dat er minder producten verloren gaan. Een aluminium verpakking draagt bij tot de duurzaamheid van het product dat het inhoudt.
Dagelijks gebruiken mensen aluminiumfolie om voedsel te bewaren. Zelfs wordt regelmatig aluminiumfolie gebruikt in de oven en zelfs op de barbecue om heerlijke en “gezonde” gerechten klaar te maken. Met zuur en verhitting treedt een chemische reactie op, waardoor aluminium in het eten terecht kan komen.