Bloesemroute - 40 kilometer
De Betuwe wordt met al die prachtige fruitboomgaarden ook wel 'de fruittuin van Nederland' genoemd. Hoogstamboomgaarden vind je bijna nergens in ons land, maar wel in de Kromme Rijnstreek. Aan deze kant van de Betuwe is het in de lente één groot bloeiend tuinfeest.
In het uiterst zuidelijke puntje van Zuid-Limburg, rondom de omgeving Mesch, staan de hoogstambomen in april en mei in volle bloei. Bewonder zelf een zee aan bloesemblaadjes tijdens deze bloesemwandeling.
De lente is de mooiste periode voor een fietstocht door de Betuwe. Zodra de roze en witte bloesems in bloei staan, kun je de natuur in vol ornaat bewonderen. De bloesemroute “Bloesemtocht fietsen in de Betuwe” start en eindigt bij station Geldermalsen. Je fietst de hele fietsroute langs de prachtige rivier de Linge.
Een absolute tip tijdens de bloesemperiode is de Appeldijk bij landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Een prachtig stuk Rivierenland, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen met aan weerszijden van de dijk appelbomen die in het voorjaar in bloei staan. Onder andere de Lingeroute is een route die over de Appeldijk gaat.
Eind maart wordt vaak de eerste bloesem in de Betuwe al gesignaleerd, en vanaf begin april staan de kersen- en pruimenbomen in bloei. Als je dat wilt zien pak dan de fiets om in de Betuwe door de boomgaarden de rijden. Neem dan deze route, die de kronkelige rivier de Linge volgt met als start de glasstad Leerdam.
Grofweg is de bloesem in de maanden april en mei te bewonderen. Geniet maximaal van de bloesem tijdens één van de bloesemroutes door de Betuwe, Bommelerwaard of het Land van Maas en Waal. In de zomer en het najaar is de fruitpluk. Wanneer welke vrucht plukrijp is, verschilt per soort.
April is de bloesemmaand bij uitstek. Bij een vroege lente, kunnen de bloemetjes er al snel zijn. Wanneer de nachttemperatuur langer laag blijft, wachten de bloesems liever met bloeien. Daarnaast verschijnen niet alle bloesems tegelijk.
Over het algemeen is de beste tijd om bloesem te zien in Nederland van eind maart tot begin mei. De pruimenbomen staan als eerste in bloei, gevolgd door de kersenbomen, perenbomen en tot slot appelbomen.
Meestal start de bloesemperiode half april en als het goed weer is, duurt ze wel tot eind mei. Als eerste staan de pruimen- en kersenbomen in bloei, gevolgd door de peren- en tot slot de appelbomen. Benieuwd of er al bloesem is? Op bloesem.info vind je de actuele bloesemstand in de Betuwe.
De Limburgse regio Haspengouw staat vooral bekend om de fruitboomgaarden. Aan het begin van de zomer kan je er de kersen, appels en peren zien hangen, maar Haspengouw wordt vooral vaak bezocht in het voorjaar wanneer de kersen-, appel- en perenbomen hun witte bloesems laten zien.
Vooral in Bilzen, Borgloon en Sint-Truiden kan je vele fruitbomen met bloesems vinden; je vindt er zowel de witte kerselaars, perelaars als de roze bloemetjes van de appelbomen in bloei. Om van deze bloesems te genieten zijn er vele fiets- en wandelroutes maar ook pop-up bloesembars aanwezig in Limburg.
Elk jaar bloeit de kersenbloesem op in Japan tussen half januari en eind april/begin mei. Nu denk je vast – ik heb maanden de tijd om de kersenbloesem te spotten – maar niets is minder waar.
Tussen Geldermalsen en Gorinchem is de Linge op z'n mooist. Als een fraai kronkelend lint stroomt de rivier door het vlakke rivierenland.
Wanneer zijn er bloesems in Haspengouw? Wanneer de bloesems op de fruitbomen komen is volledig afhankelijk van het weer. Meestal zijn de eerste bloesems er in 2de helft van april. Vooral de nachttemperaturen in de maand maart zijn bepalend wanneer de zwellende knoppen de eerste bloemetjes tonen.
Leg de aandacht op de bloesem
Laat storende elementen uit de omgeving buiten beeld door in te zoomen of dichterbij te fotograferen. Deze overzichtsfoto bevat teveel storende elementen. De aandacht gaat niet naar de boom vol bloesem, maar meer naar de gebouwen en het oranje dak.
Meestal duur de bloei periode ongeveer 6 weken, waarbij de eerste weken het mooiste zijn. Maar een beetje minder bloesem en prachtig weer is wellicht aantrekkelijker dan veel bloesem tijdens een regenbui.
Waar zijn de tulpenvelden? De meeste tulpenboerderijen in Nederland liggen in de Noordoostpolder in de provincie Flevoland. De bollenvelden langs de kust van Den Haag en Leiden tot Alkmaar in het noorden zijn ook een goede plek om te genieten van deze prachtige bloemen.
Ook in maart is vaak al fraaie bloesem te zien. Onder andere de abrikoos, het amandelboompje en de Japanse sierkers (Prunus) komen al vroeg in het jaar tot bloei. Ook de magnolia bloeit al vroeg in het voorjaar. De soorten die hun blad verliezen zullen eerst bloeien en daarna pas blad vormen.
Prunus met roze bloesem. De fruitbomen staan bekend om hun veelvuldig voorkomende roze bloesems. Die kunnen variëren van witroze tot diep donkerroze. Het bekendst is de prunus, de kersenbomen.
Wanneer staan de fruitbomen in bloei? In zachte winters verschijnt de eerste bloesem al vroeg aan de bomen in het park. Maar elk jaar in april gaat het spektakel van de fruitbomen in het wild en op de boomgaarden écht van start. De fragiele kanten pracht van de kersenbloesem is haantje de voorste.
Naast de bekende sierkersen zijn er nog vele anderen. De Krentenboom, Meidoorn, verschillende soorten Magnolia's, en de sierpeer. Voor elke tuin is wel een bloesemboom die passend is!
Dit jaar ontwikkelt de appelbloesem zich ook zeer snel, de gemiddelde start van de bloei van verschillende rassen ligt naar schatting op 14 april. Op 21 april stonden de appelbomen in volle bloei en naar verwachting zijn de appelbomen rond 27 april al uitgebloeid. Een verwachte bloeiduur van dertien dagen dus.