De geschiedenis van Thailand begint met de migratie van de Thai vanuit Zuid-China naar het huidige Thailand gedurende het eerste millennium. In dit gebied bestonden eerder beschavingen in de bronstijd en ijzertijd, later gevolgd door Mon, Maleise en Khmer koninkrijken.
Van Siam naar Thailand
Vanaf 1900 is er echter veel gebeurd; in 1932 vond er een staatsgreep plaats waardoor de absolute monarchie een constitutionele monarchie werd. Pas 7 jaar later, in 1939, werd Siam omgedoopt tot het huidige Thailand zoals we het nu kennen.
Thailand, officieel het Koninkrijk Thailand, is een koninkrijk in Zuidoost-Azië. De hoofdstad van Thailand is Bangkok. Tot 1939 heette het land Siam. De Thaise naam van het land is "Prathet Thai", waarbij Prathet land betekent en het woord Thai wel geïnterpreteerd wordt als vrij.
Thailand staat bekend als vakantiebestemming vanwege de mooie natuur en de stranden. Het landschap is heuvelachtig met meerdere berggebieden, tropische regenwouden en een brede kustlijn.
In 1932, hervormt het land van een absolute monarchie naar een constitutionele monarchie. Een paar jaar later (1939) verandert de koning de naam van het land in Thailand. In 1945 keerde de naam Siam even terug om vervolgens in 1949 toch weer als Thailand verder te gaan.
Thailand staat op de lijst van grootste economieën in de wereld op de 26e plaats. Thailand is de tweede economie in Zuidoost-Azië, na Indonesië. Het is het op vier na rijkste land op basis van het BBP per hoofd, na Singapore, Brunei en Maleisië.
Naar schatting is 95 procent van de bevolking boeddhist, daarnaast zijn er aanhangers van de islam, hindoeïsme, taoïsme, confucianisme en animisme. Boeddhisme in Thailand: Het boeddhisme neemt in het dagelijks leven een belangrijke plaats in.
De Thaise cultuur is gevormd door vele invloeden uit onder andere China, Laos, Birma, Cambodja en India. De nationale godsdienst van Thailand is het Theravada boeddhisme en is belangrijk voor de moderne Thaise identiteit.
De beste kleding om naar Thailand mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Deze kunt u ook in Thailand zelf (goedkoop) aanschaffen. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen.
totale bevolking: 75,1 jaar (2018 est.)
Thailand is ongeveer 12 keer zo groot als Nederland en heeft vier keer zoveel inwoners als Nederland.
Het woord Thailandse staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Thailand heeft honderden eilanden, waarvan de meesten goed ontwikkeld zijn voor toerisme. Toch zijn er ook nog genoeg Thaise eilanden die ongerept en onbewoond zijn. Voor elk wat wils dus!
Thailand kent slechts één echt grote stad: Bangkok. Deze hoofdstad is een enorme metropool waar inmiddels ruim acht miljoen inwoners wonen. Behalve deze miljoenenstad zijn er verder geen steden in Thailand die erg groot zijn.
Hoe gaat het met u? Hoe maakt u het? Sabaai die ruu?
Over de vlag van Thailand
De nationale vlag van Thailand bestaat uit vijf horizontale strepen in de kleuren rood, wit, blauw, wit en rood. De middelste blauwe strook is tweemaal zo breed als de andere vier. De vlag werd officieel in gebruik genomen op 28 september 1917.
Een opmerkelijke sociale norm is dat het aanraken van iemands hoofd als zeer onbeleefd wordt beschouwd, ook dat van een kind. Het is ook onbeleefd in Thailand om je voeten boven iemands hoofd te houden, vooral als die persoon een hogere sociale status heeft.
In Nederland zijn e-sigaretten razend populair, maar in Thailand is elektronisch roken en vapen hartstikke verboden. Het bij je dragen, of gebruiken van, e-sigaretten, vaporizers en navulverpakkingen is illegaal en kan je een hoge boete of zelfs een celstraf tot tien jaar opleveren!
Totaal: 1500 a 5000 euro. Globaal al snel ruim 2000 tot 3000 euro. Niet meegenomen kosten zijn bijvoorbeeld de garderobe (warme kleren etc.) en andere levensonderhoud.
Het grootste deel van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat, te verdelen in drie seizoenen met een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 30°C. Het hete seizoen valt tussen maart en half juni, met april en mei als heetste maanden; het is dan warm en droog met een temperatuur die incidenteel tot 40° C kan oplopen.
Het land is één van de grootste exporteurs ter wereld van, onder andere, rijst, suiker, cassave, vis en zeevruchten, groenten en fruit.