Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Volgens styliste Rosi Fernandez, directeur van haarsalon Ananda Ferdi, is het niet aan te raden om je haar langer dan een week niet te wassen. Waarom? “Omdat “haarzakjes verstopt raken en geen zuurstof krijgen,” legt ze uit.
Het wassen van onze haren zorgt ervoor dat we een grote hoeveelheid product-ophoping verwijderen en dat we dermatitis (huidontsteking) voorkomen. Was je je haar niet? Dan kan je hoofdhuid uitdrogen, je haren kunnen gaan klitten, je haar stopt met groeien en uiteindelijk kun je zelfs last krijgen van haaruitval.
Gemiddeld genomen wassen mensen hun haar twee keer per week.
Je haren alleen met water wassen
Jawel!Warm water verwijdert ook een groot deel van het overtollige talg in je haren en op je hoofdhuid. MAAR!! Water stript niet je gehele hoofdhuid, het laat een laagje talg achter.
Citroensap heeft een pH-waarde die tussen de 2 en 3 ligt en is dus erg zuur. Dit tast de schubbenlaag van het haar aan, wat uiteindelijk het pigment in je haar afbreekt. In combinatie met de blootstelling aan zonlicht versnelt het citroenzuur het bleekproces en wordt je haar lichter.
Head and shoulders trekt namelijk alle natuurlijke olie uit je haar, waardoor het erg droog wordt. En wanneer haar droog wordt, breekt het sneller af. Als je echt last hebt van roos, is het beter om een anti-roos shampoo van de kapper te gebruiken.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
Geïrriteerde hoofdhuid
Bij de meeste mensen zal een week zonder shampoo zorgen voor een paar vervelende bijwerkingen. “Het niet wassen van je haar kan een ophoping van olie, vuil en dode huidcellen op je hoofdhuid veroorzaken.
Je haar elke dag wassen: is het slecht? Elke dag je haar wassen wordt niet aanbevolen, zelfs niet als je milde producten gebruikt. Hoewel sommigen hun haar misschien vaker moeten wassen dan anderen (afhankelijk van je haartype) wordt elke dag je haar wassen als niet zo goed beschouwd voor de gezondheid van je haar.
Als je haar niet droogt, kan het in contact komen met bacteriën die zich in je hoofdhuid bevinden.Deze bacteriën kunnen een vieze geur veroorzaken. Bovendien kan het haar gaan stinken als gevolg van de chemische stoffen die worden gebruikt om het te wassen en te stylen.
'Elke dag onder de douche is prima als je alleen zeep gebruikt op de plaatsen waar bacteriën het meest voorkomen: het kruis, de anus, de voeten en onder de oksels,' zegt hij. 'Maar je hele lichaam moet je hooguit 1 tot 2 keer per week inzepen, anders ontvet je de huid te veel,' legt hij uit.
Voordelen van haren wassen zonder shampoo
Verbeterde gezondheid van de hoofdhuid. Verbeterde productie van natuurlijke hoofdhuidoliën. Beter haarvolume. Minder blootstelling aan schadelijke chemicaliën.
Wanneer je je lokken constant nat maakt en weer laat drogen, kan je haar sneller afbreken. En dat wil je liever niet. Door je haar op te steken wanneer je gaat zwemmen bescherm je je coupe tegen zout water en chloor in het zwembad.
Dat het haar na verloop van tijd vet wordt, is heel normaal. Bij de een gebeurt dat alleen sneller dan bij de ander. Voor een gezonde hoofdhuid, is een beetje talg (olie) helemaal niet erg.
Borstelen reinigt het haar en de hoofdhuid. Het verwijdert oud haar, dode huidcellen, chemische producten en andere restjes die in je haardos achter blijven. Als je dit niet regelmatig doet, krijgen bacteriën de vrije loop waardoor poriën en haarvaatjes verstopt raken.
Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie! Verder zijn er nog wat feitjes die je moet weten. Zo bestaat je haar hoofdzakelijk uit keratine, net zoals vinger- en teennagels.
Appelciderazijn in je haar
En regelmatig spoelen helpt weerstand op te bouwen tegen bacteriën en schimmels die roos en haaruitval kunnen veroorzaken.
Build-up in je haar kun je vrij makkelijk verwijderen door gebruik te maken van speciale clarifying shampoos. Deze shampoos zijn erop gericht je haar compleet vrij te maken van achtergebleven producten en ingrediënten. Ze gaan dus een stap verder dan 'gewone' shampoos wat betreft het grondige reinigen.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Vermijd alcohol en sulfaten, deze kunnen een gevoelige of allergische reactie geven op de huid. Ga niet voor een te agressieve shampoo. Kies voor een anti-roos shampoo of een shampoo speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid. Parfum: dit is niet altijd schadelijk maar het kan wel gaan irriteren.
Baking soda in plaats van shampoo
Baking soda is een ideaal product om restjes van haarproducten mee uit je haar te verwijderen en je haar goed te reinigen. Daarnaast heeft het een verzachtende werking en zorgt het ervoor dat je haar minder snel vet wordt. En het is nog goedkoper ook dan al die dure shampoos.