De belangrijkste punten bij het maken van een studiekeuze,in volgorde van belangrijkheid zijn: inhoud van de opleiding, kwaliteit van de opleiding, baankansen, de stad, het aantal studenten die de opleiding doen, de nabijheid van de eigen woonplaats en het type student.
Het opdoen van bepaalde studievaardigheden, studiebelasting en- duur, onderwijsstijl en omgeving zijn enkele factoren die de studiekeuze van een student beïnvloeden. Voor de studenten is toekomstige werkgelegenheid een belangrijk factor tegenwoordig.
Doe een oriënteringsproef
Die zal je helpen bij je studiekeuze. Een oriënteringsproef is een test die bestaat uit verschillende vragen en zal je uiteindelijk vertellen welke studies goed bij je zouden passen. Verder kan je ook altijd advies vragen aan het CLB, zij zullen je met veel plezier helpen met je zoektocht.
Alle erkende opleidingen van universiteiten en hogescholen staan in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO). Opname in dit register kan alleen na erkenning door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Hoe hoog moet je IQ zijn voor de universiteit? In academische kringen kan nog wel eens worden neergekeken op mensen met een IQ beneden de 117. Echter, de gemiddelde score binnen een bevolking is 100, dus iedereen met een score boven de 100 is officieel al 'begaafd'.
'Wetenschappen-wiskunde wordt vandaag in de markt gezet als de moeilijkste richting.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits lanceert Columbus: de nieuwe oriëntatieproef in het secundair onderwijs. Columbus wordt het verplichte maar niet-bindende exploratie-instrument ter versterking van het studiekeuzeproces naar het hoger onderwijs.
Is het advies bindend? Wanneer je je voor 1 mei voor de opleiding hebt aangemeld, is het advies na de studiekeuzecheck niet bindend.
Van studierichting of onderwijsvorm veranderen
Je kan tijdens het schooljaar tot een bepaalde datum overstappen (afhankelijk van het leerjaar) naar een andere studierichting of onderwijsvorm.
'Je hebt een studiekeuze gemaakt. Op weg daar naartoe, heb je jezelf beter leren kennen (wat zijn je kwaliteiten en wensen, waar liggen je interesses). Daarmee heb je een belangrijke stap gezet. Een stap die van invloed is op het verloop van de jaren die voor je liggen.
Studiekeuzestress, wat is dat precies? Laten we eerst eens kijken naar wat keuzestress is. “Keuzestress is een vorm van stress die veroorzaakt wordt doordat iemand overspoeld wordt met informatie die overwogen moet worden om een 'goede' keuze te kunnen maken.” (Bron; Wikipedia).
Studenten van de masterstudies accounting, econometrie en tandheelkunde zitten gebeiteld. Met deze studies hebben starters op de arbeidsmarkt een zeer goede positie. Zij komen het makkelijkst aan een vaste baan en beginnen met het hoogste jaarinkomen en uurloon.
Heb je het idee dat je huidige opleiding niet de plek is waar je een goede en succesvolle toekomst tegemoet gaat, dan is het inschakelen van hulp een logische, maar vooral verstandige stap. Je kunt in eerste instantie een afspraak maken met je studiebegeleider. Die kan je mogelijk verder helpen.
De cijfers liegen er niet om: het percentage studenten dat in of na het eerste jaar stopt met hun huidige opleiding ligt volgens verschillende onderzoeken tussen de 20% en 30%.
Studierichtingen met een dubbele finaliteit (doorstroom en arbeidsmarktgericht) zijn theoretisch en praktijkgericht en bereiden je voor op professionele bacheloropleidingen, graduaatsopleidingen of een HBO5-opleiding verpleegkunde en op de arbeidsmarkt. Je vindt ze in de onderwijsvormen kso en tso.
Met LeerID hoeven leerlingen maar 1 keer in te loggen om toegang te krijgen tot digitale toepassingen en leermiddelen. Schoolloketbeheerder? Kreeg je hiertoe de nodige rechten (Hoe kunnen scholen gebruikmaken van LeerID)? Beheer de LeerID-accounts van je leerlingen in het LeerID Schoolloket.
Dat is een administratief nummer waaraan leerlingen worden gekoppeld. Die instellingsnummers komen niet altijd overeen met de werkelijke organisatie van een school.
Burgerlijk ingenieurs zijn gemiddeld de slimste van alle studenten. Helemaal onderaan de IQ-rangschikking staan de toekomstige kleuteronderwijzers. Burgerlijk ingenieurs hebben gemiddeld het hoogste IQ. Bio-ingenieurs, wiskundigen, natuurkundigen en informatici staan op de tweede plaats.
De KU Leuven wordt gezien als de beste universiteit en levert de meest waardevolle diploma's af, maar is tegelijkertijd ook de moeilijkste. De UGent staat juist bekend als de meest vrije en progressieve, zo blijkt uit een imago-onderzoek bij aankomende studenten.
Het kan. In de zin van: het is niet onmogelijk. Maar dan moet je wel weten dat je bij humane wetenschappen te weinig wiskunde en wetenschappen hebt om voor het ingangsexamen geneeskunde te kunnen slagen. Je zal dus veel op jezelf moeten doen.
IQ van meer dan 145
Het gemiddelde IQ van studenten op een Nederlandse universiteit is 115. Dit zijn dus studenten met een gemiddeld tot begaafd intelligentieniveau. Dit wil dus niet zeggen dat iemand met een voltooide universitaire opleiding heel intelligent is.
De gemiddelde leeftijd van studenten bedraagt 22,7 jaar, waarbij hbo-studenten gemiddeld 22,4 jaar oud zijn en universitaire studenten gemiddeld 23,0 jaar oud zijn. Internationale studenten zijn gemiddeld 6 maanden ouder dan Nederlandse studenten. Bijna alle hbo-studenten volgen een bacheloropleiding (98 procent).
Over het verschil tussen hogeschool en universiteit doen veel fabeltjes de ronde. Hogeschool is makkelijker.