3.1.1 Persproef met drinkwater voor controle op de lekdichtheid van verbindingen Om de lekdichtheid van verbindingen in (een deel van) de leidingwaterinstallatie met drinkwater te controleren volstaat een persproef met een druk van 0,25 ± 0,05 MPa (2,5 ± 0,5 bar).
Eerst test een installateur 10 minuten lang de stabiliteit bij een druk van 2,5 bar, vervolgens controleert hij 10 minuten de sterkte van de leiding bij een druk van 11 bar.
Een leiding wordt afgeperst om de integriteit van de leiding aan te tonen. Met het afpersen wordt aangetoond dat de verbindingen dicht zijn, de buizen niet lek zijn, de afsluiters daadwerkelijk afsluiten en er geen of zeer beperkt lucht in de leiding aanwezig is.
Met de afperspomp van Rems kunt u de leiding op druk zetten en zien of de druk blijft gelijk blijft of gedurende tijd zakt door een eventuele lekkage. Door het leidingwerk af te persen voordat je deze wegwerkt voorkom je onnodig breekwerk om eventuele lekkage's later te verhelpen.
Het afpersen van een waterleiding gebeurt met behulp van specialistische apparatuur waarmee de vakman in staat is om leidingdelen afwisselend onder druk te zetten. Via deze methode is het niet nodig om grote delen muur of vloer open te breken om de lekkage op te sporen.
2.2 De installatie kan worden afgeperst met drinkwater, olievrije lucht of een inert gas als kooldioxide of stikstof. Voor het afpersen van huishoudwaterinstallaties mag in plaats van drinkwater gebruik worden gemaakt van huishoudwater als afpersmedium.
Algemeen geldt inderdaad dat tot de hoofdkranen de leiding op 1 bar wordt afgeperst en op de verbruikers een druk van drie maal de aansluitwaarde. Bij een 50 mbar installatie is dat 150 mbar en bij een 30 mbar installatie dus 90 mbar. Om het praktisch werkbaar te houden, doen we dit met een speciaal afperspompje.
De NEN 1006 wordt uitgegeven door Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) en vormt de basis voor een legionellaveilige leidingwaterinstallatie. Alleen zogenoemde 'prioritaire locaties', zoals ziekenhuizen, zorginstellingen, zwemgelegenheden en verblijfaccommodaties, moeten voldoen aan extra eisen.
Het afpersen van een gasleiding is nodig wanneer de leiding niet langer in gebruik is. De leiding wordt dan volledig afgedopt, zodat het gas nergens meer heen kan lekken. Na het afpersen weet u zeker dat het veilig is. Een gasleiding wordt afgeperst om eventuele lekkages te kunnen detecteren en te herstellen.
De normale waarde is volgens hem 25-30 mbar; Een te hoge gasdruk kan vlgs de monteur schade aan de ketel veroorzaken.
Gooi wat afwasmiddel in een emmer water en draai vervolgens de gaskraan open. Daarna smeert u de gehele slang en aansluiting in met het sopje. Zorg wel dat er overal voldoende sop zit. Wanneer er en lekkage is, ziet u dit direct aan het sop.
Dat doe je door eerst naar je meterkast te gaan en de desbetreffende leiding daar af te doppen. No kan er geen gas meer naar de leiding stromen. Nadat je de afgeperste leiding hebt afgedopt kun je deze veilig verwijderen. Het is de bedoeling dat alle woningen in Nederland tegen 2050 van het gasnetwerk zijn gehaald.
NEN 3215 geeft bepalingsmethoden met de daaraan verbonden voorwaarden voor de riolering in bouwwerken voor de afvoer van huishoudelijk afvalwater en hemelwater. NEN 3215 is bedoeld te worden toegepast op de gerede of niet-gerede riolering van bouwwerken of gedeelten van bouwwerken t.m. een hoogte van 200 m.
NEN 1078 geeft eisen en beproevingssmethoden voor een gebouwgebonden voorziening voor gas met een werkdruk tot en met 500 mbar (0,05 MPa).
Huisinstallaties, utiliteitsinstallaties en complexe industriële installaties vallen allemaal onder NEN 1010. Omdat machines zijn aangesloten op de elektrische installatie, is dit ook voor de machineveiligheid een belangrijke norm. De nieuwe NEN 1010 (NEN 1010:2020) is officieel van kracht via het bouwbesluit.
De landelijke norm is het volgende:
Voor bestaande gasinstallaties (NEN 8078:2004) geldt als eis dat het lek niet groter mag zijn dan 5 l/h bij normale werkdruk. Het gaat hierbij om de leiding vanaf de gasmeter tot aan de eerste beveiligingsafsluiter in elk gastoestel. Dit is de absolute ondergrens.
Verbruiksdruk Druk van het stookgas bij de ingang van een appendage of gastoestel bij gasafname (overdruk t.o.v. atmosfeer).
De juiste werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Zodra de ketel onder de 1,5 bar komt raden wij aan de CV-ketel bij te vullen met water. Het is afhankelijk van uw CV-installatie of dit vaak dient te gebeuren of niet. We raden aan dit elke 3 maanden te controleren.
Definities van begrippen
- Bedrijfsdruk De hoogste druk die, bij het gebruik van een installatie waarin zich een medium bevindt, ten gevolge van normale bedrijfsomstandigheden op enig punt kan heersen. - Beproevingsdruk De druk op het hoogste punt in de installatie tijdens een beproeving.
Hoe lekkage aan een vloerverwarming te herkennen is
De meest eenvoudige manier om dit probleem te herkennen, is als de CV ketel een drukverlies aangeeft en met het bijvullen het probleem niet wordt opgelost. Als dit het geval is, kan het zijn dat je er nog relatief op tijd bij bent, zonder dat er teveel schade is.
NEN 1087 staat voor de Nederlandse norm met betrekking tot bepalingsmethoden voor de ventilatie in gebouwen. Door de jaren heen is de NEN 1087 aangepast. Tot voor kort moest men zich nog houden aan de NEN 1087 uit 2001. Deze voldeed echter niet meer, omdat het in grote lijnen gebaseerd was op eisen uit de jaren '80.
NTR 3216 geeft toelichting op de uitgangspunten bij het ontwerp en de uitvoering van riolering van bouwwerken binnen de perceelgrens en aanwijzingen voor de volgende zaken: - Het bepalen van de maatgevende afvoer; - Het toepassen van ontwerpmiddellijnen; - Het leidingbeloop; - De dimensionering van systemen; De ...
Hoe laat ik mijn gas a verwijderen? Het verwijderen van uw aansluiting kunt u aanvragen op mijnaansluiting.nl. Uw netbeheerder voert vervolgens de opdracht uit. Vanaf maart 2021 hoeft u voor de verwijdering van de gasaansluiting niks meer te betalen.
Het kost gemiddeld 40.000 euro per woning om een huis van het gas te halen. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijferd, meldt Nieuwsuur. Meer dan de helft van die investering is volgens het EIB niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel.
Wie een duurzaam verwarmingssysteem installeert en van het aardgas afgesloten wilt worden, moet vanwege veiligheidseisen de gasaansluiting laten verwijderen. Netbeheerders rekenen hiervoor bij grondgebonden huizen met vaste tarieven van 700 tot 800 euro. Uiterlijk 1 maart 2021 verdwijnt deze afsluitboete.