Om van een rechtsgeldig contract te kunnen spreken moet er aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Zo moet er gekeken worden naar aanbod en aanvaarding, naar de wilsverklaring en eventueel gerechtvaardigd vertrouwen.
Er zijn verschillende voorwaarden voor een rechtsgeldige overeenkomst. Zo moet er een aanbod zijn gedaan dat voldoende bepaalbaar is. Ook moet dit aanbod zijn aanvaard. Alle partijen moeten de wil hebben om de overeenkomst aan te gaan volgens de besproken inhoud en voorwaarden.
Contracteisen. Er zijn een aantal voorwaarden waar een rechtsgeldige overeenkomst aan moet voldoen. Zo moet er een aanbod zijn gedaan en moet deze ook aanvaard zijn. Daarnaast moeten alle partijen de wil hebben om de overeenkomst aan te gaan op grond van de gegevens, afspraken en voorwaarden die in het contract staan.
Volgens de wet komt een overeenkomst tot stand door een aanbod en aanvaarding daarvan. De wet stelt daarnaast dat een mondeling aanbod vervalt, als het niet onmiddellijk wordt aanvaard. Voor een schriftelijk aanbod geldt dat het vervalt als het niet binnen redelijke tijd wordt aanvaard.
Een goede overeenkomst zorgt voor duidelijke afspraken waardoor dit later voor minder problemen zal zorgen. Bovendien worden overeenkomsten vaak in het voordeel van één van de partijen opgemaakt zonder dat de andere partij bij ondertekening de gevolgen hiervan kan inschatten.
Heel simpel: een bindende overeenkomst komt tot stand door het doen van een aanbod door de ene partij en de aanvaarding daarvan door de andere partij. De totstandkoming van overeenkomsten is in beginsel geheel vormvrij. Dat kan dus mondeling en ook schriftelijk. Dit kan per mail, WhatsApp, op geprint papier, et cetera.
Een overeenkomst, contract of convenant is een afspraak tussen ten minste twee natuurlijke personen of rechtspersonen – de partijen, of specifieker contractanten – over wat ze met elkaar of voor elkaar zullen gaan doen – de te leveren prestatie – of laten.
Rechtsgeldig betekent dat iets van kracht is volgens de wet. Ook een mondelinge overeenkomst tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer is in principe rechtsgeldig. Juridisch gezien komt zo'n overeenkomst tot stand door een bepaald aanbod en de aanvaarding van dat aanbod.
De arbeidsovereenkomst kent geen bedenktijd. Als je hebt ondertekend zitten zowel de werkgever als de werknemer vast aan het contract. Het komt wel eens voor dat partijen nog geen arbeidscontract hebben getekend terwijl al wel gewerkt wordt. Dat is zeer onverstandig.
Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig
Bewijsrechtelijk stuit dat wel tegen een aantal problemen aan. Een begin van uitvoering, eventuele getuigenverklaringen of mailcorrespondentie kunnen het bestaan van de mondelinge overeenkomst en de krijtlijnen ervan echter uiteen helpen te zetten.
Een contract wordt gesloten tussen twee of meer partijen waarbij afspraken worden gemaakt. De partijen die betrokken zijn bij het contract kunnen natuurlijke personen zijn maar ook rechtspersonen. Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding en kan betrekking hebben op vele relaties en onderwerpen.
Een handtekening is rechtsgeldig wanneer deze is van een persoon die volgens de Kamer van Koophandel bevoegd is om namens het bedrijf de betreffende handeling te verrichten. Bij aanbestedingen is het belangrijk dat degene die de inschrijving ondertekent een bevoegd bestuurder is.
U kan en mag de leverancier aanspreken op de niet-nakoming en eisen dat de overeenkomst conform afspraak wordt nagekomen. Door de niet-nakoming pleegt de leverancier wanprestatie. U moet de leverancier een laatste waarschuwing geven in de vorm van een ingebrekestelling.
Alle wijzen van afspraken maken zijn rechtsgeldig
Of je deze nu mondeling hebt gemaakt, afspraken hebt gemaakt via WhatsApp of een contract hebt opgesteld en dat hebt laten ondertekenen. De manier waarop je een overeenkomst sluit, maakt dus niet uit voor de rechtsgeldigheid ervan.
Antwoord: een offer letter is, zodra deze door beide partijen (werkgever en werknemer) is getekend, een bindend contract. Dat betekent dat beide partijen zich eraan moeten houden, en ook dat als een van beide dat vervolgens niet doet, deze schadeplichtig is.
Overeenkomsten zijn vormvrij, tenzij de wet iets anders voorschrijft. Zij kunnen dus zowel mondeling, schriftelijk als stilzwijgend tot stand komen. En een mondelinge afspraak hoeft dus ook niet schriftelijk te worden bevestigd om geldig te zijn.
Opzegging van een contract is niet in de wet geregeld, behalve wanneer het gaat over specifieke contracten zoals een huur- of arbeidscontract. Vaak staat er in het contract dat u heeft gesloten en/of de bijhorende algemene voorwaarden iets over het opzeggen, meestal staat er dan dat u een boete moet moet betalen.
Antwoord van Wessel Juristen
(art. 7:652-2 BW) Meestal geldt er een proeftijd van 1 of 2 maanden. Heeft u echter een contract getekend waarbij er geen sprake is van een proeftijd, dan kunt u uw contract beëindigen met inachtneming van de opzegtermijn van 1 maand.
Een elektronische handtekening heeft door de invoering van artikel 3:15a van het Burgerlijk Wetboek dezelfde rechtsgeldigheid gekregen als een 'natte' handtekening. Echter, de elektronische handtekening moet wel voldoende betrouwbaar zijn, mede gelet op het doel waarvoor het wordt gebruikt.
Het communiceren via e-mail is voortaan wettelijk erkend als geldige kennisgeving. Dat blijkt uit de herziening van het Burgerlijk Wetboek. In de rechtspraak worden e-mails al dagelijks ingeroepen als bewijsmateriaal.
Wie kan uw wettelijke vertegenwoordiger zijn? Wettelijk is vastgelegd wie vertegenwoordiger kunnen zijn: Een curator of mentor = benoemd door de rechter. Een schriftelijk gemachtigde = benoemd door u zelf (in een schriftelijke verklaring)
Een overeenkomst is de overeenstemming van wil tussen partijen waardoor afdwingbare rechten tussen partijen ontstaan of tenietgaan waarbij rechten of overdrachten van zakelijke rechten en/of persoonlijke vorderingsrechten worden beoogd en waaruit rechten en/of verplichtingen voortvloeien.
In de overeenkomst van opdracht wordt wel een deadline afgesproken, maar bepaalt de opdrachtgever niet hoe en waar het werk gedaan moet worden; de opdrachtnemer verbindt zich niet aan één en hetzelfde bedrijf. Hij of zij kan meerdere opdrachtgevers hebben en aan diverse opdrachten werken.
De meest bekende arbeidsovereenkomsten zijn een vast contract, een tijdelijk contract, een oproepovereenkomst, nulurencontract, min-maxcontract, oproepcontract met voorovereenkomst, uitzendcontract, detacheringscontract (of interimcontract), payrollovereenkomst en modelovereenkomst voor zzp'ers.