Zwembadwater desinfecteren met zoutZout is een meer natuurlijk desinfectiemiddel voor jouw zwembadwater. Dit zout wordt direct aan het zwembadwater toegevoegd waarna het door een zoutelectrolyse apparaat wordt omgezet naar natuurlijk chloor. Dat is dus de reden waarom een zoutwater zwembad ook altijd chloor bevat.
Een zoutwater systeem gebruikt zwembadzout als desinfecteermiddel. Zout bestaat uit natriumchloride, het systeem splitst het zout door natrium van chloride te scheiden doormiddel van zoutelektrolyse. De chloride (of natuurlijk chloor) werkt desinfecterend en houdt je zwembad vrij van bacteriën en algen.
Een overzicht: Geen rode ogen, jeukende huid, chloorgeur: met een zoutwater zwembad geniet je van zachter, gezonder water zonder chemicaliën. Daardoor heb je geen last van de klassieke ongemakken van een chloor zwembad.
Wat is beter: Zout Water vs Chloor Zwembad? Chloor heeft zijn nadelen, maar het is wel zo dat het efficiënter is dan zoutwaterbehandeling. Het heeft bijvoorbeeld veel minder onderhoud nodig en het gaat veel langer mee.
Minder jaarlijkse onderhoudskosten: je moet slechts 1 keer per jaar zwembadzout in je zwembad gieten. Bij een chloor zwembad moet je veel vaker chemische chloor toevoegen aan je zwembadwater. Door die lagere onderhoudskosten verdien je de aanschaf van het zout water systeem sneller terug.
U kan het zoutgehalte snel en eenvoudig meten met een EC/TDS-tester (HI983124 of HI981304). Het zoutgehalte of de TDS-waarde wordt uitgedrukt in g/l of ppt.
Na het toevoegen van het zout dient de pomp 24 uur aan te staan om het zout goed te vermengen door het zwembad.
Voor het onderhoud van een zoutwater zwembad voeg je geen chloor aan je zwembad toe, maar zout. Ook dit zorgt ervoor dat algen en bacteriën geen kans krijgen. Heb je toch last van algen? Voeg dan Anti-Alg aan het zwembadwater toe.
In principe kun je het zoutwatersysteem de hele dag aan laten staan. Er zit namelijk een 24-uurs timer op. Je bent vrij om te kiezen hoe lang je het zoutwatersysteem aan laat staan. Het systeem regelt de afgifte van het chloor zelf, maar jij bent verantwoordelijk voor de hoeveelheid.
Wat is het ideale zoutgehalte van mijn zwembad? De meeste systemen voor zoutelektrolyse vereisen een minimum zoutconcentratie van 3 g/l in het zwemwater: 3 g/l zout komt overeen met 3 kg zout per kubieke meter water (3 kg/m3). Hou er rekening mee dat in leidingwater reeds ongeveer 0,3 g/l zout aanwezig is.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Na een chemische reactie van chloor en ozon verdwijnt er chloor uit je zwembad.Er is dan te weinig chloor in je zwembad om het water te ontsmetten. Hierdoor kleurt het water sneller troebel of groen.
Het meest aanbevolen type zout is zuiver zwembadzout, ook bekend als natriumchloride. Dit type zout is speciaal geformuleerd voor gebruik in zwembaden en bevat geen toevoegingen of onzuiverheden. Zuiver zwembadzout is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes, zoals fijn, medium en grof.
Het is mogelijk om de pH-waarde te testen met een zoutwatersysteem. De kans op pH schommelingen met een zoutwatersysteem is echter véél kleiner dan bij een zwembad met chloor. Het zoutwatersysteem heeft een positieve invloed op de pH-waarde. Door middel van teststrips kun je de pH-waarde testen.
Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.
Ongeacht welk zout je neemt, en ongeacht of je nu een Intex zwembad of een bouwkundig zwembad hebt. Houd de volgende regel aan: inhoud zwembad in liters / 250. Heb je bijvoorbeeld een zwembad van 20.000 liter (20m3)? Dan heb je 20.000 / 250 = 80 kg zwembadzout nodig.
Voorbeelden: Zwembad 10.000 liter - 10.000 * 0,003 = 30 kg zout.
Als je een bubbelbad hebt met zoutwatersysteem dan is het verstandig om het zoutwatersysteem vaker te laten draaien, in ieder geval op dagen van gebruik 2-3 uur vóór en 2-3uur ná het gebruik.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Van zout wordt vaak gedacht dat het een uitdrogend effect heeft, maar voor je huid geldt dat niet. Een zout water bad houdt het vocht in de huid juist vast.Zout water stimuleert bovendien de doorbloeding van de huid, verwijdert dode huidcellen en werkt desinfecterend.
Al zeggen experten dat je het liever laat voor wat het is. Het verhoogt de bloeddruk en zout dehydrateert het lichaam. Je kunt er hoofdpijn van krijgen of duizelig worden. Blijf je zoutwater drinken, dan kan nierfalen zelfs een van de effecten zijn.
Uw waterchemie zou moeten beginnen met de volgende waarden: Zout: 3.000 - 3.500 PPM. Vrij chloor: 1,0 - 3,0 PPM. pH: 7,0 - 7,4.
Het zoutwatersysteem gebruikt een technologie om uw zwembadwater schoon en veilig te houden. Het systeem maakt een niet waarneembare hoeveelheid natuurlijk chloor aan. Deze chloor wordt geproduceerd uit het speciale zwembadzout: natriumchloride.
Na toevoeging van pH-plus granulaat of vloeistof moet je de filterpomp gedurende 6 uur laten filteren voordat je opnieuw de pH waarde kunt controleren. Ook dien je minimaal 6 uur te wachten voordat je weer kunt gaan zwemmen.
Kan ik direct na een chloorshock in het zwembad? Door de grote hoeveelheid chloor die in één keer aan het zwembad is toegevoegd is het verstandig minstens 6 uur te wachten voordat u het zwembad in gebruik neemt. Voeg de chloorshock bijvoorbeeld 's avonds toe zodat u de volgende dag direct kunt gaan zwemmen.