Dan doe je er verstandig aan om het hele gerecht weg te gooien. Wanneer je namelijk 5 gram (2 theelepels) of meer binnenkrijgt, kan dit zorgen voor een nootmuskaatvergiftiging. Kenmerkende symptomen zijn buikpijn, braken, sufheid of juist onrust of paniek. Bovendien kun je er flink door gaan hallucineren.
Bij 5 gram, dat zijn twee flinke theelepels, kun je al klachten krijgen als buikpijn, braken, sufheid of juist onrust of paniek. Een gejaagde hartslag en een hoge bloeddruk komen ook voor.
Excessief gebruik van de werkzame stof myristicine kan gevaarlijk zijn. Bij volwassenen kan inname van ca. 10 gram of meer van de geraspte noten leiden tot duidelijke klinische symptomen (buikpijn, braken, duizeligheid, agitatie of lethargie, psychosen en cardiovasculaire symptomen als hypertensie en tachycardie).
Intoxicatie met nootmuskaat kan leiden tot agitatie of lethargie, psychosen en cardiovasculaire symptomen als hypertensie en tachycardie. Nootmuskaatintoxicatie verloopt doorgaans mild en de symptomen verdwijnen zonder restverschijnselen na 24-48 h.
Twee theelepels
't Is bijvoorbeeld goed voor je slaapritme en spijsvertering en ook je libido heeft er volgens velen baat bij. Als je er niet te veel van eet, tenminste. Want experten zeggen nu dat je van twee theelepels nootmuskaat ernstige krampen kunt krijgen … en er zelfs dood van kunt gaan.
NOOTMUSKAAT
Het is een behoorlijk krachtig psychoactief hallucinogeen - in de juister dosering. Slechts 5 tot 15 gram gemalen nootmuskaat zou genoeg moeten zijn om een behoorlijk sterk effect te veroorzaken (dat mag niet veel lijken, maar om het als zodanig naar binnen te krijgen, is een heel ander verhaal).
De beter onderbouwde geneeskrachtige werkingen zijn: het bevorderen van de spijsvertering, een goed concentratievermogen, het helpen tegen slapeloosheid en als middel tegen misselijkheid en bepaalde tandproblemen.
Wat neutraliseert nootmuskaat? Melk kan helpen om de scherpe kruiden te neutraliseren. Azijn of ketchup kan ook helpen om de scherpte te verminderen.
Nootmuskaat bevat myristicine, dat in grote hoeveelheden giftig is, en hallucinerend en verslavend kan zijn. Het werd ook als een afrodisiacum gezien.
1 Muskaatnoot weegt ongeveer 4 tot 6 gram.
Gebruik en toepassing nootmuskaat
De specerijen worden in veel landen in zowel zoete als hartige gerechten gebruikt. In de (traditionele) Nederlandse keuken wordt het gestrooid over gekookte groentes, zoals sperziebonen en bloemkool. Daarnaast gebruikt men het in aardappelpuree en kaassaus.
Zowel muskaatnoot als nootmuskaat is correct, maar er is een betekenisverschil. Een muskaatnoot is de anderhalve centimeter grote zaadkern van de vrucht van de muskaatboom. Die zaadkern kan geraspt worden tot nootmuskaat, een poeder dat als specerij wordt gebruikt.
Allergisch contacteczeem voor kruiden is veel beschreven bij koks en andere beroepen waarbij regelmatig contact met kruiden is. In Europa zijn volgens de literatuur de meest voorkomende kruiden die een contactallergie opwekken cayennepeper, ka- neel, kruidnagel, nootmuskaat, vanille en laurier.
Een belangrijke werkzame stof in nootmuskaat is myristinezuur, verder bevat het tal van antioxidanten en vitaminen. Tevens bevat het de mineralen koper, kalium, calcium, mangaan, ijzer, zink en magnesium. Nootmuskaat werkt antibacterieel en is het werkzaam tegen schimmels.
Nootmuskaat is geen noot, maar de kern van een okergele abrikoos-achtige vrucht. Deze is gehuld in een zaadrok, de arillus genaamd. Wij kennen de arillus als foelie, dat eveneens gebruikt wordt als specerij in de keuken. Een nootmuskaat is ovaal van vorm en ongeveer 2,5 cm lang.
Binnenin zit een zwarte pit gewikkeld in een prachtig roodvlammend membraam, dat membraam is de foelie en die kleurt oranje tijdens het drogen. De pit wordt gedroogd tot die rammelt en dan voorzichtig gekraakt, de inhoud is de nootmuskaat zoals wij die kennen.
De verschillen in smaak zijn subtiel. Beide geven gerechten een warme smaak, maar nootmuskaat is diep, bitterzoet van smaak met een vleugje kruidnagel. Terwijl foelie een krachtige bittere smaak heeft met frisse tonen.
Foelie mag je slechts met mate gebuiken. In foelie zit namelijk een giftige stof die hallucinaties kan veroorzaken. Sterke gezonde mensen kunnen na consumptie van 'slechts' 5 gram al verschijnselen krijgen zoals: een droge mond, zweten, koorts, blozen, duizeligheid, misselijkheid, paniekaanvallen en een versnelde pols.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Is je gerecht te zuur? Dit kun je toevoegen: Zoetmiddel: wortels aan een tomatensaus, rietsuiker, honing of agavesiroop. Zout: sojasaus, tamari (Japanse, glutenvrije sojasaus) of zout.
Door de vijf smaken (zout, zoet, zuur, bitter en umami) in balans te brengen wordt een gerecht lekker. Bij te zuur voeg je wat zoet (suiker of honing) toe, bij te zoet voeg je wat zuur (citroensap, azijn) toe.
Speelt je maag vaak op, dan kun je nootmuskaat door zijn sterke smaak beter laten staan.
Het lukte de VOC een monopolie op nootmuskaat, foelie en kruidnagel te veroveren. Dat leidde in Europa tot torenhoge prijzen. Niet omdat het verbouwen zo duur was, maar omdat de VOC de prijs kon bepalen. De inkoop van nootmuskaat in Azië kostte de VOC bijvoorbeeld vijf cent per pond.