Gal overgeven
Gal is een geelgroene vloeistof die aangemaakt wordt in de lever en opgeslagen in de galblaas. Gal speelt een rol in het voedselverteringsproces door vooral vetten af te breken en deze om te zetten in vetzuren. Gal overgeven kan zowel milde als ernstige oorzaken hebben.
De kleur, geur, smaak en samenstelling van het braaksel kunnen aanwijzingen geven voor de diagnose. Een rode kleur kan wijzen op een bloeding uit het gebied tussen mond en ligament van Treitz. Koffiebruin braaksel kan ontstaan als bloed door maagzuur is verkleurd.
De galvloeistof wordt via de galblaas afgevoerd naar de dunne darm. Het verlaat ons lichaam vervolgens met de ontlasting. Bilirubine heeft een intens gele kleur. Bij een verhoogde concentratie bilirubine in het bloed krijgt de patiënt dan ook last van geelzucht.
Galkleurstoffen zijn afbraakproducten van het hemoglobine. Hemoglobine bestaat uit heem. Bij afbraak van erytrocyten wordt heem omgezet in biliverdine. Biliverdine heeft een groene kleur.
Gal is een geel-groenige (soms zwarte) vloeistof die wordt uitgescheiden door de lever. Gal wordt gemaakt door de lever en in de galblaas tijdelijk opgeslagen in een ingedikte toestand. Gal bestaat onder andere uit water, galzouten, cholesterol en bilirubine.
Zijn gal spuwen, zijn gal uitspuwen en zijn gal spugen ('zijn boosheid uiten') zijn alle drie correct. Zijn gal spuwen is het gebruikelijkst.
Bij braken trekken de maagspieren samen en komt de maaginhoud omhoog, om vervolgens via de mond naar buiten te komen. Bij een lege maag komt er niet veel uit, soms slijm of gal.
Door drukverhoging in je maag – het middenrif trekt samen – duwt je lichaam de maaginhoud via je slokdarm naar buiten. Overgeven kan dus in de meeste gevallen geen kwaad en als je maag leeg is, komen je maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust.
Wanneer het braaksel 'gal-bruin' van kleur is, betekent dit dat de maag leeg was tijdens het braken. Het gevolg is dat gal uit de twaalfvingerige darm wordt uitgebraakt. Misselijkheid heeft bijna altijd een oorzaak. Ben je vaak misselijk, heb je vaak buikpijn of moet je vaak overgeven?
Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee. Daarmee voorkomt u uitdroging.
Symptomen
Chronische gastritis geeft een risico op bloedingen in uw maag en dunne darm. Zoek daarom onmiddellijk medische hulp als een van de volgende situaties zich in combinatie voordoet: Bloed braken of braaksel dat lijkt op koffiegruis.
Maagbloeding. Soms kan een maagzweer een bloeding veroorzaken. Meestal is dat te herkennen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of aan het braken van bloed.
Overgeven komt meestal door buikgriep (door een virus of bacterie). Blijf genoeg drinken: vaak en kleine beetjes per keer. Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.
Over het algemeen is maagsap helder en kleurloos, maar direct na het eten of drinken kan het wat troebel zijn. Soms is maagsap lichtbruin of grasgroen.
Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Wat als 'maagpijn' wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken. Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Cola bij buikpijn of misselijkheid
Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat cola werkelijk helpt als je misselijk bent of buikpijn hebt.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Vrijwel direct na het overgeven zal men zich stukken beter voelen, naar aangenomen wordt door het afgeven van endorfine aan het bloed. Wanneer de oorzaak hiermee is weggenomen (bijvoorbeeld bedorven eten dat is uitgebraakt) zal dit blijvend zijn.
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
Gal is een vrij dikke, geelgroene vloeistof. Wanneer deze vloeistof teveel indikt, ontstaat er een galsteen. Als je veel last hebt van galstenen, kan er worden besloten de galblaas te verwijderen. Dit kan met een kijkoperatie (laparoscopie) of met een open buik operatie.
Gal spuwen
De meeste uitdrukkingen die over gal of de lever gaan, hebben te maken met woede. Wanneer je gal spuwt, laat je duidelijk merken dat je iets afkeurt. In de Oosterse geneeswijzen worden vaker organen gekoppeld aan emoties.
Gallige reflux is het terugstromen van dunne darminhoud naar de maag. De voedselbrij is dan al vermengd met galvloeistof en alvleeskliersap. De inwerking van deze spijsverteringssappen op de maagwand kan klachten veroorzaken.